Nina Kostanjšek. Foto: www.alesfevzer.com
Nina Kostanjšek. Foto: www.alesfevzer.com

V drugi predtekmovalni skupini je začela odločno in se prvih 500 metrov enakovredno kosala z Ievo Adomavičiute iz Litve in zmagovalko uvodne tekme svetovnega pokala Španko Virginio Diaz Rivas. Razred zase je bila svetovna in evropska prvakinja Nizozemka Karolien Florijn.

V nadaljevanju je razlika začela naraščati, v sami končnici pa je tekmovalka izolskega kluba še enkrat napadla in se na čoln zaostanka približala tretjeuvrščeni Španki, vseeno pa zasedla nehvaležno četrto mesto, ki prvo vodi v finale B.

Nina Kostanjšek najbližje do zdaj finalu A

Ob Nini Kostanjšek so se iz skupine v finale B uvrstile še Čehinja Lenka Lukšova, ki je v Zagrebu osvojila bron, in Grkinja Evangelia Fragku.

Iz prvega polfinala pa bodo v finalu A nastopale Švicarka Aurelia-Maxima Katharina Janzen, Bolgarka Desislava Angelova in Srbkinja Jovana Arsić, v finale B pa Danka Fie Udby Erichsen, Madžarka Kitti Bertus in Latvijka Laine Rumpe.

"Imela sem težko skupino in vedela sem, da bo težko priti v finale, a sem si to potihoma želela. To je moje tretje evropsko prvenstvo, najbližje sem bila finalu A, borila sem se celo progo in nimam si česa očitati. S tem nastopom sem lahko zadovoljna," je po tekmi povedala slovenska tekmovalka. Piko na i bo skušala dodati v nedeljo, ko želi popraviti lansko deveto mesto s prvenstva v Münchnu.

"Start imam običajno zelo hiter, vedela pa sem, da me bodo tekmovalke kmalu ujele. V nadaljevanju je bil načrt, da se jih skušam držati in ostajam v boju za tretje mesto," pa je o sami tekmi še dodala tekmovalka in se ob tej priliki zahvalila tudi navijačem za bučno podporo na tribunah.

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Hrvat sodi v krog favoritov
Ob Nini Kostanjšek bodo v nedeljo nastopili še Rajko Hrvat v finalu lahkih skifistov, Jaka Čas in Nik Krebs med dvojcem brez krmarja v finalu C in Filip Matej Pfeifer v finalu D v skifu.

Hrvat, lani bronasti na svetovnem prvenstvu v Račicah in zmagovalec letošnje uvodne tekme svetovnega pokala v Zagrebu, bo nastopil ob 10.51. Nedvomno sodi v krog kandidatov za kolajno, kar je potrdil s prepričljivo zmago v repasažu. Tekma pa ne bo lahka. "Moram nastopiti, kot da gre za življenje, in pokazati najboljši nastop na prvenstvu."

Končne odločitve, sobota:

moški:
- osmerec: 1. Velika Britanija 5:28,09, 2. Romunija 5:28,14, 3. Nizozemska 5:28,61;
- dvojni četverec: 1. Velika Britanija 5:40,24, 2. Nizozemska 5:41,67, 3. Italija 5:42,01;
- lahki dvojni dvojec: 1. Švica 6:13,81, 2. Italija 6:15,06, 3. Grčija 6:15,99;

ženske:
- lahki dvojni dvojec: 1. Velika Britanija 6:52,32, 2. Grčija 6:54,78, 3. Francija 6:55,30;
- dvojni četverec: 1. Ukrajina 6:19,12, 2. Nizozemska 6:20,28, 3. Velika Britanija 6:22,13;
- četverec: 1. Romunija 6:22,69, 2. Velika Britanija 6:23,73, 3. Nizozemska 6:27,10.