Floyd Mayweather kariero končuje s 50. zmago. Foto: Reuters
Floyd Mayweather kariero končuje s 50. zmago. Foto: Reuters
Conor McGregor je prvič nastopil po boksarskih pravilih in se je pokazal v zelo lepi luči, so si bili enotni boksarski poznavalci. Foto: Reuters
Po desetih rundah je bil dvoboj prekinjen, čeprav se McGregor ni strinjal s sodniško odločitvijo. Foto: Reuters
Mayweather se ni želel posloviti z dolgočasno borbo

V Las Vegasu sta se v ringu pomerila boksarski šampion in prvak mešanih borilnih veščin. Dvoboj trenutno najbolj znanih borcev na svetu, ki sta z medsebojnim plesom v ringu ogromno zaslužila, je zadnja dva meseca dvignil veliko prahu. Po spektaklu v Areni T-Mobile je 40-letni Mayweather, eden najboljših boksarjev vseh časov, dokončno napovedal slovo. V profesionalni karieri ni bil nikoli na kolenih, vknjižil pa je še 50. zmago, s čimer je tudi popravil rekord legendarnega Rockyja Marciana (49-0).

Razvpiti Irec je skušal po boksarskih pravilih premagati nespornega vladarja velterske kategorije, toda na koncu je ameriški boksarski šampion le slavil. Mayweather se je sicer vmes že upokojil, a ga izzivanje McGregorja ni pustilo mirnega. Izzivalec je dvoboj začel zelo pogumno, toda po uvodnih štirih rundah je pobudo prevzel Američan. Do konca dvoboja je bil boljši borec, vidno utrujenega Irca pa je "dokončal" z dvema dobro odmerjenima in močnima krošejema. Sodnik Robert Byrd je posredoval in razglasil tehnični nokavt. Po dvoboju je McGregor sicer zatrjeval, da je bila odločitev prehitra in da bi se lahko še naprej boril.

Prav nasprotnik za zadnji dvoboj
"Mislim, da sva gledalcem dala, kar so želeli videti," je po zmagi dejal Mayweather. Američan je začel nekoliko previdno, po dobri tretjini napovedanih 12 rund pa je začel (pričakovano) prevzemati pobudo. V izjavi po dvoboju je priznal, da je McGregor boljši borec, kot je pričakoval. Poudaril je tudi, da je bil previden začetek del taktike in načrta, saj je Irec zelo dober nasprotnik, ki je udarjal z različnih kotov, a so v njegovem taboru želeli, da svoje najboljše udarce podeli na začetku, ker se bo nato utrudil, saj vendarle v UFC-ju ni vajen tako dolgih dvobojev.

"To nocoj je bil moj zadnji dvoboj. Zagotovo. Nocoj sem si izbral pravega plesnega partnerja za zadnji ples. Conor, hudičev šampion si," je McGregorju polaskal Mayweather, tudi Irec ni ostal dolžan Američanu: "Dobro stoji. Ni več tako hiter, ni več tako močan, toda kako dobri stoji. Menim, da je bil izenačen dvoboj in menim, da je sodnik prehitro prekinil. Bil sem le malo utrujen. Čestitam mu, to mu je prineslo 50 profesionalnih dvobojev."

"Zmaga je zmaga. Ne glede na to, kako jo dosežeš. Rocky Marciano je legenda in veselim se, da bom enkrat v hiši slavnih. Naš načrt je bil, da si vzamem čas, stopim do njega, mu pustim, da sproži nekaj začetnih udarcev, nato pa ga dokončam ob vrveh. Vemo, da se v mešanih borilnih veščinah bori 25 minut. Po 25 minutah je bil počasnejši. Verjemite, da ne bi dolgo trajalo," je dodal Mayweather.

Najdonosnejši dvoboj do zdaj
Poslovil se je na nenavadnem obračunu proti zvezdniku UFC-ja in v najdonosnejšem dvoboju v zgodovini ubranil čast boksa. Na drugi strani je McGregor, ki je šele decembra dobil boksarsko licenco, prvič boksal in takoj izzval enega največjih. 28-letni Irec, ki je prvi dvojni prvak v UFC-ju, je imel v Las Vegasu tudi bučno podporo glasnih rojakov. McGregor je s tem obračunom postal najbolje plačani boksarski debitant v zgodovini. Američan je po dvoboju bogatejši za približno 200 milijonov ameriških dolarjev, s čimer je mejo zaslužka z boksom približal eni milijardi dolarjev. McGregor, še pred štirimi leti brezposeln vodovodar, ki je danes eden največjih zvezdnikov borilnih veščin, naj bi dobil okrog 100 milijonov evrov.

Mayweather se ni želel posloviti z dolgočasno borbo