Na uradnem tehtanju ni bilo srepih pogledov, ampak le nasmeški. Erislandyju Lari je tehtnica pokazala 69,7 kg, Dejanu Zavcu pa 69,5. Foto: Jure Jeromen
Na uradnem tehtanju ni bilo srepih pogledov, ampak le nasmeški. Erislandyju Lari je tehtnica pokazala 69,7 kg, Dejanu Zavcu pa 69,5. Foto: Jure Jeromen
Zavec bo imel na Floridi podporo približno 100 slovenskih navijačev. Foto: Jure Jeromen

39-letni Zavec, prvak v supervelterski kategoriji verzije WBF, bo s sedem let mlajšim tekmecem boksal za naslove v verzijah WBA in IBO.


Prenos dvoboja lahko spremljate v četrtek ob 3.00 na TV SLO 2, MMC-ju (spletna stran www.rtvslo.si) in na Valu 202. Posnetek borbe pa si lahko ogledate v četrtek ob 22.00 na TVS 2.

Lara je predstavnik vrhunske kubanske šole boksa. Na lestvicah aktivnih poklicnih kubanskih boksarjev je na prvem mestu, v soboto pa je prevzel vodstvo tudi na svetovni supervelterski lestvici. Doslej je v poklicni karieri boksal 25-krat, ima 21 zmag, 12 s KO, dva neodločena rezultata in dva poraza. Je aktualni svetovni prvak verzij WBA in IBO.

Aduta Lare hitrost in tehnika
Lara ima zagotovo več hitrosti in tehničnega znanja od Zavca, ki se je z boksom seznanil šele konec najstniških let. Kubanec je amaterski svetovni prvak leta 2005. "Vesel sem, da sem spet na Floridi, kjer se med rojaki počutim odlično. Na dvoboj sem dobro pripravljen," je pred dvobojem povedal Lara, ki se je olimpijskim sanjam odpovedal z begom na gliserju, potem ko je že leta 2007 po tekmovanju v Riu ostal v Braziliji. Oblasti so ga izročile spet Kubi, nato pa je dokončno pobegnil pred olimpijskimi igrami v Pekingu. Zdaj živi v Houstonu.

Zavec željan dokazovanja
Zavec se zaveda, da bo to eden njegovih najtežjih dvobojev v karieri. Laro izjemno spoštuje, a želi dokazati, da je na njegovi ravni. Čeprav v boksarskem svetu ni veliko takih, ki bi Zavcu pripisovali veliko možnosti za uspeh, želi Mr. Simpatikus dokazati, da lahko užene velikega favorita. Na stavnicah je kvota na Kubanca 1,01, na Zavca pa 17,00.
V ringu nastopi trenutek resnice
"Nikoli nisem imel želje oziroma potrebe po dokazovanju nadmoči, da bi moral nase opozoriti na drugačen način, kot opozarjam. Ne glede na to, kaj počneš, je trenutek resnice, ko prideš v ring," je za Val 202 povedal Zavec, ki je v svojih dosedanjih 38 dvobojih dosegel 35 zmag, 19 s KO, in doživel tri poraze. Oba boksarja napovedujeta, da se bo boj razgrel šele v drugi polovici, kar bi bila glede na Zavčevo kondicijsko moč in več odboksanih profesionalnih dvobojev prednost za Ptujčana.

Lara tri centimetre višji
Lara je nekoliko višji borec (175 cm:172 cm), ima večji razpon rok, zato Zavcu ne preostane drugega, kot da se spusti v boj, saj bo tako lažje dosegal točke. Lara, ki ima za sabo tudi več kot 300 amaterskih bojev, bo zagotovo začel previdno in na razdalji.

Na tehtanju sproščeno, v ringu bo zelo hudo
Zavec in Lara opravila s tehtnico, ob 3.00 na polno
Zavec in Lara sproščena na novinarski konferenci
Na tehtanju sproščeno, v ringu bo zelo hudo
Zavec in Lara opravila s tehtnico, ob 3.00 na polno
Zavec in Lara sproščena na novinarski konferenci