Neža Klančar na EP-ju v Romuniji dosega odlične rezultate. Foto: www.alesfevzer.com
Neža Klančar na EP-ju v Romuniji dosega odlične rezultate. Foto: www.alesfevzer.com

Nedvomno ima slovenska reprezentantka za finale še nekaj rezerv, saj je tako na obratu kot pri prihodu v cilj izgubila nekaj dragocenih stotink.

Najhitrejši sta bili Švedinji Sara Junevik in Louise Hanssen pred Grkinjo Ano Ntuntunaki. Slovenska rekorderka pa za najboljšimi tremi, ki so jih ločile štiri stotinke sekunde, zaostaja le dobri dve desetinki.

"Imava finale in tam se lahko zgodi kar koli. Zanesljivo je rezerva na obratu, sledi pa še podrobna analiza. Verjamem v Nežo," je bil dosežka plavalke ljubljanske Olimpije vesel trener Tomaž Torkar.

Nastop Neže Klančar v polfinalu 50 m delfin

Šegel in Fain brez finala v paradni disciplini
Malo razočaranje sta bila slovenska nastopa na 200 m prosto, kjer sta si Janja Šegel in Katja Fain, branilka brona z zadnjega prvenstva, želeli nedeljski finale. Obe sta bili hitrejši kot v predtekmovanju, a svojih ciljev nista izpolnili.

Ravenčanka Šegel se je z 1:55,29 osebnemu rekordu približala na 14 stotink sekunde, za finale pa ji je na devetem mestu zmanjkala še stotinka več. "Plavanje je bilo dobro. Druga dekleta so bile pač hitrejše," je nastop komentiral trener Matija Medvešek. "Ponesrečil se mi je prvi obrat in mislim, da sem tam izgubila finale. Morda bo jutri sreča na moji strani in kakšna odjava, da bom lahko plavala v finalu. Izid in deveto mesto sta dobra, želela sem si še malo več, a je bilo v redu," je po tekmi dejala koroška olimpijka.

Neža Klančar tudi na 50 metrov delfin v finalu

Fain je bila z 1:55,92 na 11. mestu od osebnega rekorda oddaljena dve sekundi in pol, a ne gre spregledati, da skupaj s trenerko Metko Sparavec Malenko zatrjujeta, da v novi sezoni šteje le olimpijski nastop v Parizu. "Seveda je bil cilj finale in malo boljši rezultat. A po slabši poletni sezoni se ni tako lahko vrniti. Stopnjujem rezultate, na treningih mi gre vedno bolje in bolje. Vem, da tisto, za kar treniram, še prihaja. Zadovoljna sem z izvedbo, malo manj z izidom," je po tekmi povedala plavalka Branika.

Tara Vovk z novim slovenskim rekordom
Za nov slovenski rekord je poskrbela tudi Tara Vovk na 50 m prsno. S 30,22 je bila še sedem stotink sekunde hitrejša kot novembra ob rekordnem plavanju v Kranju, dosežek pa je pomenil skupno deseti izid. Izjemno sta plavali obe zmagovalki skupin. Najprej je za rekord prvenstev z 29,10 poskrbela estonska najstnica Eneli Jefimova, v drugi skupini je to znamko na 28,98 popravila Italijanka Benedetta Pilato.

"Oba sva zadovoljna z rekordom in dejstvom, da je konkurenčna najboljšim Evropejkam. So pa 50-metrske discipline tudi loterija, ki se bo naslednjič obrnila v Tarino korist," je bil zadovoljen trener Domen Majhen. "Seveda bi si želela finale, a si bom to pustila za naslednjič. To je bila moja najboljša tekma na EP-ju in tudi s tem sem zadovoljna," pa je pristavila plavalka.

Domače občinstvo razočarano, Popovici brez medalje
Skupaj so prireditelji razdelili sedem kompletov kolajn. V ženski konkurenci je bila na 100 m hrbtno razred zase Nizozemka Kira Toussaint, na 100 m delfin je do naslova prišla Švedinja Louise Hanson. Nova prvakinja na 200 m mešano je Abbie Wood.

V moški konkurenci je bila najpomembnejša tekma na 200 m prosto z Davidom Popovicijem, zaradi katerega so gledalci dobro napolnili tribune v Otopeniju. Na koncu so ostali z dolgimi nosovi, saj je domačin zasedel le četrto mesto. Zmagal je Britanec Matthew Richards. Nizozemec Caspar Corbeau je zmagal na 200 m prsno. Švicar Noe Ponti je osvojil še svoj tretji naslov. Moško-žensko štafeto 4 x 50 m prosto so dobili Britanci.

Neža Klančar še naprej navdušuje v Romuniji