31-letna Anja Osterman in šest let mlajša Mia Medved sta si finale zagotovili v petkovih predtekmovanjih, ko sta bili v svoji skupini drugi. Tudi v soboto sta morali po tesnem boju premoč priznati le eni dvojici, Madžarkama Kiss in Lucz, ki sta bili le 0,143 sekunde hitrejši. Do brona sta prišli Poljakinji Katarzyna Kolodziejczyk in Sandra Ostrowska (+0,600).

Srebrni Mia Medved in Anja Osterman. Foto: Nina Jelenc
Srebrni Mia Medved in Anja Osterman. Foto: Nina Jelenc

Osterman je pred tremi leti postala evropska prvakinja v tej disciplini skupaj s Špelo Ponomarenko Janić, Medved pa je dobitnica bronaste kolajne na prvenstvu za mlajše člane in članice pred dvema letoma.

"Prejšnji teden še nisva vedeli, ali bova sploh veslali na 200 m, a očitno je bila dobra odločitev, saj sva osvojili drugo mesto in je le malo zmanjkalo, da bi postali prvakinji," je za Kajakaško zvezo Slovenije sprva dejala Osterman.

Ta se je letos vrnila na tekmovališča po porodu, lani avgusta se je namreč razveselila sina. Obenem z Medved nista veliko nastopali skupaj, a se vsakič znova razveselita sedenja skupaj v čolnu. "Nisva se veliko pripravljali, šele nekje v maju sva se ponovno preizkusili po februarju. Dobro nama je šlo na pokalih, na treningih sva bili odlični, na tekmah pa se nama je vedno kaj zalomilo. Prostora za napredek je torej veliko, ampak razveseljuje me že to, da sva kot prijateljici skupaj v čolnu in se ves čas pogovarjava, pomagava ena drugi," je še dodala.

Foto: Nina Jelenc
Foto: Nina Jelenc

"Nimava se kaj pritoževati in upam, da nama bo šlo tako še naprej. Uživam, ko sem v dvojcu. Res je lepo," pa je dodala Medved.

Anže Urankar je v finalu posameznikov na 200 m zasedel šesto mesto. Zmago je slavil Ukrajinec Oleksandr Zajcev s časom 35,407. Drugi je bil Poljak Jakub Stepun, tretji pa Gruzijec Badri Kavelašvili. Prvo trojico je ločilo le 34 tisočink sekunde. Urankar, trenutni svetovni in evropski prvak v sprintu na divjih vodah, se je v finalu dobro kosal s tekmeci in zaostal za 0,444 sekunde.

V petek je bila Špela Ponomarenko Janić med posameznicami na 200 m četrta, kolajno je zgrešila za 27 tisočink sekunde. V finalu sta nastopila tudi Urankar in Rok Šmit, ki sta bila v kajakaškem dvojcu na 200 m sedma.

V nedeljo ob 11.19 bosta v finalu na 500 m med kajakaškimi dvojci še enkrat nastopili Osterman in Medved. Za konec bosta na vrsti še najdaljši preizkušnji na 5000 m, pri ženskah bo nastopila Anja Šteblaj (15.08), pri moških pa Jošt Zakrajšek (15.45).

Slovenske barve v Szegedu predstavlja sedmerica kajakašev, nastope je zaradi poškodbe odpovedal najmlajši med njimi Matevž Manfreda.