S štarta moškega smuka se bo na uradnem treningu pognal prvi tekmovalac XXI. zimskih olimpijskih iger. Foto: EPA
S štarta moškega smuka se bo na uradnem treningu pognal prvi tekmovalac XXI. zimskih olimpijskih iger. Foto: EPA
Cilj v Whistlerju
Ciljni prostor, kjer se združita tako moška (levo) kot ženska (desno) proga. Foto: EPA
Whistler Mountain
Vremenska napoved v Whistlerju ni najbolj obetavna, izključena ni niti prestavitev moškega smuka. Foto: EPA

Moški smuk bo prvi vrhunec iger v Vancouvru, saj se bo o medaljah v kraljevski alpski disciplini odločalo že v soboto ob 20.45, predtem bodo prvi komplet odličij podelili smučarjem skakalcem na srednji skakalnici.

Smukaško progo, ki se imenuje po nekdanjem "norem Kanadčanu" Davu Murrayju, so v Whistlerju za oglede odprli v ponedeljek, prvi uradni trening bo v sredo, nato pa mu bosta v četrtek in petek sledila še dva. Slovenska moška reprezentanca je najmočnejša ravno v smučarski "formuli 1", kjer bosta vrh skušala krojiti Andrej Jerman in Andrej Šporn.

Olimpijski moški smuk Dava Murrayja je dolg 3.158 metrov, višinska razlika med štartom (1.662 m) in ciljno ravnino je 810 metrov, na progi pa je 33 ovinkov. Povprečna hitrost najboljših bo med 120 in 130 km/h, najvišja hitrost bo lahko dosegla tudi 150 km/h.

Giger presenečen nad progo
Večina trenerjev se je strinjala, da je proga presenetljivo mehka, z veliko majhnih grbin in valov, kar ne preseneča, saj je isto pobočje Whistler Creeksidea debitiralo v svetovnem pokalu leta 1993 s superveleslalomom. "Zdaj je prepozno, da bi se pritoževali," je bil nič kaj dobre volje glavni avstrijski trener Toni Giger, ki je še dodal: "Ne poznam nobene primerljive proge. Vse skupaj me spominja na vrečo presenečenja iz otroštva."

Prednost domačega terena
Raznolika proga, kjer bo veliko vlogo igralo vreme, ki se iz dneva v dan spreminja, zahteva, da si smukači zapomnijo številne podrobnosti, kar naj bi bila velika prednost kanadskih smukačev, ki so na njej redno vadili, vse odkar je bila dokončana pred dvema letoma. Po Gigerjevem mnenju je Kanadčan Manuel Osborne-Paradis prvi favorit sobotne tekme, ob bok pa mu je postavil še Norvežana Aksla Lunda Svindala.

Pretoplo vreme skrbi prireditelje
Dnevne temperature nad lediščem (od 4 do 6 °C), ki se v Whistlerju pod ničlo ne spustijo niti ponoči, in napovedani dež, pomešan s snegom, napovedujejo zaplete pri izvedbah treningov in tudi same tekme. Največja težava za tekmovalce in serviserje je meja zmrzovanja na progi, ki bo v sredo na 1.100 m oz. na polovici proge. V takšnih razmerah naj bi bile po mnenju trenerjev v prednosti nižje številke.

Stavnice prisluhnile Gigerju
Na vodilni evropski stavnici vodi ravno Osborne-Paradis s kvoto 5,5, sledita mu Švicar Didier Cuche (6) in Američan Bode Miller (7,5). Andrej Jerman je s kvoto 23 na devetem mestu, ki si ga deli s Kanadčanom Erik Guayjem, Andrej Šporn pa je s kvoto 34 na 14. mestu med favoriti za olimpijsko zmago.