Zaščitni znak Benjamina Melinka so spretna preigravanja. Foto: Drago Perko
Zaščitni znak Benjamina Melinka so spretna preigravanja. Foto: Drago Perko
Andrej Dobovičnik
Selektor Andrej Dobovičnik se je odločil, da bosta vratarja na EP-ju Alan Pertovt in Aljoša Mohorič, odpadel je Damir Puškar. Foto: NZS/www.futsal.si
Med pogovorom z Melinkom še ni bilo jasno, kako huda je poškodba Gašperja Vrhovca, a zdaj je že znano, da igralec Litije ne bo mogel pomagati izbrani vrsti na evropskem prvenstvu. Foto: Drago Perko
Slovenci remizirali z Romuni
Futsal reprezentanca se pripravlja na EP
Futsal reprezentanca na evropsko prvenstvo

27-letnik iz Poljubinja pri Tolminu je eden izmed šestih reprezentantov, ki prihajajo iz aktualnega državnega prvaka Puntarja Casino Safir. S 64 nastopi in 17 zadetki je najbolj izkušen član in najboljši strelec izbrane vrste. Po torkovi tekmi z Romunijo v Tolminu (4:4) čaka izbrance Andreja Dobovičnika danes ob 18.30 v Kobaridu proti istemu tekmecu še zadnja pripravljalna tekma pred EP-jem na Madžarskem. Tam se bodo Slovenci prihodnjo sredo ob 20.00 najprej pomerili z Rusi, nato pa v petek ob 18.00 še s Srbi.

O aktualnem dogajanju v reprezentanci je Melink spregovoril posebej za MMC.

Na sredini tekmi z Romunijo si je koleno huje poškodoval Gašper Vrhovec, ki je izgubljen za EP. Bolje kaže z Igorjem Osredkarjem, ki naj bi danes že opravil trening z reprezentanco.

V sredo ste na predzadnji pripravljalni tekmi remizirali z Romuni s 4:4. Kako ste sami videli srečanje? Ste zadovoljni?
Namenoma smo se odločili za tekmo z Romuni, ki so približno enake kakovosti kot mi, ker tik pred odhodom na prvenstvo potrebujemo težke tekme, kjer gre na nož in kjer je moška igra. Naredili smo malo preveč neumnih napak v obrambi in mogoče prehitro izgubljali žoge. A ne smemo biti preveč razočarani, tudi neodločen izid med pripravami ni slab rezultat.

Verjetno je bila to tekma, ki ste si jo lahko samo želeli? Res tekmovalna in nič kaj prijateljska …
Res je, šlo je na nož, igra je bila moška. Z Romuni smo že igrali v prejšnjih kvalifikacijah, zato smo vedeli, da igrajo moško, grobo in da so dobro telesno pripravljeni. Na evropskem prvenstvu bodo vsi tekmeci taki, igralo se bo grobo in na robu prekrška. Res je bilo nekaj vložkov, kjer ni kazalo, da je šlo za prijateljsko tekmo, toda na koncu smo si stisnili roke in športno zapustili igrišče.

Se še poznajo utrujenost in težke noge po pripravah ali je zdaj že bolje, saj je glavni del priprav za vami?
Glavni del kondicijskih priprav je res za nami, zdaj se posvečamo uigravanju akcij in prekinitev. Nekaj utrujenosti je še bilo, toda ne več toliko kot na prejšnjih tekmah. Mogoče se je pri kakšnem posamezniku poznala malo bolj, pri drugem malo manj. Mislim pa, da ne bi smeli iskati razlogov za to, da nam ni uspelo zmagati, v utrujenosti.

Prejeli ste štiri zadetke. Kot ste že omenili, verjetno z obrambo ne morete biti najbolj zadovoljni.
Obramba ni bila ravno na ravni, predvsem zbranost v igri. Preveč je bilo popuščanja koncentracije, to je glavni krivec. Prehitro smo izgubljali žogo, jo imeli premalo v posesti. Še bomo morali delati za to, da ne bomo izgubljali žog. Če izgubljamo žoge, moramo potem garati v obrambi. Cilj je, da bi moral v obrambi več delati tekmec. Naš glavni namen na današnji tekmi je, da bi to popravili.

Prvenstvo se vse bolj bliža. Ste že kaj napeti?
Trenutno še ni kakšne večje napetosti. Vsakdo je gotovo pri sebi malo živčen, a smo še med pripravami in imamo še eno tekmo. Z dnevi se bo napetost gotovo stopnjevala, upam, da ne bodo nastali kakšni konflikti. Do njih pravzaprav ne bi smelo priti, saj smo pokazali, da smo prava ekipa in prava klapa. Igralci smo dobri prijatelji in mislim, da se bo ta klapa obržala skupaj.

Vaši tekmici na Madžarskem bosta Rusija in Srbija. Je mogoče, da se zgodi podobna senzacija kot v velikem nogometu in da Slovenija premaga Rusijo?
To bi bilo zelo lepo, a mi poskušamo biti čim bolj realni. Naša priložnost je tekma s Srbijo, toda tudi proti Rusiji moramo "iti na polno", ne smemo se "šparati". Če nas Rusi premagajo z visoko razliko, se lahko s Srbi dogovorijo za kakšen manjši rezultat, če bomo mi in Srbi med sabo odigrali neodločeno. Ne smemo se ustrašiti Rusov, v kvalifikacijah smo videli, da z njimi lahko igramo. Imajo izredne posameznike, toda vsak, ki se uvrsti na evropsko prvenstvo, premore dobro ekipo in ni že na začetku odpisan. Upam, da se bomo na obeh tekmah pokazali v dobri luči.

Ruse poznate, kaj pa Srbi? Kaj je njihovo glavno orožje?
Individualna kakovost. Imajo nekaj posameznikov, ki lahko naredijo presežek igralca ali sami odločijo tekmo. Naša glavna naloga je, da bi te posameznike poskušali ustaviti in mogoče z bolj obrambno igro iz protinapada dosegli zadetek. Garanje v obrambi je naša prva naloga. Marko Perić je eden izmed teh posameznikov, njega bo treba prvega ustaviti, toda tudi na druge ne smemo pozabiti.

Kakšna bo taktika proti Rusom?
Tudi tam bomo morali garati v obrambi. Rusi so svetovna velesila, imajo štiri Brazilce, ki so izredno kakovostni. Na kvalifikacijskem turnirju v Franciji smo se z njimi dobro kosali, ker smo garali in pustili srce na igrišču. Če bo tako tudi tokrat, se nimamo česa bati.

Reprezentanca v futsalu je za našo širšo športno javnost še precejšnja neznanka. Kaj bi kot kapetan izpostavili kot njene glavne adute? Sta to kolektiv in pravi moštveni duh?
To bi res izpostavil. V prejšnjem kvalifikacijskem ciklusu smo imeli bolj izkušene igralce (Simeunovič, Ibrišimovič, Šnofl), a se nismo uspeli uvrstiti na evropsko prvenstvo kljub zelo lepi priložnosti. Mogoče je pomladitev prinesla svež zrak v ekipo, bolj smo začeli dihati kot eno. To nas krasi, pa tudi nepopustljivost in borbenost.

Vaše močno orožje so postale tudi prekinitve. Ste temu med pripravami posvečali veliko časa?
Zelo veliko smo delali pri tem, selektor računa prav na to. Na tekmi s Srbijo bo to lahko odločilnega pomena. Imamo uigrane kote in akcije. Upam, da smo to dobro oddelali in da bomo z eno izmed teh odigranih zadev prišli do kakšnega lažjega, morda celo odločilnega zadetka.

Evropsko prvenstvo bo tudi priložnost, da se kakšen igralec proda v tujino, kajneda?
Seveda, tam bodo gotovo menedžerji, ki nas bodo gledali. Gotovo je to lepa priložnost za mlade igralce. Sicer ne vem, ali bodo menedžerji spremljali tudi nas, a če bomo pokazali dobro igro, nas bodo gotovo. Imamo nekaj posameznikov, ki bi lahko z odhodom v tujino nadgradili kariero. To bi bilo res nekaj izjemnega.

Si tudi sami želite nekoč zaigrati v tujini?
Ja. Bilo je sicer že nekaj priložnosti, a ponudbe niso bile dovolj konkretne. Ali niso bile finančno ugodne ali pa bi moral iti preveč daleč. Če bi se moral preseliti malo bližje za dober denar, bi razmislil o tem, toda težko je govoriti, dokler ne bo ponudb. Če bo ponudba res dobra, je ne bi smel izpustiti. Bomo videli, kako bo. Naš cilj je, da trdo delamo in dobro igramo.

Slovenci remizirali z Romuni
Futsal reprezentanca se pripravlja na EP
Futsal reprezentanca na evropsko prvenstvo