Mark Selby je devetič nastopil na svetovnem prvenstvu, naslovu pa je bil najbližje leta 2007, ko je igral v finalu. Foto: EPA
Mark Selby je devetič nastopil na svetovnem prvenstvu, naslovu pa je bil najbližje leta 2007, ko je igral v finalu. Foto: EPA
Graeme Dott
Graeme Dott ostaja pri dveh turnirskih zmagah. Foto: EPA

Steve Davis, Stephen Hendry in Mark Williams so edini, ki so v eni sezoni dobili vse tri največje turnirje v snookerju (odprto prvenstvo Velike Britanije, masters in svetovno prvenstvo). Selby je imel letos priložnost, da se jim pridruži, a je nepričakovano klonil pred trdoživim Barryjem Hawkinsom.

Hawkins še drugič zapored izločil Selbyja
Selby je vodil že z 9:6, a je nato do konca dvoboja dobil le še eno igro: "Ves čas sem se mučil, Barry je izkoristil svoje priložnosti in zbiral višje nize. Vso sezono sem igral mešano; res sem osvojil dva najpomembnejša turnirja, a nisem igral dobro." 29-letni Anglež je v tej generaciji igralcev snookerja najbrž najboljši igralec sveta brez naslova svetovnega prvaka. Že drugo sezono je v Sheffield prišel kot prvi igralec sveta in obakrat ga je izločil prav Hawkins (lani v 1. krogu).

O'Sullivan ostaja strup za Carterja
Največ zanimanja sicer še vedno žanje branilec naslova Ronnie O'Sullivan, ki se je uspešno vrnil po kratki upokojitvi. V ponovitvi finalov iz let 2008 in 2012 je premagal Alija Carterja s 13:8. Raketa je hitro vzletela in povedla s 5:1, Letalec jo je ujel na 7:7, a O'Sullivan je s tremi zaporednimi igrami spet postavil stvari na svoje mesto - v 16. medsebojnem dvoboju je namreč zmagal še 15.

Po 25 letih v četrtfinalu prvič brez Škotov
Prvič po letu 1988 se je pripetilo, da v četrtfinalu ne bo niti enega Škota. Izmed petih tekmovalcev, ki so začeli turnir, se je v osmino finala prebil le nekdanji prvak Graeme Dott, ki pa je v zelo izenačenem obračunu izgubil proti Shaunu Murphyju s 13:11. Pri izidu 10:10 se je 21. igra končala z izidom 52:52, zato se je na mizo vrnila črna krogla. Dott je začetni udarec izvajal izjemno slabo, s čimer je Murphy z enim samim udarcem dobil igro in nato hitro osvojil še 22. igro.

Trump drugič v karieri v četrtfinalu
Murphy se bo v četrtfinalu pomeril z Juddom Trumpom. 23-letni Anglež je brez večjih težav ugnal Marca Fuja. Finalist izpred dveh let je imel manjšo krizo le sredi dvoboja, ko je po vodstvu z 8:4 izgubil tri zaporedne igre, a se nato z nizom petih iger šele drugič v karieri prebil v četrtfinale. "Pred turnirjem sem imel občutek, da bodo tisti z odlično sezono hitro izpadli, tisti, ki so igrali malo, pa napredovali. Imel sem kar prav. Na srečo se sam počutim zelo sveže," je bil zadovoljen Trump.

Ding se je pobral po zaostanku 2:6
V zadnji osmerici je tudi Ding Džunhui, ki je izločil kvalifikanta Marka Kinga s 13:9. Prvi dan še zdaleč ni kazalo na napredovanja Dinga, saj je Anglež povedel s 6:2, a Kitajec je nato v naslednjih devetih igrah kar osemkrat izšel kot zmagovalec. V četrtfinale so se prebili še Stuart Bingham, Ricky Walden in največje presenečenje turnirja, Michael White.

SP v snookerju, osmina finala, tabela:
O'SULLIVAN
(ANG/1) - CARTER (ANG/16) 13:8
BINGHAM (ANG/9) - M. DAVIS (ANG) 13:10
MURPHY (ANG/5) - DOTT (ŠKO/12) 13:11
TRUMP (ANG/4) - FU (HKG) 13:7

WALDEN (ANG/14) - MILKINS (VB) 13:11
M. WHITE (WAL) - POOMJAENG (TJS) 13:3

DING (KIT/10) - KING (ANG) 13:9
SELBY (ANG/2) - HAWKINS (ANG/15) 10:13