Ding Liren je prvi Kitajec, ki se bori za naslov svetovnega prvaka v šahu. Jan Nepomnjaščij je pred dvema letoma izgubil s Carlsenom s 3,5:7,5. Foto: EPA
Ding Liren je prvi Kitajec, ki se bori za naslov svetovnega prvaka v šahu. Jan Nepomnjaščij je pred dvema letoma izgubil s Carlsenom s 3,5:7,5. Foto: EPA

Rus je imel z belimi figurami rahlo pobudo v španski partiji, a po mirni pozicijski igri sta se igralca dogovorila za delitev točke v 49. potezi. V ponedeljek bo druga partija, prednost začetne poteze bo imel Kitajec.

Vsak igralec ima sicer 120 minut za prvih 40 potez, zatem 60 minut za naslednjih 20 potez, na koncu pa 15 minut z dodatkom 30 sekund po vsaki potezi.

Tekmeca do 29. aprila čaka 14 dvobojev in ob morebitnem neodločenem izidu še odločilni "tie break". Skupni nagradni sklad je dva milijona evrov, zmagovalec bo dobil 1,2 milijona.

Carlsen prostovoljno prepustil krono nasledniku
32-letni Norvežan Carlsen je svetovni prvak vse od leta 2013, nazadnje pa je predlani gladko opravil z Nepomjaščijem.

Zdaj je Norvežan prostovoljno prepustil krono nasledniku. Kot pravi, mu za ta izziv trenutno manjka motivacija. A šah s tem nedvomno izgublja, saj je Carlsen prepričljivo vodilni igralec na svetovni jakostni lestvici. Trenutno se posveča predvsem šahovski igri prek spleta, veliko dela pa ima tudi kot ambasador šahovske igre.

Ding velja za zelo disciplinarnega igralca
Z umikom Carlsena je priložnost dobil 30-letni Ding. Kitajec je bil na lestvici drugi izzivalec za šahovsko krono. Meni, da je dvoboj za prvaka z odstopom Carlsena izgubil precej čara, čeprav je sam posledično dobil priložnost.

Ding velja za izjemno discipliniranega in trdovratnega tekmeca. Vsaj v uvodu bo imel prednost Nepomjaščij, ki že pozna občutek in napetost igranja takega dvoboja, pa čeprav je pred dvema letoma izgubil s Carlsenom s 3,5:7,5.

Tudi tokrat ne gre brez politike in vprašanj o pravici nastopa ruskega tekmovalca v boju za svetovnega prvaka. Nepomjaščij se je od ruske agresije v Ukrajini sicer ogradil, vseeno pa nastopa pod nevtralno zastavo.