Laura Unuk s šahisti RTV Slovenija ni imela težav. Foto: Matej Hrastar
Laura Unuk s šahisti RTV Slovenija ni imela težav. Foto: Matej Hrastar

19-letna šahistka iz Ljubljane, ki si je lani prislužila naziv ženske velemojstrice, je z vsemi tekmeci uspešno opravila, le s predsednikom zveze sta si razdelila točko.

V spomin na novinarskega in šahovskega kolega
Simultanka je bila organizirana tudi v spomin na Iva Bajca, dolgoletnega sodelavca naše hiše, ki bi v teh dneh praznoval 87. rojstni dan. Z veseljem se ga spominjajo tako novinarski kolegi kot šahisti, saj je veliko pripomogel k popularizaciji šaha v slovenskem prostoru. Dogodka so se med drugim udeležili člani komisije za promocijo šaha pri ŠZS, med igralci pa je bil tudi generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc.

Hitra in odločna igra Unukove
Laura Unuk je igrala hitro in v prvih potezah praktično brez premora. "V otvoritvah imam nekaj znanja, poznam tudi nekaj trikov, zato na začetku ni težav. Ko se je igra razvijala, pa sem se pri nekaterih – pravzaprav pri večini – morala kar malce ustaviti in se domisliti načrta. Je pa res, da ko igraš s toliko ljudmi naenkrat, ne smeš pustiti, da te kdo predolgo čaka. Zato igram nadvse hitro, kolikor pač zmorem."

Simultanke z Lauro Unuk se je udeležilo 12 šahistov. Foto: Matej Hrastar
Simultanke z Lauro Unuk se je udeležilo 12 šahistov. Foto: Matej Hrastar

Laura je že po dobre pol ure zabeležila prve zmage, kmalu pa so aktivni ostali le še najbolj vztrajni in spretni amaterski šahisti. A tudi njih je najboljša slovenska igralka kmalu prisilila v predajo. "Simultanke so zame vedno naporne. Vsak ima drugačen slog igre, nekdo je napadalen, spet drug bolj obramben tip igralca. Težko je razmišljati o vsem, ampak vesela sem teh zmag. Pomenijo, da še lahko igram dobro." Z izkupičkom je bila zelo zadovoljna, saj po nekaj težkih igralnih mesecih zelo potrebuje potrditev kakovosti in povrnitev samozavesti.

V upanju na nov vzpon
V zadnjem času namreč igra Unukove ni bila na ravni, ki jo je dosegla v lanskem letu. Zato se je odločila več časa posvetiti treningom in prek tega izboljšati tekmovalno formo. Čez mesec dni bo tako nastopila na srednjeevropskem pokalu (pokal Mitropa), ki ga bodo gostili Radenci. "Letos bi najraje videla, da se vrnem na rating, ki sem ga lani zasluženo že imela. Potem sem malo nazadovala, kar ni nič posebnega in se zgodi vsakemu športniku. Enkrat ti gre izvrstno, drugič slabo. Vseeno pa moraš verjeti, da zmoreš. Kar se tiče tekmovanj, pa načrt še ni čisto dokončen. Trenutno sem osredotočena na pokal Mitropa, ker gre za reprezentančno tekmovanje, ker gre za Slovenijo. Res upam, da bom tam naredila dober vtis."