V Splitu so huligani napadli vaterpoliste Crvene zvezde (slika je simbolična). Foto: BoBo
V Splitu so huligani napadli vaterpoliste Crvene zvezde (slika je simbolična). Foto: BoBo

Dva sta pobegnila, eden pa se je rešil s skokom v mrzlo morje. Najhuje jo je skupil vratar Aleksandro Kralj, ki so ga morali zaradi poškodbe glave oskrbeti v bolnišnici. Policija je tri huligane že pridržala.

Po poročanju hrvaških medijev je napad huliganov, ki so se vaterpolistov iz Srbije lotili tudi s palicami in noži, obsodil celoten hrvaški politični vrh ter drugi iz športnega in javnega življenja sosednje države.

Natakar opazil znak Crvene zvezde
Dušan Vasić, Miloš Maksimović in Kralj so pred tekmo sedeli v enem izmed lokalov in pili kavo. Na zunaj sprva ni bilo videti, da so vaterpolisti Crvene zvezde, vendar je eden izmed natakarjev opazil oznak beograjskega kluba. Sledil je besedni prepir, v kar se je vmešala skupina huliganov, ki je prišla do lokala in napadla vaterpoliste, poročajo hrvaški mediji.

Če ne bi skočil v morje, bi ga ubili
Trojica je zato zbežala, eden pa je zavetje poiskal v Jadranu in tam počakal na prihod policije. "Če ne bi skočil v morje, bi me ubili," je dejal Črnogorec Kralj, ki so mu nekateri želeli pomagati iz vode, nekaj drugih pa je po navedbah spletne strani Gol vzklikalo: "Vseeno, on je četnik." Kralj naj bi imel po poročanju Slobodne Dalmacije prebito arkado.

Grabar Kitarovićeva obsodila napad
Policija je tri napadalce že pridržala in še vedno išče preostale. Srbsko ministrstvo za zunanje zadeve je po poročanju srbskih medijev pripravljalo izročitev protestne note hrvaških oblastem. Te so na čelu s predsednico Hrvaške Kolindo Grabar Kitarović in predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem obsodile napad. "Huliganstvo je v nasprotju z idealom športa in vsako nasilje je nesprejemljivo. Zahvaljujem se meščanom Splita, ki so se danes postavili v bran tem vrednotam," je na Twitterju zapisala Grabar Kitarovićeva.

Plenković je že v soboto o okoliščinah napada govoril z notranjim ministrom Davorjem Božinovićem in splitskim županom Androm Krstulovićem Oparo.