Magnus Carlsen (levo) ne verjame v poštenost Hansa Niemanna. Ta je zdaj odgovoril s pravnimi sredstvi. Foto: AP
Magnus Carlsen (levo) ne verjame v poštenost Hansa Niemanna. Ta je zdaj odgovoril s pravnimi sredstvi. Foto: AP

19-letni Niemann je vložil obtožnico tudi proti spletni strani chess.com, ki je objavila poročilo, da je Američan verjetno goljufal pri več kot 100 partijah, odigranih na spletu. Niemann trdi, da hočejo toženi uničiti njegov ugled in preživljanje.

Odzvali so se že odvetniki spletne strani chess.com, ki trdijo, da Niemannove obtožbe niso utemeljene, poroča BBC. Carlsen še molči.

Niemann v svoji tožbi Carlsenu očita, da proti njemu vodi "klevetniško kampanjo", in zahteva kompenzacijo, da si "opomore od uničujoče škode, ki so jo z obrekovanjem in nezakonitim dogovarjanjem povzročili njegovemu ugledu, karieri in življenju".

Niemann za nameček toži tudi velemojstra Hikaruja Nakamuro, ker je ponavljal obtožbe in ob tem predvajal videovsebine na omenjeni spletni strani.

Sumljiv meteorski vzpon

Carlsen je izgubil proti Niemannu septembra, ko se je ena najbolj odmevnih šahovskih sag zadnjih let tudi začela. Norvežan je obtožil Američana goljufanja in ob tem dodal, da je njegov vzpon v svetu šaha prehiter, da bi bil verjeten. Niemann je hitro odgovoril, da Carlsen ne zna prenesti poraza in da hoče uničiti njegov ugled.

Nekaj tednov pozneje se je njuna partija končala le po nekaj sekundah, saj je Norvežan odstopil po samo eni potezi in brez komentarja zapustil videoklepet, v katerem je potekal dvoboj.

Chess.com je v preiskavi, ki jo je objavil na 72 straneh, ugotovil, da je Niemann verjetno goljufal v več kot 100 spletnih partijah, vključno z nekaterimi za denarne nagrade. Analiza je primerjala njegove poteze z računalniškimi in med drugim upoštevala verjetnost njegovih rezultatov.

Niemann je na svetovni lestvici v dveh letih pridobil 750 mest. To so označili kot anomalijo, saj gre za "najhitrejši dvig po lestvici v modernem šahu, ki se je zgodil precej prej v življenju in razvoju kot pri njegovih predhodnikih".

Niemann je pred tem priznal, da je goljufal v neuradnih partijah na spletu, ko je bil star 12 in 16 let, vendar je dejal, da tega nikoli ni storil v tekmovalnih partijah.

Po obtožbah so Niemannu prepovedali igranje na chess.com in turnirjih pod njihovim pokroviteljstvom.

Mednarodna šahovska zveza (FIDE) je uradno preiskavo glede Niemannovega domnevnega goljufanja odprla 29. septembra, a ta še poteka.