Conor Dwyer je sporočil, da končuje kariero. Foto: EPA
Conor Dwyer je sporočil, da končuje kariero. Foto: EPA

Dwyer, ki je bil član zlate ameriške štafete na 200 metrov prosto na olimpijskih igrah v Londonu in Riu de Janeiru, je oddal pozitivni vzorec na treh preizkusih v obdobju med novembrom in decembrom lani. Preiskovalci protidopinške agencije so ugotovili, da so Dwyerju prepovedani steroid kot implantat vstavili pod kožo na kolku, da se je lahko stalno sproščal v njegovo telo.

Najprej so zahtevali štiriletno prepoved tekmovanj za plavalca, a so pozneje kazen znižali na 20 mesecev, ker se je Dwyer zanašal na nasvet zdravnika in zunanjega svetovalca, ki mu je svetoval takšno terapijo. Niti njegov svetovalec niti Dwyer sam se nista obrnila po strokovno pomoč o vprašanjih, povezanih z uživanjem poživil.

Plavalec je bil začasno izključen iz ameriške reprezentance, kar pomeni, da bo izpustil poletne olimpijske igre v Tokiu prihodnje leto. Čeprav se mu bo kazen iztekla prihodnjega avgusta, je 30-letni Dwyer takoj po uradni objavi razsodbe prek svojega profila na Instagramu sporočil, da končuje tekmovalno kariero. Na zadnjih olimpijskih igrah v Riu je bil bronast na 200 metrov prosto.