Neža Klančar je za 22 stotink zaostala za bronom. Foto: AP
Neža Klančar je za 22 stotink zaostala za bronom. Foto: AP

23-letnica je s časom 58:55 dosegla nov slovenski državni rekord – lasten v polfinalu dosežen slovenski rekord je izboljšala za 23 stotink, a to ni bilo dovolj, da bi se prebila na stopničke.

Neža Klančar za 22 stotink zgrešila bron

O zmagi sta odločali Francozinji Charlotte Bonnet (57,47) in Beryl Gastaldello (57,67), ki sta se edini spustili pod 58 sekund.

Za bron pa sta se pomerili Švedinja Louise Hansson in Klančar. Odločilno prednost si je tekmica priplavala v prvi polovici po delfinovem in hrbtnem slogu, v drugi pa je 23-letna plavalka Olimpije kljub drobnim napakam na obratih razliko prepolovila. Le desetinko več je zaostala Avstrijka Lena Kreundl.

"Z rezultatom sem zelo zadovoljna. Še en osebni rekord in to je super, saj se vidi, da res napredujem in da sem res hitra. Kar zadeva četrto mesto ... Seveda bi si želela, da bi bila še malo hitrejša, da bi bila na stopničkah, ampak bom pustila to za naslednjič," je Klančar povedala po tekmi.

Finale 100 m mešano z Nežo Klančar

Nov rekord slovenske štafete
Slovenska štafeta na 4 x 50 m mešano v postavi Janja Šegel, Tara Vovk, Neža Klančar in Katja Fain je v finalu dosegla nov slovenski rekord 1:47,09, zasedle pa so sedmo mesto.

Šegel je s 27,17 plavala le stotinko sekunde počasneje od dopoldanskega rekorda na 50 m hrbtno, novo rekordno znamko pa je izgubila zaradi devet stotink slabše reakcije. Vovk, Klančar in Fain pa so plavale po štiri desetinke sekunde hitreje kot dopoldne, bile boljše tudi z reakcijo pri predajah in še za 1,29 sekunde izboljšale najboljšo znamko v državi. In prav finalni nastop je bil novo potrdilo, da so mlade plavalke, ki so pred petimi leti nastopale v mladinski konkurenci, zmogle preboj v širši evropski vrh.

Evropske prvakinje so postale Švedinje (1:43,26), srebrne so Italijanke (1:43,97), bronaste pa Britanke (1:44,67).

Štafeta 4 x 50 m mešano, Slovenke sedme

Fain: Osmo mesto je zelo spodbudno
V prvem slovenskem današnjem finalu je Katja Fain na 200 m delfin s časom 2:09:39 osvojila osmo mesto. Zmagala je Nemka Angelina Kohler, Danka Helena Rosendahl Bach je bila druga, tretja pa je bila Bosanka Lana Pudar.

"Osmo mesto je zelo spodbudno. Želela sem si dober izid, zato sem začela malo preveč na silo, kar se je na koncu seveda poznalo. A čakata me še tekmi na 200 in 400 m prosto in zelo se veselim nadaljevanja," je po tekmi povedala plavalka.

Fain ima visoke cilje na 200 in 400 metrov prosto.

Finale 200 m delfin s Katjo Fain

Moški sprint na 50 m prosto je z novim evropskim rekordom 20,18 dobil prvi favorit Britanec Benjamin Proud. "Šlo je precej hitreje, kot sem pričakoval. Res neverjetni občutki," je za prireditelje po tekmi povedal Proud in namignil tudi na svetovni rekord: "Naslednjič bom poskusil dobiti še tisti dve stotinki sekunde."

Kakovost britanskega plavanja je nato na 200 m hrbtno potrdila še Medi Harris. Daniel Wiffen je zmagi na 400 m prosto dodal še zlato na najdaljši bazenski disciplini – 1500 m kravl, na 100 m prsno je bil najhitrejši Nizozemec Arno Kamminga.

V petek bo slovenske barve v predtekmovanju branila le Janja Šegel, ki po četrtkovem rekordu na 50 m pričakuje še en dober nastop.

Slovenske plavalke z vrhunskimi rezultati in državnimi rekordi