Patrick Mahomes je pri 24 letih najmlajši prejemnik nagrade MVP (rednega dela sezone) in prvak Lige NFL. Foto: Reuters
Patrick Mahomes je pri 24 letih najmlajši prejemnik nagrade MVP (rednega dela sezone) in prvak Lige NFL. Foto: Reuters

Razplet je bil Chiefsom preprosto usojen, prav na vsaki od treh letošnjih tekem končnice Lige NFL so namreč zaostajali z vsaj desetimi točkami razlike, a vselej našli pot do zmage, kar ni uspelo nobeni drugi ekipi v stoletni zgodovini tega tekmovanja. Če je bila njihova vrnitev proti Houstonu in Tennesseeju zaradi odlične igre napada, kjer se vse vrti okrog podajalca Patricka Mahomesa, na neki način še pričakovana, pa je tokrat le malokdo verjel, da se lahko vrnejo proti San Franciscu. 49ersi imajo namreč precej boljšo obrambo, še deset minut pred koncem pa so imeli prednost desetih točk (20:10) in žogo. Vseeno premalo za naslov!

Raheem Mostert je San Francisco povedel v vodstvo z 20:10. Foto: Reuters
Raheem Mostert je San Francisco povedel v vodstvo z 20:10. Foto: Reuters

V petih minutah kar trije zadetki!
Chiefsi so namreč v petih minutah dosegli kar tri zadetke, za dva je s podajo poskrbel Mahomes, dva pa Damien Williams (ujeta podaja in tek). Mahomes je bil večji del tekme precej pod pritiskom, prvič na zadnjih 24 tekmah je vrgel dve prestreženi podaji, dve žogi sta mu še spolzeli iz rok, a najboljši je bil v najbolj ključnih trenutkih in s tem nadgradil lansko sezono, ko je prejel nagrado MVP rednega dela sezone.

Mahomes: Trener nas dela boljše
Tokrat je bil za epski preobrat nagrajen tudi z nagrado MVP Super Bowla. "Ta ekipa je neverjetna, enostavno smo verjeli, da nam lahko spet uspe. Trener nas sili k temu, da postajamo čim boljši igralci in ljudje. Vse življenje sem čakal na te besede ‒ grem v Disney World!" se je tradicije držal Mahomes. Njegov trener Andy Reid je po bleščeči karieri dodal še zlato piko na i ‒ prvi naslov v vlogi glavnega trenerja.

Film tekme

Patrick Mahomes je prislalomiral do prvega zadetka na tekmi. Foto: Reuters
Patrick Mahomes je prislalomiral do prvega zadetka na tekmi. Foto: Reuters

San Francisco dosegel prve točke
Prvi napad je pripadel Kansas Cityju, ki pa mu ni uspel niti en prvi poskus, tako je moral žogo predati že po minuti igre. Uspešnejši je bil San Francisco, ki je prve točke dosegel s prostega strela (ključna akcija v tem napadu je pripadla Deebu Samuelu, ki mu je uspel tek za 32 jardov).

Prvi zadetek pritekel Mahomes
Chiefsi so v skladu z letošnjo končnico v napadu hitro našli svoj ritem, saj so v drugem napadu prišli do zadetka. Napad je bil dolg in metodičen, trajal je kar 15 akcij, končal pa se je s tekom Patricka Mahomesa za en jard.

Kyle Juszczyk je s poletom izenačil na 10:10. Foto: Reuters
Kyle Juszczyk je s poletom izenačil na 10:10. Foto: Reuters

Chiefsi s prestreženo podajo do 3 točk
Druga četrtina se je začela z napadom San Francisca, ki pa je hitro izgubil žogo, obramba Kansasa je rušila podajalca Jimmyja Garoppola, ki je vseeno izvrgel žogo, to pa je prestregel Bashaud Breeland. Rdeči so dobili čudovito izhodišče, saj so napad začeli skoraj na sredini igrišča, a jim več kot treh točk ni uspelo doseči.

49ersi so se zatekli k teku
San Francisco se je nato le prebudil v napadu, obrnil se je na svoje najmočnejše orožje − tek, s katerim je kradel številne jarde. Akcijo pa je vseeno končal Garoppolo, ki je v končno cono poslal Kyla Juszczyka, ki je postavil izid polčasa (10:10).

San Francisco dobro izkorišča prednost v teku. Foto: Reuters
San Francisco dobro izkorišča prednost v teku. Foto: Reuters

San Francisco hitro ušel v +10
Drugi polčas so žogo dobili 49ersi, ki so začeli tako kot prvega, s prostim strelom Robbieja Goulda, ki je spet poskrbel za vodstvo (13:10). Chiefsi so naslednji napad zapravili, saj je Fred Warner prestregel Mahomesu podajo. 49ersi so ponujeno priložnost dobro unovčili, saj je Raheem Mostert s tekom za en jard ekipo popeljal v visoko vodstvo z 20:10.

Moore ujel prestreženo žogo
Delnice Kansasa so še bolj padle na začetku zadnje četrtine, ko je Mahomes vrgel še drugo prestreženo podajo. Žoga je bila namenjena Tyreeku Hillu, od katerega se je odbila, na pravem mestu pa je bil Tarvarius Moore. San Francisco je hitro predal žogo. Kansas se je spet znašel v težavah, saj je obstal globoko v svoji polovici. Mahomes je v 3. poskusu za 15 jardov z bombo za 44 jardov našel Hilla, nato pa napad končal s podajo na Travisa Kelceja, ki je šest minut pred koncem znižal na 20:17.

Na koncu eksplodiral Williams
San Francisco je igral preveč rezervirano, ni dosegel prvega poskusa in žogo spet predal Kansasu, ki je za nov zadetek potreboval le dve minuti. Mahomes je tokrat v končni coni našel Damiena Williamsa, ki je rdeče povedel v vodstvo s 24:20. Ekipa iz Kalifornije je bila prisiljena igrati na vse ali nič, sredi igrišča jim ni uspelo izkoristiti četrtega poskusa, nato je Williams z dolgim tekom le še končal neverjetni preobrat.

Krajši koncert Jennifer Lopez in Shakire
Super Bowl je precej več kot le 60 minut nogometne tekme, je festival ameriške kulture, kjer cena oglasov redno prebija vse rekorde. Himno je tako zapela Demi Lovato, krajši koncert ob polčasu pa sta imeli Jennifer Lopez in Shakira.

Lamar Jackson je letos popolnoma preporodil igro Baltimora. Foto: Reuters
Lamar Jackson je letos popolnoma preporodil igro Baltimora. Foto: Reuters

Lamar Jackson soglasno MVP
Dan pred tekmo leta v tem tekmovanju so razglasili še prejemnike nagrad. Lamar Jackson je bil soglasno razglašen za najkoristnejšega igralca sezone (MVP). Izbrana je bila tudi peterica igralcev, ki jih avgusta čaka sprejem v hišo slavnih. To so Troy Polamalu, Steve Atwater, Isaac Bruce, Steve Hutchinson in Edgerrin James.

54. Super Bowl, Miami

KANSAS CITY – SAN FRANCISCO
31:20 (7:3, 3:7, 0:10, 21:0)

IzidAkcijaUra
0:3Robbie Gould, prosti strel, 38 jardov7:03
7:3Patrick Mahomes, tek, 1 jard14:29
10:3Harrison Butker, prosti strel, 31 jardov21:28
10:10Kyle Juszczyk, ujeta podaja, 15 jardov24:55
10:13Robbie Gould, prosti strel, 42 jardov35:31
10:20Raheem Mostert, tek, 1 jard42:25
17:20Travis Kelce, ujeta podaja, 1 jard53:47
24:20Damien Williams, ujeta podaja, 5 jardov57:16
31:20Damien Williams, tek, 38 jardov58:48
Kansas City po izjemnem preobratu osvojil Super Bowl