Ofem naj bi v Maribor konec julija pripeljal 3600 mladih športnikov iz vse Evrope. Foto: Jure Gasparič
Ofem naj bi v Maribor konec julija pripeljal 3600 mladih športnikov iz vse Evrope. Foto: Jure Gasparič

"V četrtek bo zadeva rešena," je minister Matjaž Han povedal za STA ob robu nocojšnjega obiska na konferenci Podim v Mariboru.

"Ministrstvo za gospodarstvo bo svojo nalogo opravilo, ne samo zaradi Maribora, ampak predvsem zaradi Slovenije, saj gre za prireditev, ki je na ravni evropskega olimpijskega komiteja, in mislim, da si to Maribor in Slovenija zaslužita," je dejal minister, pristojen za šport.

Organizatorji Ofema čakajo na odobritev državnega sofinanciranja, tj. 2,5 milijona evrov za organizacijo in 325.000 evrov za športno opremo. Po Hanovih napovedih se bo to zgodilo na četrtkovi seji vlade. "To nalogo bomo opravili, ne glede na to, kdo nas poziva," je povedal minister.

Država že prispevala 6,3 milijona za infrastrukturo

Poslanke in poslanci ter svetnice in svetniki Gibanja Svoboda iz Maribora so ga namreč v sporočilu za javnost pozvali, naj zagotovi manjkajoča sredstva za Ofem. Država je sicer že zagotovila 6,3 milijona evrov za nujna vlaganja v športno infrastrukturo v Mariboru, največ za obnovo dvorane Tabor in zgradnjo ogrevalne atletske steze na Poljanah.

Na dogodku, ki bo potekal med 23. in 29. julijem, pričakujejo okoli 3600 udeležencev iz 48 držav. Ofem velja za največji športni dogodek za mlade športnike med 14. in 18. letom starosti, ki se bodo v Mariboru pomerili v enajstih panogah.

Prvič v zgodovini festivala bodo izvedena tekmovanja v rolkanju, gorskem kolesarstvu in košarki 3 x 3. Druge panoge so športna gimnastika, atletika, cestno kolesarstvo, rokomet, judo, plavanje, tenis in odbojka.

Po ministrovih besedah bo vlada v četrtek sprejela financiranje, ki bo omogočilo izvedbo Ofema. Foto: BoBo
Po ministrovih besedah bo vlada v četrtek sprejela financiranje, ki bo omogočilo izvedbo Ofema. Foto: BoBo

Tri od 11 milijonov iz državnega proračuna

Organizacija dogodka je ocenjena na 11 milijonov evrov in se bo med drugim financiral še iz proračuna mestne občine, dodatka Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), razpisov Erasmus +, prijavnin udeležencev in sponzorstev. Na koncu bo država neposredno za izvedbo Ofema 2023 v Mariboru namenila 2,83 milijona evrov.

Slovenija je Ofem gostila že leta 2003 na Bledu, v zimski izvedbi, tokrat pa bo prvič prizorišče poletne izvedbe. Najprej je bilo mišljeno, da bo festival poleti 2023 gostil Koper, a se je ta po menjavi na županskem položaju odpovedal kandidaturi. Zatem je OKS pod vodstvom Bogdana Gabrovca povabil k organizaciji Maribor in mestni svet je s tem januarja 2020 soglašal.