Tina Trstenjak je na evropskih prvenstvih osvojila že šest medalj: zlati v letih 2016 in 2017, srebrne v letih 2014, 2015 in 2018 ter bronasto leta 2013. Foto: EPA
Tina Trstenjak je na evropskih prvenstvih osvojila že šest medalj: zlati v letih 2016 in 2017, srebrne v letih 2014, 2015 in 2018 ter bronasto leta 2013. Foto: EPA

V ženski konkurenci bo že v petek eno od odličij napadala Maruša Štangar v kategoriji do 48 kg, v kategoriji do 52 kg bo nastopila mlada Teja Tropan, ob dobrem dnevu pa lahko preseneti tudi Kaja Kajzer v kategoriji do 57 kg.

Slovenski dan bo sobota, saj sta olimpijska prvakinja Tina Trstenjak in Andreja Leški prvi nosilki kategorije do 63 kilogramov, izkušena Anka Pogačnik, ki je letos že zbrala nekaj odmevnih zmag v grand slamu, pa bo nastopila v kategoriji do 70 kg. V nedeljo nastop v kategoriji do 78 kg čaka Patricijo Brolih.

Bo Hojak upravičil pričakovanja?
V moški kategoriji je prvi favorit za vidno mesto Martin Hojak v kategoriji do 73 kilogramov, ki pa z dosežki v sezoni ni potrdil vloge skritega favorita. Ob njem bo v soboto nastopil še Alen Vučina v kategoriji do 81 kg . V petek bo nastope v kategoriji do 60 kg odprl David Štarkel, v nedeljo nastop čaka še Narseja Lackovića v kategoriji do 90 kg ter oba težkokategornika Eneja Mariniča in Vita Dragića.

Na EP-ju manjka trojica kakovostnih tekmovalcev. Klara Apotekar, nekdanja evropska prvakinja in kandidatka za olimpijsko medaljo, se je odločila za materinstvo. Že dolgo na tatamiju manjka tudi nosilka olimpijske bronaste medalje v kategoriji do 78 kg iz Ria Ana Velenšek, ki se je medtem preizkusila tudi že v vlogi trenerke, a je prijavljena za nekatere naslednje tekme. Adrian Gomboc, nekdanji evropski prvak v kategoriji do 66 kg, je poškodovan.

Manjkajo najboljši Francozi in Britanci
Napovedi dosežkov v konkurenci več kot 360 tekmovalcev iz 45 držav so v koronski sezoni nehvaležne. Tudi pripravljenost tekmovalcev je v procesu piljenja forme za olimpijske igre v Tokiu zelo različna.

V mednarodnih krogih se v slovenskem taboru kot kandidatki za kolajno omenjata predvsem Tina Trstenjak in Andreja Leški v kategoriji do 63 kilogramov. Slovenki bosta imeli tokrat še nekaj lažje delo, saj zaradi priprav na igre manjka francoska zvezdnica Clarisse Agbegnenou. Manjkajo tudi nekateri drugi francoski tekmovalci, v celoti so nastop na EP-ju odpovedali Britanci.

Kot glavne tekmice pri obeh slovenskih kandidatkah za visoka mesta na mednarodni zvezi omenjajo Nizozemki Juul Franssen in Sanne Vermeer ter aktualno evropsko podprvakinjo Avstrijko Magdaleno Krsakovo.

V boje za 47. slovensko medaljo
Med kandidati za visoka mesta na EP-ju je tudi slovenski tekmovalec Mihael Žgank, nekdanji svetovni podprvak, ki pa je slovenski napis na kimonu zamenjal za turškega.

Slovenija je doslej na evropskih prvenstvih osvojila kar 46 posamičnih kolajn in dve z žensko ekipo.