Američanka Katie Ledecky je v skupini Tjaše Oder upravičila vlogo favoritinje. Foto: EPA
Američanka Katie Ledecky je v skupini Tjaše Oder upravičila vlogo favoritinje. Foto: EPA

Po prvi skupini, v kateri so se štiri plavalke spustile pod 16 minut, je bilo jasno, da bo boj za finale za Odrovo izjemen in uvrstitev med najboljšo osmerico težka. Prvo mesto v skupini je bilo vsaj na papirju oddano svetovni prvakinji in rekorderki Američanki Katie Ledecky, ki je to upravičila tudi v vodi, tu pa so bile še Kitajka Džjandžjahe Vang, evropska podprvakinja Nemka Sarah Köhler in Avstralka Maddy Gough ter tudi izkušena Španka Mireia Belmonte.

Odrova je tekmo začela v svojem ritmu, po 150 metrih pa je ostala v stiku z najboljšimi. Pozicije se niso bistveno spreminjale do 500 metrov, ko je nekdanja študentka univerze v Arizoni za želenim četrtim mestom in Goughovo zaostajala za dve sekundi in pol. Izreden ritem je Korošica zdržala do 800-metrske razdalje, kjer je ob obratu z 8:33,05 mimogrede odplavala še eno normo A za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu, Vangova je začela malo popuščati in zaostanek Odrove za Kitajko in Avstralko je tedaj znašal tri sekunde in pol.

V nadaljevanju so v slovenskem taboru čakali na kakšen morebiten padec katere od tekmic, a se to ni zgodilo, 25-letna Odrova pa je na vsakem obratu izgubila nekaj desetink sekunde in razlika je počasi naraščala. V končnici, 150 metrov pred ciljem, je nekdanjo mladinsko svetovno prvakinjo z Raven premagala še Belmontejeva.

To je najhitrejše Tjašino jutranje plavanje, seveda pa je nekaj grenkega priokusa. Do 800 m je bilo fenomenalno, potem pa ni imela ob sebi plavalke za neposredni dvoboj, a tak je šport. Moramo biti zadovoljni, dosegla je drugi izid v karieri.

Gorazd Podržavnik, selektor slovenske reprezentance

"Zelo sem zadovoljna s časom. Za jutranje plavanje je bilo to odlično, vse sem iztisnila vse iz sebe, zato sem tudi malce razočarana. Mislim, da bi izid 16:02 lahko dosegla tudi sama, če bi plavale popoldne. Dobro, da je na olimpijskih igrah predtekmovanje na sporedu popoldne. Danes pa sem seveda malo razočarana in jezna. Škoda, da se jih v finale uvrsti samo osem, saj sem vedno tako blizu," je dejala trenutno najboljša slovenska plavalka, ki je za finalom zaostala slabih osem sekund. Njen drugi najboljši dosežek v karieri je na koncu zadostoval za deseto mesto.

"V uvodu sem se počutila sproščeno, zelo mi je šlo. Manjkal pa mi je prav tisti del od 800 do 1300 metrov prosto. Zato pa sem prepričana, da bom tukaj dobro nastopila tudi na 800 m prosto, saj sem mimogrede plavala olimpijsko normo na tej razdalji. Žal nisem imela nikogar ob sebi, da bi lažje stisnila še kaj iz sebe. Vsaj za državni rekord bi se izšlo," je dodala.

V torek bosta slovenske barve na svetovnem prvenstvu branila Peter John Stevens v paradni disciplini na 50 m prsno in Katja Fain na 200 m prosto.