Neža Klančar. Foto: www.alesfevzer.com
Neža Klančar. Foto: www.alesfevzer.com

Plavalki Olimpije sicer ni uspelo izboljšati osebnega rekorda. "Prvi cilj je bil s polfinalom znova izpolnjen. Pozna se, da nisem v povsem najboljši formi, in v drugem delu tekme malo izgubim," je po dopoldanskem nastopu dejala 23-letna Ljubljančanka, ki je konec decembra zbolela, in v kratkem času se ji ni uspelo povsem optimalno pripraviti.

Prav ta malce slabša forma ji je v petek odnesla finale na 50 m delfin, ki bi bil z izidom okrog osebnega rekorda dosegljiv. V obeh disciplinah, na 50 m prosto in delfin, pa izstopa švedska svetovna rekorderka Sarah Sjoestroem. Ta je zjutraj 50 m kravl zmogla v 23,91 sekunde, popoldne pa še stotinko hitreje.

Nastopila je tudi Tara Vovk in na 50 m prsno z 31,65 zasedla 22. mesto. "S tekmo sem zelo zadovoljna, posebej po ponesrečenem nastopu na 100-metrski razdalji. 22. mesto je tudi moja najvišja uvrstitev na SP-ju v 50-metrskih bazenih. Vidim, kje imam rezervo, in veselim se naslednjih petih mesecev treningov do evropskega prvenstva, kjer bo cilj finale," je povedala Vovk.

Tudi zanjo velja, da bi bil z osebnim rekordom dosegljiv polfinale, a ji je po decembrskem evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Romuniji, kjer je po vrsti popravljala osebne dosežke, zmanjkalo časa, da opravi še en obsežen cikel priprav za SP. Najhitrejša je bila z 29,89 Italijanka Benedetta Pilato.

V nedeljo bo v Dohi v predtekmovanju nastopila še ženska štafeta 4 x 100 m mešano z Nežo Klančar, Taro Vovk, Janjo Šegel in Hano Sekuti.

Neža Klančar na 50 m prosto ostala brez finala

Kdo se je okitil z medaljami?

30-letna Sarah Sjoestroem je na 50 m delfin osvojila še 13. zlato odličje na svetovnih prvenstvih, skupno pa 23. kolajno, s čimer je še povišala prednost na vrhu večne lestvice.

S tretjim časom v zgodovini 24,63 je za las zaostala za svojim rekordom prvenstev (24,60), zanesljivo pa prehitela najbližji zasledovalki, Francozinjo Melanie Henique in Egipčanko Farido Osman.

To je bila njena šesta zaporedna zmaga na SP-ju v tej disciplini, kar je v zgodovini uspelo le še Američanki Katie Ledecky.

Na 50 m prosto je Ukrajinec Vladislav Buhov (21,44) presenetil Avstralca Camerona McEvoya in Britanca Benjamina Prouda, ki sta zaostala eno oziroma devet stotink sekunde.

Na 200 m hrbtno je prepričljivo slavila Američanka Claire Curzan s časom 2:05,77. Srebro je osvojila Avstralka Jaclyn Barclay, bron pa Belorusinja Anastasija Škurdaj.

Na 100 m delfin je zlato osvojil Portugalec Diogo Matos Ribeiro (51,17), ki je bil najboljši že na polkrajši razdalji. V tesnem zaključku je srebro osvojil Avstrijec Simon Bucher, bron pa Poljak Jakub Majerski.

Na 800 m sta Simona Quadarella in Isabel Gose uprizorili napet dvoboj za zmago do zadnjega metra. S časom 8:17,44 je Italijanka za devet stotink prehitela Nemko in osvojila drugo zlato kolajno v Dohi po zmagi na 1500 m prosto. Tretja je bila Novozelandka Erika Fairweather.

V zadnji disciplini dneva na 4 x 100 m prosto za mešane štafete je zmagala reprezentanca Kitajske. S časom 3:21,18 je ugnala Avstralijo in Združene države Amerike.