Mia Krampl bo drugič nastopila na olimpijskih igrah. Foto: Reuters
Mia Krampl bo drugič nastopila na olimpijskih igrah. Foto: Reuters

Po nedeljskem finalu bo uradno znanih deset potnic in deset potnikov na olimpijske igre, kjer bo Garnbret branila zlato iz Tokia. Že zdaj je jasno, da bosta med njimi tudi Krampl, ki bo pod petimi krogi plezala drugič, in Potočar, ki je priboril Sloveniji prvo moško uvrstitev v plezanju.

"Nekaj časa je trajalo preračunavanje točk, a so z Mednarodne zveze za športno plezanje prinesli imena in na naše veselje lahko potrdim, da sta se tako Mia Krampl kot Luka Potočar uvrstila na olimpijske igre, kar je presežek, kot smo si ga zadali. Ves čas smo govorili, da nočemo, da gre Janja sama na olimpijske igre, zdaj res ne odhaja sama. Zelo me veseli, da je to uspelo pri fantih, ker so bili vsi skeptični glede tega, sam pa sem vztrajal, da to je mogoče. In Peharc in Potočar sta bila blizu, Peharcu se žal ni izšlo, Luka pa je naredil predstavo in gre zasluženo na olimpijske igre. Pri dekletih je bilo nujno, da gre ena kandidatka, v polfinalu smo imeli celo tri, Mia je bila v vseh krogih najboljša in se je zasluženo uvrstila naprej. Kar ne morem verjeti! Dokler mi zveza ni potrdila, da je to to, sem se kar držal nazaj," je bil zadovoljen selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.

Luka Potočar je prvi slovenski plezalec, ki se bo preizkusil na olimpijskih igrah. Foto: EPA
Luka Potočar je prvi slovenski plezalec, ki se bo preizkusil na olimpijskih igrah. Foto: EPA

Četrtkovim kvalifikacijam v balvanskem plezanju in petkovim v težavnosti je na sklepnem delu sledil polfinale obeh disciplin s štirimi slovenskimi predstavniki, med katerimi je bila – tako kot maja v Šanghaju – najuspešnejša Mia Krampl, ki si je s sedmim mestom v polfinalu (4. mesto v težavnosti in 12. na balvanih) priplezala finale: "Dan je bil dolg, najprej čakanje v coni zaradi dežja, ker so tekmo prestavili za dve uri, zato smo se morali še enkrat ogrevati in toliko dlje čakati. V balvanih soliden rezultat, a sem vedela, da bom morala težavnost še zelo dobro odplezati, če si želim nastopa v finalu. Kljub težki smeri mi je to uspelo, tako da še ne dojemam, kaj se dogaja, a sem že zdaj vesela, da se bomo v nedeljo znova borili."

"Največji izziv današnjega dne je bil stres. Res so bili zadnji trije dnevi zelo stresni in ne morem povedati, kako vesela sem, da je tega konec. Čeprav po navadi uživam na tekmah in v stresu, je bilo to nekaj povsem drugega. Že po balvanih se mi je od srca odvalil velik kamen, težavnost je bilo že lažje odplezati. Za jutri pa zdaj vem, da lahko samo še uživam in plezam sproščeno, tako da se zdaj končno veselim jutrišnjega dne," se je smejalo 23-letni športni plezalki z Golnika.

"Po neuradnih rezultatih naj bi bilo dovolj za olimpijske igre, a se mi zdi, da se še ne upam toliko veseliti, dokler ne bo zagotovo zagotovo," je dodal Potočar. Na OI lahko vsako državo zastopata le dva predstavnika ene države po spolu, gostitelji Francozi imajo poleg tega že zagotovljeno eno vozovnico. Po trenutnem seštevku so pred Potočarjem trije Francozi, tako da bo tudi po njihovi zaslugi – v nedeljo si bo namreč eden priboril gostiteljsko mesto na OI, eden pa po najboljšem rezultatu v finalu – Jeseničan jutri tudi uradno prejel vozovnico za Pariz. "Predvsem sem zadovoljen z balvani, kjer sem pokazal, da lahko naberem dober izkupiček. S težavnostjo pa – do ključne točke sem šel dobro in bil pozneje jezen, saj sem vedel, da bi lahko naredil več, a to je težavnostno plezanje," je še povedal.

V polfinalu sta nastopili tudi Vita Lukan, ki je končala na 18. mestu (13. v težavnosti in 19. na balvanih), in Lucija Tarkuš, ki je bila 19. (18. v težavnosti in 16. na balvanih). V Budimpešti so slovenske barve zastopali tudi Martin Bergant, ki je tekmovanje končal na 23. mestu, Sara Čopar na 25., Anže Peharc na 28. in Zan Lovenjak Sudar na 41. mestu.