Neža Klančar. Foto: www.alesfevzer.com
Neža Klančar. Foto: www.alesfevzer.com

V dopoldanskih kvalifikacijah je 23-letna plavalka Olimpije dosegla izid 26,07 in imela 11. čas. Zavedala se je, da ima še nekaj rezerve, vendar popoldne ni izboljšala jutranjega dosežka.

V kvalifikacijah je bila razred zase švedska svetovna rekorderka Sarah Sjoestrom s 24,88. Najboljši izid je postavila tudi v polfinalu (25,08). Za finale je bilo treba plavati 25,97.

Janja Šegel, ki je v prejšnjih nastopih potrdila, da forma ni 100-odstotna, je na 200 m hrbtno z 2:17,31 zasedla 22. mesto.

Obe Slovenki se bosta še enkrat predstavili v soboto. Neža Klančar ima prijavljen nastop na 50 m prosto, pa tudi v štafeti 4 x 100 m mešano, kjer bosta ob Šegel nastopili še Tara Vovk in Hana Sekuti.

Z nastopom nisem zadovoljna, nisem izpolnila cilja, da bi se uvrstila v finale. Finale je bil definitivno dosegljiv, a to je očitno moja trenutna forma. Gremo naprej, jutri me čaka nov dan in novo plavanje.

Neža Klančar

Panu še tretje zlato

Šesti dan finalnih odločitev sta po dve zlati kolajni osvojili Nizozemska in Kitajska, eno pa Španija. S kitajsko štafeto 4 x 200 m prosto je slavil tudi Džanle Pan, ki je tako dobil že tretje zlato na SP-ju. Zmagal je že v štafeti 4 x 100 metrov prosto, kjer je postavil tudi svetovni rekord, ter na posamični tekmi na tej razdalji.

Nizozemka Marrit Steenbergen je slavila na 100 metrov prosto s časom 52,26, premagala je Siobhan Bernadette Haughey iz Hongkonga in Avstralko Shayno Jack.

Njena rojakinja Tes Schouten je bila najboljša na 200 m prsno z 2:19,81, za sekundo in desetinko je prehitela Američanko Kate Douglass, tretja je bila Kanadčanka Sydney Pickrem.

Na 200 metrov hrbtno je bil najboljši Španec Hugo Gonzalez z 1:55,30, za desetinko je premagal Švicarja Romana Mityukova, ki je vodil še po 150 metrih. Bron je pripadel Južnoafričanu Pietru Coetzeju.

Podoben je bil tudi razplet na 200 m prsno, saj je dolgo vodil Nizozemec Caspar Corbeau. A se je nazadnje moral zadovoljiti s srebrom, saj je v finišu do zlata priplaval Kitajec Dong Džihao s časom 2:07,94. Bron si je zagotovil Američan Nic Fink.

Na moški štafetni preizkušnji na 4 x 200 metrov prosto so Američani vodili do zadnje izmene, na koncu pa so se zlate medalje veselili Kitajci Dži Šinjie, Vang Haoju, Pan Džanle in Džang Džanšuo s časom 7:01,84. Srebro so dobili Korejci z desetinko zaostanka, medtem ko so se Američani morali zadovoljiti z bronom.

Zlato vaterpolistkam ZDA

Američanke so osmič postale svetovne prvakinje v vaterpolu. V finalu so premagale Madžarke z 8:7 (3:2, 2:2, 0:1, 3:2). To je bila ponovitev finala izpred dveh let, ko so ZDA v Budimpešti prav tako ugnale tedanje gostiteljice prvenstva.

Reprezentanca ZDA je osvojila turnir na SP-ju petič v zadnjih šestih nastopih, Madžarke pa so ostale pri dveh zlatih medaljah, zadnjo so osvojile leta 2005.

Klančar želela v finale, na koncu pa 12.