Ronnie O'Sullivan je glavni favorit za naslov svetovnega prvaka. Foto: EPA
Ronnie O'Sullivan je glavni favorit za naslov svetovnega prvaka. Foto: EPA
Steve Davis
Steve Davis je zadnji naslov svetovnega prvaka osvojil leta 1989. Foto: EPA

Trikratni svetovni prvak O'Sullivan je že v soboto povedel s 4:1, a se šampion iz Walesa ni predal in v nedeljo spremenil potek srečanja (6:8). Pred ponedeljkovim nadaljevanjem je bil izid izenačen (8:8). "The Rocket" je v svojem slogu blestel v ključnih trenutkih. Izkoristil je vsako napako Williamsa in dosegel dovolj točk za posamezno igro. V četrtfinalu ga že v torek čaka Mark Selby, ki je bil s 13:5 boljši od Stephena Hendryja.

"Končno sem sestavil nekaj dobrih iger zapored. V prejšnjih dneh mi to ni uspelo. Vedno je lepo dobiti tako napet dvoboj s kakovostnim nasprotnikom," je povedal O'Sullivan, ki je svetovni prvak postal v letih 2001, 2004 in 2008.

Kralj osemdesetih znova v sijajni formi
Za zgodbo tega SP-ja je poskrbel veteran Steve Davis, ki je v soboto spomnil na svoje izjemne partije v osemdesetih letih. V svojem 30. nastopu v Crucible Theatru je s 13:11 ugnal prvega igralca sveta in lanskega svetovnega prvaka Higginsa. Davis je hitro povedel s 6:2, a je Higgins izenačil na 11:11. V zadnjih dveh igrah je stari maček Davis odigral izjemno. V 24. igri mu je uspel udarec "cross double" na rjavi krogli, gledalci so vstali, nekaterim starejšim ljubiteljem te igre so prišle kar solze na oči.

Gledalci ga obožujejo
Nekateri strokovnjaki so to zmago označili za največjo senzacijo, odkar so leta 1977 odprli Crucible. Davis, ki ima tudi vlogo sokomentatorja na BBC-ju, je neverjetno priljubljen pri gledalcih po vsem svetu. Vstopnice za njegov četrtfinalni obračun z Avstralcem Neilom Robertsonom so pošle takoj.

"To je eden najbolj nepozabnih trenutkov v moji dolgoletni karieri. Le še zmaga nad Ronniejem O'Sullivanom v finalu mastersa leta 1997 po zaostanku s 4:8 je bila bolj neverjetna. Higgins je zares velik igralec, nisem verjel v zmago vse do konca. On lahko v trenutku preobrne potek in naniza nekaj iger zapored. Jaz sem igral na meji mogočega, njemu pa ni steklo. Ponujal mi je priložnosti in na koncu sem jih izkoristil," je povedal Davis, ki je te dni v Veliki Britaniji veliki junak. V športnih poročilih je prišel na vrsto takoj za nogometom. Davis je bil kralj snookerja v osemdesetih letih, ko je šestkrat postal svetovni prvak.

V četrtfinalu (torek in sreda) bodo igrali na 13 dobljenih iger, v polfinalu (četrtek-sobota) na 17, v velikem finalu (nedelja in ponedeljek) pa na 18.


Četrtfinale, tabela:
Steve Davis (ANG) - Neil Robertson (AVS)
Ali Carter (ANG) - Shaun Murphy (ANG)
Graeme Dott (ŠKO) - Mark Allen (S. IRS)
Mark Selby (ANG) - Ronnie O'Sullivan (ANG)

Osmina finala, tabela:
John Higgins (ŠKO) - Steve Davis (ANG) 11:13
Neil Robertson (AVS) - Martin Gould (ANG) 13:12
Ali Carter (ANG) - Joe Perry (ANG) 13:11
Ding Junhui (KIT) - Shaun Murphy (ANG) 10:13

Stephen Maguire (ŠKO) - Graeme Dott (ŠKO) 6:13
Mark Allen (S. IRS) - Mark Davis (ANG) 13:5
Mark Selby (ANG) - Stephen Hendry (ŠKO) 13:5
Mark Williams (WAL) - Ronnie O'Sullivan (ANG) 10:13