Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Vrhunec je bil v četrtek, ko je potekala tudi osrednja slovesnost na Bledu ob slovenskem dnevu športa in začetku evropskega tedna športa. Na Bledu so dva dneva zasedali državni generalni direktorji za šport Evropske unije oziroma njihovi namestniki.

Velika večina je brez zadržkov podprla evropski model športa in izrazila podporo vseživljenjskemu udejstvovanju s športom, kar je še posebej pomembno v času epidemije novega koronavirusa, ki je pustila posledice tudi na tem področju. Govorili so tudi o morebitni spremembi resolucije Svetovne protidopinške agencije Wade. Po poročilu te organizacije pa so se odločili, da spremembe za zdaj niso potrebne.

Potekali so športni dnevi
Na dan športa, ko so za samostojno Slovenijo prvi zlati olimpijski odličji leta 2000 v Sydneyju osvojili veslaški dvojni dvojec Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec, so v šolah in vrtcih potekali športni dnevi, različni športni dogodki pa po vsej državi. Evropska komisija je na Bledu začela dveletno akcijo "Zdrav življenjski slog za vse". V ta sklop so vključena prizadevanja za boljšo in večjo dostopnost do športa, zdravja, zdrave prehrane in drugih segmentov zdravega načina življenja. Prvi del praznika športa se je v četrtek začel ob 9. uri v parku Tivoli v Ljubljani z več kot 30 različnimi športnimi dejavnostmi. Udeležilo se jih je okrog 2000 otrok, starejših in evropskih gostov. Sledila sta odprtje razstave in slovesnost z nagovorom zlatega olimpijca Miroslava Cerarja ter predsedniški tek.

Sprejem za slovenske (para)olimpijce
Dan športa so odprli evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, mladino in šport Marija Gabriel, slovenska ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec. Na Blejski promenadi pod Festivalno dvorano na Bledu je ob 19. uri potekala državna proslava. Ob tej priložnosti so tudi uradno odprli evropski teden športa. Predsednik vlade Janez Janša je imel osrednji nagovor, spregovorili so tudi predsednik Evropskih olimpijskih komitejev Spiros Kapralos, nekdanji kapetan grške vaterpolske reprezentance, ter Gabrovec in komisarka Gabrielova. Janša bo ob tej priložnosti ob 20.30 v Vili Bled gostil tudi sprejem za slovenske olimpijce in paraolimpijce.

O spodbujanju vseživljenjske telesne dejavnosti
Danes bo na Bledu v okviru konference o športu za vse in vseživljenjski telesni dejavnosti govorili o spodbujanju vseživljenjske telesne dejavnosti, izzivih telesne dejavnosti in nedejavnosti, vseživljenjske udeležbe v športu, telesni vadbi, spremljanju telesne zmogljivosti, pri tem pomembnem sodelovanju med različnimi področji v politiki, gospodarstvu in drugih področij življenja, predstavili bodo primere dobrih praks.