Vse oči bodo uprte v podajalca Peytona Manninga, ki je eden največjih zvezdnikov Lige NFL. Foto: EPA
Vse oči bodo uprte v podajalca Peytona Manninga, ki je eden največjih zvezdnikov Lige NFL. Foto: EPA
Rex Grossman, Chicago Bears
Podajalec Chicaga je Rex Grossman, ki še zdaleč nima tako velikega slovesa kot Peyton Manning. Foto: EPA

Največji športni dogodek na drugi strani Atlantika bo postregel z obračunom dveh moštev, ki sta do zdaj osvojili po en naslov najboljšega v ameriškem nogometu. Chicago Bearsi so slavili leta 1986, Indianapolis Coltsi pa leta 1971, ko so še prebivali v Baltimoru.

Stavnice na strani Indianapolisa
Na stavnicah so favoriti Coltsi, ki imajo izvrstnega podajalca Peytona Manninga, medtem ko bo adut Medvedov granitna obramba na čelu z Brianom Urlacherjem. Eno je gotovo. Prvič bo naslov osvojil temnopolti trener, saj sta tako Lovie Smith kot Tony Dungy Afroameričana. Do zdaj se še nobenemu temnoplotemu trenerju ni uspelo uvrstiti na Super Bowl, zdaj pa je to uspelo kar dvema.

Za vstopnice pravo bogastvo
Seveda se vse na Super Bowlu vrti okrog denarja. Na črnem trgu staneta dve vstopnici za sedeža na sredini 9.000 dolarjev. Nekoliko cenejša je vstopnica na najbolj oddaljenem delu stadiona - "le" 3.000 dolarjev. Seveda so zasedene vse hotelske kapacitete. Za sobo v Sheratonu bi morali odšteti 750 dolarjev na noč, vendar najmanj za štiri dni. Roke si manejo tudi gostilničarji. Za 1.000 dolarjev si lahko privoščite ogled tekme v baru, kjer zabavo organizira Penthouse, pel pa bo Snoop Dogg. Pijača seveda ne bo brezplačna. Televizijske postaje morajo za 30-sekundno reklamo odšteti 2,5 milijona dolarjev.

Pred zasloni milijarda ljudi
Tekma bo v ponedeljek ob 0.30, prenašala pa jo bo tudi avstrijska televizija ORF. Himno bo zapel Billy Joel, med polčasom pa bo 75.000 gledalcev med drugim zabaval tudi Prince. Lani si je finale med Pittsburghom in Seattlom, z 21:10 ga je dobil prvi, ogledala milijarda ljudi.

R. K.