Vodilni možje olimpijskih iger v Tokiu. Foto: EPA
Vodilni možje olimpijskih iger v Tokiu. Foto: EPA

Mori je z omenjenimi navedbami komentiral izjavo predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomasa Bacha med obiskom prizorišč OI, ko je dejal "da je zelo prepričan", da bodo na OI lahko tudi gledalci, četudi v omejenem obsegu.

"Razmišljamo o tem, kakšne bodo OI glede udeležbe gledalcev," v petek poročevalcem ni dal jasnega odgovora Mori, pri tem pa je dodal, da bo ta odločitev vladnih organov "najverjetneje sprejeta spomladi".

Večina testnih tekmovanj je bila opravljena že pred izbruhom pandemije marca, 18 pa jih še morajo pripraviti. Med njimi je tudi maraton, ki so ga zaradi visokih poletnih temperatur v Tokiu prestavili v Saporo.

Mori je dejal, da morajo pred testiranjem tamkajšnjih prog odgovoriti še na kakšno drugo vprašanje, kot je stanje z okužbami v regiji Hokaida, ki so trenutno zelo visoke. "Za maraton bomo uporabili javne ceste, zato potrebujemo tudi mnenje lokalnih oblasti in prebivalcev. Šele ko bomo dobili vse odgovore, bomo lahko sprejemali naslednje odločitve," je povedal Mori.

Olimpijske igre v Tokiu, ki so bile z letos zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 prestavljene na prihodnje leto, bodo potekale med 23. julijem in 8. avgustom 2021.