Miro Kregar Foto: Osebni arhiv
Miro Kregar Foto: Osebni arhiv

Miro Kregar je leta 2013 na Havajih zmagal in dosegel največji uspeh na tem tekmovanju, ko je postal svetovni prvak v ultramaratonskem triatlonu. Kregar je nastopil na 13 ultramaratonih, ob tem je še trikrat stal na drugi stopnički in dvakrat na tretji.

To tekmovanje traja tri dni in tradicionalno poteka konec tedna po ameriškem zahvalnem dnevu. Udeleženci morajo premagati skupaj kar 515 kilometrov. Prvi dan, v petek, tekmovalci preplavajo 10 kilometrov v Tihem oceanu, nato jih čaka še 145 kilometrov kolesarjenja pod vznožjem še delujočega vulkana Mauna Loa. Drugi dan jih čaka 276 km kolesarjenja z vulkana po severovzhodni obali do Havija pod Kohalo in tretji dan dvojni tekaški maraton v razdalji 84 km iz Havija čez lavina polja do Kailue Kone.

Kregar je devetkrat vpisal najboljši dosežek v svoji paradni disciplini, dvojnem tekaškem maratonu. V lasti ima tudi peti najboljši dosežek v dvojnem tekaškem maratonu v vseh 40 letih obstoja tekme. Ta znaša šest ur in 14 minut.

Organizator tega tekmovanja je Kregarja povabil na letošnje tekmovanje, na katerem je prevzel vodenje štafetne ekipe svojih sotekmovalcev, s katerimi se pozna že več kot 20 let. V ekipi s Kregarjem na čelu, ki so ji nadeli ime Ultramaratonska podganja druščina (Ultraman Rat pack), so še Martin Reymond iz Kanade, Jochen Dembeck iz Nemčije, Peter Müller iz Švice in Gary Wang iz ZDA.

Poleg Kregarja je bila letos častnega sprejema deležna še Portoričanka Suzy Degazon.