Andreja Leški je bila na svetovnem prvenstvu že srebrna, tokrat pa se vrača domov s petim mestom. Foto: EPA
Andreja Leški je bila na svetovnem prvenstvu že srebrna, tokrat pa se vrača domov s petim mestom. Foto: EPA

V ponovitvi lanskega finala svetovnega prvenstva, ki je bilo v Dohi, je francoska šampionka, tudi aktualna olimpijska prvakinja, bron osvojila, potem ko je Leški v podaljšku prejela tretjo kazen. "Vsi ti boji, pa čeprav s porazom na koncu, so dober znak za naprej. S Clarisse Agbegnenou sem se borila še najbolje doslej. Pozna se, da sem si lahko privoščila tudi malo taktiziranja. V nasprotju s prejšnjimi tekmami nisem naredila napake, na katero bi tekmica čakala. Ni pa se izšlo s kaznimi. Sodniki so kar hitri, če se dolgo ne zgodi met. Dvoboj pa je bil še kar atraktiven, kot drugi danes, in zame je to lahko pozitiven zaključek prvenstva," je dejala Leški.

Po obračunu za bron je Francozinjo v šali vprašala, ali se res ne moreta izogniti druga drugi na prvenstvih: "Seveda nikoli ne veš, kaj te na tekmi čaka. A če želiš biti na vrhu, moraš premagovati tudi te tekmice. Danes bi mi zmaga nad njo pomenila ogromno. Bila sem blizu, imela sem svoje priložnosti in tudi to je odlična odskočna deska."

Andreja Leški na SP-ju do zadnjega v boj za medaljo

Judo je pač tak, da si napake na tej ravni ne moreš privoščiti, in danes me je to stalo finale. A mislim, da smo vse, ki smo prišle v finalni del, zelo dobre judoistke in dobro pripravljene.

Andreja Leški

V Abu Dabiju, kjer je pred leti že osvojila kolajno na mladinskem svetovnem prvenstvu, je Leški po prostem prvem krogu najprej premagala Gruzijko Eter Askilašvili. Prvi vazari si je priborila v manj kot 30 sekundah, drugega slabo minuto pozneje. Cristino Cabano Perez je premagala že petkrat, nazadnje lani na evropskem prvenstvu v Franciji, in znova je bila Španka brez možnosti. Po dobrih dveh minutah je z atraktivno koši gurumo Leški končala dvoboj. Ko je v četrtfinalu premoč morala priznati še Laura Falziu s Kosova, so bila vrata do kolajne odprta. Slovenska judoistka je bila v dvoboju s Fazliu ves čas korak hitrejša, tik pred koncem dvoboja pa ji je uspel met za oceno.

Leški, ki je v Združenih arabskih emiratih branila srebro, se je v polfinalu pomerila s Poljakinjo Angeliko Szymansko, ki je Slovenko ugnala že lani v Budimpešti. Tokrat je imela rahlo pobudo Leški, 24-letna tekmica pa je minuto in 52 sekund pred koncem briljantno izkoristila njeno nepazljivost in z vzvodom prišla do nepričakovane uvrstitve v finale. "Poljakinja se je v zadnjem času zelo dvignila. Njena specialka je prav vzvod v parterju, čemur sem se skušala izogniti. Moja zadnja misel pred dvobojem je bila 'samo pazi komolce', a zgodilo se je prav to, da je vstopila v slab napad, ko sem 'kontrirala'. Za hip sem se ustavila, pričakovala sem, da bo sodnik ustavil dvoboj in pogledal, ali je šlo za točko, takrat pa je ona izvedla odločilno tehniko," je še povedala športnica, ki velja za močno orožje slovenske olimpijske odprave.

Herkovič klonil na drugi oviri

V kategoriji do 81 kg je Nace Herkovič v uvodnem boju ugnal Grka Theodorosa Demurcidisa, nato pa ga je izločil Brazilec Guilherme Schmidt. "Imel sem napadalni gard, ampak ko sem prišel v položaj, nisem naredil tako, kot bi moral. Proti izkušenemu Brazilcu so se nato nabirale kazni. Seveda bom moral še pogledati dvoboj, a vem, da nisem bil dovolj aktiven in da moram napake popraviti," je po porazu povedal 21-letni študent trenerstva v Mariboru, ki je šele pred pol leta zamenjal kategorijo do 73 kg za višjo do 81 kg.