Kateri je vaš najboljši spomin na tekmo? 'Kdo si želi spominjati, dirkanje je strašljivo,' je dejal nekoč Osborne Paradis. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Kateri je vaš najboljši spomin na tekmo? 'Kdo si želi spominjati, dirkanje je strašljivo,' je dejal nekoč Osborne Paradis. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Manny meni, da šampiona dela nekoga, ki lahko ugotovi, česa vsi ostali NE delajo, in to potem naredi. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Na zmagovalnem odru po letošnjem slavju v Val Gardeni na progi Saslong. Foto: EPA
26-letni Kanadčan v prostem času rad posluša Gavina DeGrawa in Lil’ Wayna. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Kanadske 'kavboje' že nekaj let vodi Slovenec Dušan Grašič, ki je med fanti izjemno priljubljen. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Tudi zanj je najtežja smukaška proga zloglasni Streif v Kitzbühlu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Wengen, enega od klasičnih smukov v svetovnem pokalu, je končal na 2. mestu. Foto: EPA

26-letnik, ki je prvo zmago za svetovni pokal dosegel lanskega marca na svoji najljubši smukaški progi v Kvitfjellu, je ena tistih osebnosti, ki jih svetovni pokal potrebuje. Odprt, zabavljaški, veliki žurer, malce nor.
In, prihaja iz severnega Vancouvra, tako da bodo oči kanadske javnosti vanj še posebej uprte. Kako se bo znašel pod pritiskom? Kdo ve, sam je predvsem navdušen, da je ob številnih poškodbah v kanadski reprezentanci dočakal igre, in da se bo lahko potegoval za medaljo (medalji?) na domačih tleh.
S strmin na zabavo
Osborne Paradis ni ravno konvencionalen. Iskreno prizna, da mu gre od vseh smukaških prog najbolj na živce tista v Val d'Iseru, ker "je kot kombinacija - po dveh smukaških zavojih se spremeni v slalomsko progo".
In njegov najboljši trenutek v svetovnem pokalu? Ne, ne uspehi, ne kaka težavna proga, pač pa "Londoner vsako leto". Londoner je sloviti pub v Kitzbühlu, kjer smučarji že tradicionalno vsako soboto po smuku strežejo zgoraj brez. In Manny je v tem pač že veteran, vsakoletna zvezda večera. Z uspehi ali brez njih.
"Eau’ de Jager Bomb," odgovori na vprašanje, kateri je njegov najljubši parfum. "Shit, shit, shit" ("sranje, sranje, sranje") pa na vprašanje, kaj pomisli, ko stoji v štartni hišici.
Favorit v dveh disciplinah
Kanadčani imajo močno ekipo, ki se je ponovno sestavila potem, ko se je na glavno trenersko mesto vrnil ljubljeni Dušan Grašič, sicer Slovenec.
A poškodbe so jim letos zdesetkale ekipo, najhujši udarec pa je bila poškodba svetovnega prvaka v smuku, Johna Kučere. Upe zdaj upravičeno polagajo na Osborne Paradisa, ki se je letos že dokazal z zmago na smuku v Val Gardeni in superveleslalomu v Lake Louise.
V smukaškem seštevku je trenutno na 3. mestu, v superveleslalomskem pa na sedmem. In je eden od favoritov za olimpijsko smukaško zlato Franza Klammerja, moža, ki je zmagal največ smukov v belem cirkusu.
Z Mannyjem smo se pogovarjali po njegovi zadnji tekmi pred olimpijskimi igrami, v Kitzbühlu.


Zadnja tekma pred olimpijskimi igrami. Se počutite pripravljeni? Si želite, da bi bilo še par tekem za ogrevanje?
Ne, bilo je povsem dovolj. Dobro je imeti malce odmora pred olimpijskimi, se osredotočiti na njih, nato pa še en odmor, da se osredotočiš na Kvitfjell in finale. Dolga sezona je, zlasti januarja, ko stalno voziš treninge in nato še tekme - Bormio, pa Wengen .. veste, veliko dela za samo eno tekmo. In vse to eno za drugim, zato sem zelo vesel, da imam zdaj čas, da ponovno napolnim baterije za olimpijske igre.
Kakšno je kaj razpoloženje v kanadski reprezentanci? V hitrih disciplinah sta po kopici poškodb praktično ostala le še vidva z Erikom Guayem ...
Ja, težko je. Jaz še vedno skušam naštudirati vse te proge, Erik ima težavno obdobje, pa še vse te poškodbe ... V ekipi se preprosto skušamo pregrizti čez, za nas so glavni fokus te sezone olimpijske igre, tako da je za nas dobra ideja, da pridemo čez ta teden čili in zdravi, a še vedno skušam dobiti nekaj točk za skupne seštevke.
Vam strah pred poškodbo kdaj pride do živega? Imate morda kako mentalno zavoro zaradi toliko poškodb v letošnji sezoni?
Do strahu pred poškodbami prihaja pred vsako tekmo, a nekako moraš iti čez to in prek tega strahu postati močnejši. Ko smučaš, misliš bolj na taktiko, kaj storiti na tem zavoju, kaj na onem in se posvetiš bolj temu kot pa strahu pred poškodbo. A ko imaš dva tedna premora, pač skušaš ne misliti na to, kaj bo na tekmi, ampak se posvetiš prijateljem in družini.
Kakšen je občutek, da lahko tekmujete na olimpijskih igrah praktično na domačem dvorišču?
Ja, to bo kul občutek. Res je svojevrsten blagoslov, da si rojen v kraju, kjer bodo olimpijske, in vsakič ko tam tekmuješ, veš, da boš tam nastopil na olimpijskih ... to je res kul. Imam se za zelo srečnega, da bom lahko nastopil na olimpijskih.
Wengen je najdaljši, najbolj izčrpajoč, Beaver Creek je zahteven, Kitzbühel je brutalen, Val d'Isere preprosto nor ... kateri smuk je mati vseh smukov?
Mislim, da je Kitzbühel najtežji. A meni osebno povzroča preglavice tako ta, kot tudi Beaver Creek, tako da se še vedno trudim naštudirati ta hriba. Moje smučanje gre v pravo smer, vsako leto se izboljšujem, ne preobremenjujem se preveč z rezultati, preprosto vzamem, kar dobim, in se naučim nekaj novega za prihodnje leto. O Streifu sem se že precej naučil, a mi še kar nekaj manjka - kljub temu, da dam vse od sebe tudi tu.
Je kak aktivni smučar, ki ga zares občudujete?
Zgledujem se po vseh fantih. Cuche, Walchofer, Aksel ... Na določeno točko lahko prideš le, če se kaj naučiš od ostalih tekmovalcev. Vsak, ki me premaga na določen dan, ga moraš spoštovati in se zgledovati po njegovi vožnji na tisti dan, saj smučajo bolje od tebe in na tebi je, da ugotoviš, kako so to naredili. Smučanje ni ena od tistih reči, za katere rečeš, bom naredil po svoje, oni pa lahko naredijo po svoje. Moraš se izboljšati in vsi se izboljšujejo v isti smeri in moraš se zgledovati po vseh, ki smučajo bolje od tebe.
Nekateri tekmovalci menijo, da je smučanje v svoji aktualni formi zastarelo in da prihodnost leži v prireditvah, kakršen je bil ski rock fest v Paganelli (kjer je bilo več večernih voženj veleslaloma združenih z rock koncertom, op. a.). Se strinjate ali ste bolj tradicionalist?
Ne, osebno se ne strinjam najbolj s tem konceptom. Veliko je tekmovalcev in mislim, da se smuka nikako ne bi dalo speljati na tak način. Menim pa, da je dobro, da se vse več tekmovalcev udeležuje tudi takih dogodkov, in da bi morala FIS (mednarodna smučarska zveza) malce pogledati, kaj se dogaja tam in skleniti nek kompromis. Tako bi tudi pritegnilli več ljudi nazaj k smučanju.
Nek tekmovalec mi je nekoč dejal, da imate smučarji najboljši poklic na svetu. Bi vi zamenjali smučanje za karkoli drugega?
Hm ... (dolg premor). Težko vprašanje. Saj ne znam nič drugega! (smeh) Resnično uživam v tem življenjskem slogu, to znam, s tem sem odrastel in je odlično. Tako da ne, verjetno res ne bi zamenjal za nič drugega.
Poznani ste kot precejšen zabavljač in žurer. Kaj sicer počnete v prostem času?
Veliko se ukvarjam z gorskim kolesarstvom, skušam tudi iti vsaj na tri surferske izlete na leto ... Jasno, moram iti občasno tudi v telovadnico (se zazre v svoj trebušček, op. a.). Veliko tudi grem s čolnom na jezero s svojimi prijatelji, ali pa na ladjo na morje ...