Olimpijska bakla je krenila na dolgo pot. Foto: EPA
Olimpijska bakla je krenila na dolgo pot. Foto: EPA

"V zadnjem letu, ko je imel ves svet težko obdobje, je olimpijski ogenj tiho, a močno plamtel," je na današnji slovesnosti, zaprti za gledalce, dejala predsednica organizacijskega komiteja OI Tokia 2020 Seiko Hašimoto. "Majhen plamen ni izgubil upanja in tako kot češnjevi brsti, ki so pripravljeni na razcvet, je čakal na ta dan," je še dejala.

Olimpijska bakla je danes krenila iz Fukušime, ki jo je pred desetimi leti tako kot številne druge kraje na Japonskem prizadel eden najbolj uničujočih potresov v zgodovini.

Foto: EPA
Foto: EPA

Simbolično so prireditelji za začetek poti izbrali športni center J-Village v Fukušimi, kjer je bil neposredno po potresu, ki je povzročil jedrsko katastrofo, nastanjen krizni štab. Tudi s tem želijo Japonci opozoriti na vnovično oživitev tega hudo prizadetega območja in se zahvaliti svetu za pomoč.

Bakla bo na poti do Tokia potovala skozi vseh 47 japonskih prefektur, obiskala bo 859 mest, v prvem delu te poti pa ob trasi ne bo zbiranja večjih množic ljudi.

Organizatorji iger so že konec februarja objavili stroga pravila, ki jih bodo morali upoštevati vsi, ki želijo spremljati olimpijski plamen po japonskih prefekturah, vključno s prepovedjo navijanja in obveznim nošenjem maske. Prisotnost na določenih točkah proge bo tako mogoča le s predhodno rezervacijo.

Z baklo naj bi se po prepričanju oblasti in vodstva tekmovanja spremenilo tudi javno mnenje na Japonskem, kjer se je večina prebivalstva zaradi trajajoče pandemije covida-19 nazadnje izrekla proti izvedbi iger.

Oblasti na Japonskem so pred časom že sporočile, da tako na olimpijskih igrah kot paraolimpijskih igrah ne bo prisotnih tujih navijačev.