Gregor Vezonik je na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku osvojil bronasto medaljo. Foto: EPA
Gregor Vezonik je na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku osvojil bronasto medaljo. Foto: EPA
Vezonik je letos v življenjski formi. Foto: EPA

Takšni rezultati v takšni konkurenci potrebujejo svoj čas. Kup dejavnikov je, ki vplivajo na to. Od tega, da sem letos malo več treniral, da imam za sabo kar nekaj tekem, da sem skoraj že pri koncu s študijem. Če verjameš, se vse da.

Gregor Vezonik
Veselje slovenskega plezalnega junaka na SP-ju v Innsbrucku. Foto: EPA
Vezonik osvojil bron v Innsbrucku

Vezonik je Sloveniji v Innsbrucku priplezal tretjo medaljo in skupno trinajsto kolajno na svetovnih prvenstvih v športnem plezanju. To je že tretja slovenska medalja na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku. Za popoln komplet odličij sta poskrbela Janja Garnbret – zlato in srebro – in Gregor Vezonik – bron.

V finalu je svojo prvo zmago na velikih tekmovanjih osvojil 19-letni Japonec Kai Harada, ki je od prvega do zadnjega oprimka preplezal štiri balvanske smeri. Srebro je pripadlo Jongwon Chonu iz Južne Koreje, ki si je številu treh vrhov in štirih con delil z najboljšim Slovencem, a jih je preplezal v manjšem številu poskusov.

Vezonik v življenjski formi
Vezonik je letos v življenjski formi, potem ko je avgusta na končanem svetovnem pokalu v balvanskem plezanju trikrat stopil na stopničke, od tega je zmagal prav na zadnji tekmi sezone v Münchnu. V skupnem seštevku je sezono končal na petem mestu.

Za njim je neverjeten vzpon. Balvanski plezalec je še pred dvema letoma na SP-ju v Parizu končal zunaj polfinalistov na 45. mestu. V svetovnem pokalu pa je bil pred letošnjo sezono le enkrat v polfinalu. Nato pa se je letos zavihtel na sam vrh tekmovalcev v tej disciplini in postal tretji Slovenec s kolajno s SP-ja v balvanskem plezanju po Kruderju in Garnbretovi.

"Če verjameš. se vse da"
"Res je kar neverjetno. To, kar se v letošnji sezoni dogaja, je bilo v prejšnjih sezonah nepredstavljivo, tako da sem res vesel. Je bil težek boj na koncu za medaljo in mi je uspelo. Super," je povedal ob Garnbretovi še en koroški junak, ki izhaja iz plezalske družine, saj so plezalci tudi oče, mama in brat. Dodal je: "Na takšnih velikih tekmah je treba v finalu uživati in sem si vzel finalno rundo na tak način, da sem čim bolj užival. Vsak balvan posebej sem poskusil na novo začeti, ga vzeti kot novo zgodbo. Mislim, da mi je uspelo super, ker sem užival, ob tem pa sem ohranil zbranost in mislim, da se je res 'poklopilo'."

"Takšni rezultati v takšni konkurenci potrebujejo svoj čas. Kup dejavnikov je, ki vplivajo na to. Od tega, da sem letos malo več treniral, da imam za sabo kar nekaj tekem, da sem skoraj že pri koncu s študijem. Če verjameš, se vse da," je sklenil bronasti Vezonik.

Garnbretova lahko poveča bero medalj
Prejšnjo soboto je Janja Garnbret poskrbela za srebro v težavnosti, v petek pa je osvojila najžlahtnejše odličje zlatega sijaja v balvanskem plezanju.

Slovenska pravljica in bera kolajn na prizorišču dvakratnih zimskih olimpijskih iger leta 1964 in 1976 v mestu ob reki Inn se lahko nadaljuje še v nedeljo, zadnji dan svetovnega prvenstva v športnem plezanju.

Edina slovenska predstavnica v nedeljski olimpijski kombinaciji, zadnji preizkušnji letošnjega prvenstva, finalu najboljše šesterice na svetu, bo Garnbretova, ki prepričljivo vodi in ki lahko kolekcijo kolajno dopolni še s premierno v novi disciplini, ki bo svojo olimpijsko premiero doživela čez dve leti na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu.

Izidi, balvani, moški
Finale:
1. Kai Harada (Jap)      4v4c7/6
2. Jongwon Chon (JKo)     3v4c9/10
3. Gregor Vezonik (Slo)    3v4c9/17
4. Keita Watabe (Jap)     2v4c6/10
5. Kokoro Fujii (Jap)
6. Nathan Phillips (VBr)
...

Preostali slovenski izidi:
Polfinale:
8. Jernej Kruder (Slo)

Kvalifikacije:
39. Domen Škofic (Slo)
53. Anže Peharc (Slo)
68. Zan Sudar (Slo)
81. Luka Potočar (Slo)
...

Takšni rezultati v takšni konkurenci potrebujejo svoj čas. Kup dejavnikov je, ki vplivajo na to. Od tega, da sem letos malo več treniral, da imam za sabo kar nekaj tekem, da sem skoraj že pri koncu s študijem. Če verjameš, se vse da.

Gregor Vezonik
Vezonik osvojil bron v Innsbrucku