Sena bo prizorišče odprtja olimpijskih iger. Foto: EPA
Sena bo prizorišče odprtja olimpijskih iger. Foto: EPA

"Obstajata načrta B in C," je dejal francoski predsednik in omenil možnost, da bi slovesno odprtje potekalo na osrednjem stadionu Stade de France. Tam bodo sicer na sporedu tekme v ragbiju 7 in atletiki. Macron je dodal, da bi lahko odprtje prestavili tudi na območje Trocadera.

Organizatorji pariških OI načrtujejo slovesnost brez primere v zgodovini olimpijskih iger, s tem pa bi prekinili tradicijo odprtij na osrednjih stadionih. Toda v času vojne v Ukrajini in Gazi so oblasti v Franciji in drugod po Evropi ranljivejše za morebitne napade, piše AFP. Vse do danes so sicer oblasti v Franciji zanikale, da bi lahko odprtje iger ob varnostnih grožnjah prestavili drugam.

"Ta otvoritvena slovesnost bo prva tovrstna na svetu in jo bomo tudi izpeljali," je zatrdil francoski predsednik v intervjuju za BFMTV in RMC. "A vse bomo analizirali sproti, obstajata načrta B in C," je nato še o drugih možnostih pripomnil 46-letni Macron.

Organizatorji 26. julija na odprtju pričakujejo okoli 300.000 gledalcev, okoli 200.000 dodatnih pa bi ga lahko spremljalo z okoliških zgradb ob Seni.

Doslej nobena izmed državnih delegacij ni izrazila pomislekov glede sodelovanja na mimohodu oziroma v tem primeru plutja čolnov po reki po Seni, niti najbolj izpostavljeni državi ZDA in Izrael.

Macron je v pogovoru s televizijskima postajama dodal, da bo naredil vse v njegovi moči, da bo med igrami vladalo olimpijsko premirje: "Prizadevamo si za olimpijsko premirje in mislim, da je to priložnost, da se povežemo in sodelujemo s številnimi partnerji."

Olimpijske igre bodo sicer na sporedu med 26. julijem in 11. avgustom.