Tina Mrak in Veronika Macarol imata velike načrte na olimpijskih igrah čez tri leta v Tokiu.
Tina Mrak in Veronika Macarol imata velike načrte na olimpijskih igrah čez tri leta v Tokiu. "Načrta ne bova spreminjali, greva na Japonsko, najprej na regato svetovnega pokala in nato še na azijsko tekmo. Tako bova dodobra spoznali prizorišča in tudi še bolje tekmice," je pojasnila Mrakova, ki je zatrdila, da japonskega jezika še ne spoznavata, bolj pa jima prija suši, ki sta ga ob koncu jedli tudi že v Grčiji. Foto: www.alesfevzer.com
Mrakovi in Macarolovi v petem poskusu le uspelo
Slovensko jadranje bogatejše za medaljo

Za članici Pirata iz Portoroža je to prvo odličje na SP-jih. Pred tem sta že bili evropski prvakinji predlani v Aarhusu in bronasti na lanskem prvenstvu stare celine na Majorki. Lani sta na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru osvojili šesto mesto.

Na SP-ju 2015 v Hajfi sta bili razočarani po 13. mestu, še bolj pa lani, ko sta v San Isidru v Argentini zasedli 32. mesto.

Naslov svetovnih prvakinj sta v Grčiji osvojili Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Irmina Mrozek Gliszczynska (42 točk), ki sta z 28 točkami prepričljivo vodili že pred finalno regato. Srebro sta si prijadrali Britanki Hannah Mills in Eilidh McIntyre (48). Millsova je s Saskio Clark lani osvojila zlato olimpijsko medaljo, leta 2012 pa srebrno. Slovenki sta na koncu osvojili 66 točk. Po predzadnjem dnevu prvenstva sta imeli 50 točk.

Slovenki osmi, Nizozemki deseti
V finalnem plovu najboljše deseterice so delili dvojne točke. Mrakova in Macarolova sta bili po dolgem čakanju na ugoden veter, preden so floto spustili na regatno polje, na prvem obratu četrti, na drugem pa sta padli na osmo mesto, kjer sta končali tudi v cilju. Letošnji evropski prvakinji in vodilni na svetovni lestvici v razredu 470, Nizozemki Afrodite Zegers in Anneloes van Venn, sta zasedli zadnje mesto in ostali na četrtem mestu - devet točk za Slovenkama.
Mrakova in Macarolova maja nista nastopili na evropskem prvenstvu v Monaku, saj je imela Macarolova poškodovano stegensko mišico.

Izvrstno nam je uspelo
"Takoj po prihodu v cilj me je Veronika vprašala, pa sva dobro in pravilno startali? Pa dvomov o tem, da sva pravilno izpeljali nastop, kmalu ni bilo in sva se veselili odličja tako kot tudi najin trener Tomaž Čopi. Izvrstno nama je uspelo,"
je bila zadovoljna krmarka Mrakova, flokistka Macarolova pa jo je dopolnila: "Najin načrt je bil, da obdrživa tretje mesto, zato sva se odločili, da se bova med regato držali nizozemske posadke, ki bi naju lahko prehitela, kar pa jima ni uspelo."

Poleg trenerja in nekdanjega izvrstnega jadralca Tomaža Čopija so v ekipi Mrkove in Macarolove tudi Peter Kunc, ki je začel nekaj mesecev pred OI skrbeti za psihološko pripravo, Andrej Kocjan bo skrbel za fizično pripravo Mrakove, za moč Macarolove skrbi veslaški trener Iztok Butinar, za fizioterapijo pa Mira Ivančič.

Mrakovi in Macarolovi v petem poskusu le uspelo
Slovensko jadranje bogatejše za medaljo