Videokonference se je udeležila tudi slovenska ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Foto: BoBo
Videokonference se je udeležila tudi slovenska ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Foto: BoBo

Večina ministrov je napovedala nadaljnjo podporo izvedbi nacionalnih in mednarodnih športnih dogodkov, tako na področju potovanj udeležencev, prehodov meja in potrebnih zdravstvenih protokolov, ki jih bodo omogočali.

Pristojna evropska komisarka Marija Gabriel iz Bolgarije je dejala, da si bodo še naprej prizadevali, da bodo kljub težavam in odpovedi tekmovanj na voljo sredstva različnih programov EU-ja.

Nemško predsedstvo EU-ja je seznanilo ministre z delom pri resoluciji sveta EU-ja za šport v obdobju 2021–2024 s sodelovanjem z drugimi resorji pri promociji športa na psihično in fizično zdravje prebivalcev. Portugalska, naslednja predsedujoča EU-ja, je navedla prednostne naloge, kar bo pomembno tudi za Slovenijo, ki bo zatem v drugi polovici naslednjega leta prevzela krmilo EU-ja.

Kustec: Šport vedno visoko na lestvici slovenskih vrednot
"Šport, tako rekreativni kot tekmovalni, je bil vedno visoko na lestvici slovenskih vrednot ... Pomanjkanje skupnih postopkov in meril v EU-ju pri izvedbi tekmovanj je bilo očitno in nekatere države in reprezentance so bile zato v podrejenem položaju. Nujno je, da poenotimo ukrepe. Zato podpiramo italijansko pobudo po skupni platformi za šport v EU-ju, da bomo sposobnih hitrih ukrepanj ob upoštevanju ferpleja in ohranjanju evropskega modela športa,"
je v javnem delu seje povedala Simona Kustec ter napovedala tri velike zimske športne dogodke pri nas do marca 2021, na čelu z decembrskim SP-jem v smučarskih poletih.

Podpora čim širši vključenosti prebivalstva, hkrati pa tudi vrhunskemu športu
Ministrica Kustec je po koncu seje povedala še: "Osrednja športna tema našega predsedovanja bo ohranjanje evropskega modela športa. Na eni strani podpora čim širši vključenosti prebivalstva in s tem povezanimi pozitivnimi učinki na družbo, na drugi pa tudi vrhunskega športa, ter vloge držav. Pri tem se je v času zdravstvene krize, v kateri smo, izkazalo, da so na ravni EU-ja problemi in je potrebno poenotenje na določenih področjih za lažji odziv v krizi."

"Skupno delo na ravni EU-ja je pomembno ne le pri podpori vrhunskega športa glede treningov in tekmovanj, ampak tudi pri promociji in pozivu k aktivnosti naših državljanov. Lahko rečem, da smo v skupini najbolj športno aktivnih v EU-ju tudi v tem času in lahko odigramo pozitivno vlogo tudi v evropskem prostoru," je še menila slovenska ministrica.

Dodala je, da so pomemben zgled dali naši športniki z izjemnimi mednarodnimi izidi tudi v tem posebnem letu. Pa tudi, da so bili po sprejemanju ukrepov za delovanje športa v času koronske krize povabljeni tudi drugi na čelu z Olimpijskim komitejem Slovenije in drugimi športnimi organizacijami.

Pred razpravami ministric in ministrov, ti so se osredotočali na pojasnjevanje sicer zelo podobnih razmer v posameznih državah, so govorili vodilni predstavniki športa.

Šport pomemben za zdrav način življenja
Predsedujoči Evropskih olimpijskih komitejev (EOC) Danec Niels Nygaard je v uvodnem nagovoru poudaril pomen športa, "ki je pomemben za gospodarstvo in posebej za zdrav način življenja celotne družbe". Zato je pozval k solidarnosti in predstavnike vlad prosil, da naj bo šport vključen tudi v sheme pomoči gospodarstvu in drugim delom družbe v času te krize.

Moramo narediti vse, da ohranimo evropski model športa
"Prestavitev olimpijskih iger v Tokiu na 2021 je imela velik vpliv na šport, ne le na financiranje, po prvih podatkih bo treba samo zaradi izvedbe iger v naslednjem letu nameniti dodatnih 1,6 milijarde evrov, ampak tudi na treninge in procese priprav vsakega posameznega športnika. Obenem mnoge gospodarske organizacije ne morejo več ostati sponzorji nacionalnih olimpijskih komitejev in drugih športnih organizacij ... Moramo storiti vse, kar je v naši moči, da ohranimo evropski model športa,"
je pozval Nygaard.

Predsednik Mednarodne kolesarske zveze (Uci) David Lappartient je predstavil velike izzive, s katerimi so se spoprijemali, ko so morali siceršnjo svetovno kolesarsko sezono z običajnih devetih skrčiti na vsega tri mesece in pol. "V tem času smo izpeljali v skladu s strogimi protokoli vse največje dirke na čelu s francosko, italijansko in špansko pentljo ter SP, tudi v cestnem kolesarstvu, prav tako pa tudi večino klasik," je poudaril Lappartient.

Pri tem je navedel, da so veliko vlogo imele tudi nacionalne vlade in pristojne zdravstvene institucije v posameznih državah, gostiteljicah tekem, pa tudi sodelujoče ekipe, ki so bivale in živele v varnih "mehurčkih". Ob številnih testiranjih je bilo pozitivnih le 0,2 odstotka sodelujočih.

Podobno predstavitev je imel tudi Kamil Novak, izvršni direktor evropskega dela Mednarodne košarkarske zveze (Fiba). Poudaril je prestavitev EP-ja za košarkarje z naslednjega leta na 2022, podrobno pa predstavil izvedbo kvalifikacijskih turnirjev v "mehurčkih". Eden izmed njih je potekal tudi v Ljubljani.