20-letna Janja Garnbret med svetovno elito nastopa od leta 2015. Prvič pa je ostala brez finalnega nastopa v težavnosti. Foto: EPA
20-letna Janja Garnbret med svetovno elito nastopa od leta 2015. Prvič pa je ostala brez finalnega nastopa v težavnosti. Foto: EPA
Nastop Lučke Rakovec v finalu Chamonixa

Garnbretova je tekmovanje v Chamonixu končala na devetem mestu.
Tekmovalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu je bila v petek z dvema osvojenima vrhovoma vodilna po kvalifikacijah. Tudi v polfinalu se je odločno podala v smer. Priplezala je do višine 42, nato se ji je pri vpenjanju vrvi in pripravi za naskok na naslednji gib pripetila napaka in s padcem je sledil povsem nepričakovan razplet polfinala. Le en plus oziroma pol giba jo je ločilo od osmega mesta, ki bi jo še peljal v finale.

Končan niz sedmih zaporednih zmag
V Chamonixu je končala niz sedmih letošnjih zmag, ko vse od tekme v Meiringenu v Švici, kjer se je s tekmovanjem v balvanskem plezanju odprla letošnja sezona svetovnega pokala, ni bila slabša kot prva. Junija je v Vailu osvojila svoj prvi balvanski seštevek sezone. Sezono svetovnega pokala v težavnosti pa je pretekli konec tedna odprla na najboljši mogoči način z zmago v Villarsu v Švici. V sezonah 2016, 2017 in 2018 je vsakič osvojila naslov skupne zmagovalke v težavnosti in kombinaciji.

V polfinalu je imela sicer Slovenija šest predstavnikov, štiri v ženski in dva v moški konkurenci. Nastop v drugem letošnjem finalu si je zagotovila le Rakovčeva z višino 49+. Mia Krampl (41+) je z enajstim mestom ponovila dosežek iz kvalifikacij, Vita Lukan (40+) pa je v polfinalu napredovala za osem mest in je tekmo končala na 12. mestu.

V finalu je nato Rakovčeva dosegla višino 25+ in osvojila sedmo mesto. Prvič je med elito zmagala 15-letna Južna Korejka Chaehyun Seo. Druga je bila 16-letna Kitajka Jutong Žang, tretja pa Avstrijka Jessica Pilz.

Bergant 18., Škofic 20., zmaga Ondre
V moški konkurenci sta oba slovenska predstavnika poslabšala svoja dosežka iz kvalifikacij. Martin Bergant (26+), petnajsti po kvalifikacijah, je bil na koncu 18., skupni zmagovalec iz sezone 2016 Domen Škofic (25+), osmi po kvalifikacijah, pa je tekmo končal na 20. mestu. Zmagal je Čeh Adam Ondra, ki je slavil pred Nemcem Alexandrom Megosom in Avstrijcem Jakobom Schubertom.

Naslednja tekma bo konec prihodnjega tedna v Brianconu.