Alberto Tombo se je na cilju veselil skupaj z  Giulianom Razzolijem. Foto: EPA
Alberto Tombo se je na cilju veselil skupaj z Giulianom Razzolijem. Foto: EPA
Mitja Valenčič
Mitja Valenčič je za medaljo zaostal dobre pol sekunde. Foto: EPA
Ivica Kostelić, Giuliano Razzoli, Andre Myhrer
Razzoli je z dvema brezhibnima nastopoma zadržal naskok s prve vožnje,Andre Myhrer je z izjemno drugo vožnjo pridobil sedem mest. Foto: EPA
Mitja Valenčič
Mitja Valenčič je imel 19. čas druge vožnje. Foto: Reuters
Ivica Kostelić
Ivica in Ante Kostelić - naveza, ki je osvojila tri srebrne olimpijske medalje. Foto: EPA
Manfred Prnager
Manfred Prnager je odstopil že v prvi vožnji.
Bode Miller je odstopil že na začetku prve vožnje, a je lahko s tremi medaljami na teh igrah zelo zadovoljen.

32-letni Gorenjec iz Spodnjega Brnika si je s štartno številko 9 prismučal izjemno izhodišče, saj je zaostal le za Italijanom Razzolijem (+0,43), medtem ko je bil tretji branilec naslova Avstrijec Benjamin Raich (+0,54). Preostali Slovenci Bernard Vajdič, Matic Skube in Mitja Dragšič so odstopili. Enaka usodo sta doživela tudi Američan Bode Miller in svetovni prvak Avstrijec Manfred Pranger.

Razzoli vzdržal pritisk
V finalu je na težki, zmehčani progi izjemna vožnja uspela Švedu Andreju Myhrerju, ki je napadel z 10. mesta. Myhrerja je prehitel šele četrtouvrščeni Kostelić. Raich je zaostal tako za Švedom kot Hrvatom. Valenčič se je odločno pognal s štarta, a napravil nekaj manjših napak, tako da je končal na 5. mestu. Zdelo se je, da Razzoli ne bo kos pritisku in zahtevni progi, vendar je 25-letni Italijan pokazal iz kakšnega testa je: v cilju je rešil 16 stotink prednosti.

Tomba v cilju spremljal naslednika
S tem je Italiji prismučal prvo zlato na teh igrah natanko 22 let po slalomskem slavju Alberta Tombe v Calgaryju. "La Bomba" se je svojemu nasledniku pridružil ob slavju v ciljni areni: "Rekel sem mu potiho, naredi to, ohrani trezno glavo. Upošteval me je," je svoj košček v mozaiku uspeha smučarja iz Reggio Emilie.
Danes so se mi uresničile sanje, saj sem dolgo treniral za ta dan. To je neverjetno! Dolgo časa smo čakali kolajno, nazadnje smo jo v slalomu imeli leta 1992, zdaj pa smo leta 2010. To je fantastično,” je bil do ušes nasmejan Razzoli.
Tomba je po uspehu svojega varovanca še dodal: “Ko sem gledal slalom v ciljni areni, sem skoraj umrl od živčnosti. Zdaj si lahko predstavljam, kako se počutijo starši, ko spremljajo svoje otroke. Zame je Giuliano kot sin.”
Mitja bo nosilec zastave
"Res je težko, ne vem, kaj naj rečem. Želel sem si kolajno, pa je ni. Danes sem se čutil sposobnega narediti nekaj lepega, a se na koncu ni izšlo. Vem, da sem že v prvem delu naredil napako, ki mi je povsem uničila ritem, tako da nisem mogel vzeti hitrosti seboj v ravnino kot v prvi vožnji. Boril sem se, vendar je bil na koncu zaostanek prevelik za kaj več,” Valenčič ni mogel skriti solz razočaranja. V nedeljo bo nosil slovensko zastavo na sklepni slovesnosti v Vancouvru.

Pred finalom si ni naložil prevelikega pritiska: "Zelo sem bil sproščen, ker sem vedel, da smučam zelo dobro in da sem sposoben narediti kaj odmevnega. Sam sem dal od sebe svoj maksimum, ne morem si ničesar očitati. Res pa je, da sem imel danes priložnost, in to veliko."
Planinšek zadovoljen, a z grenkim priokusom
Težko je bilo pri srcu tudi vodji moške ekipe Urbanu Planinšku. "Zdaj je težko kar koli reči, zdaj zagotovo boli, še posebej Mitjo. Ko si enkrat tako blizu olimpijske kolajne. Škoda, res! Ampak ne smemo se sprenevedati, gre za super rezultat, vrhunsko šesto mesto. Nekaj posebnega je, da si sploh v položaju, da lahko postaneš olimpijski prvak. Tako da moramo biti zelo zadovoljni, čeprav ostaja malo grenkega priokusa,” je vtise strnil Planinšek.

"Ne vem, kaj je bilo v drugi vožnji narobe. Mogoče je malo manj sproščeno šel v kakšen zavoj, malo nazaj, ne vem. Še vedno je dobro odpeljal. Če si šesti na olimpijskih igrah ali na svetu se nimaš kaj pritoževati,” je menil Planinšek in dodal:

Škoda je za preostale tri fante. Vajdič je imel res smolo, ko se je v popolni megli podal na progo, Dragšič je bil malo preveč direkten, Skube pa se je malo preveč zagnal in že v drugih vratcih šel levo, namesto da bi šel desno. Ampak dobro, že če maš enega tekmovalca tako v igri, je že to veliko."

Popoln polom Avstrijcev
Avstrijsko moško smučanje igre končuje brez medalje, kar se jim je zgodilo prvič po letu 1936! "Te igre so za nas zelo grenke. Sam sem naredil vse, da bi se prebil na zmagovalni oder, a mi ni uspelo," je dejal četrtouvrščeni Raich.

Končni vrstni red:                     
1. G. RAZZOLI ITA 1:39,32
2. I. KOSTELIĆ HRV +0,16
3. A. MYHRER ŠVE 0,44
4. B. RAICH AVT 0,49
5. M. HIRSCHER AVT 0,88
6. M. VALENČIČ SLO 1,03
7. M. MÖLGG ITA 1,13
8. J. COUSINEAU KAN 1,34
9. J. LIZEROUX FRA 1,40
10. R. HERBST AVT 1,46
11. O. BANK ČEŠ 1,49
12. S. ZURBRIGGEN ŠVI 1,51
13. M. JANYK KAN 1,77
14. M. HARGIN ŠVE 1,93
15. M. GINI ŠVI 2,03

Vrstni red po 1.vožnji:                   
1. G. RAZZOLI ITA 47,79
2. M. VALENČIČ SLO +0,43
3. B. RAICH AVT 0,54
4. I. KOSTELIĆ HRV 0,58
5. M. MÖLGG ITA 0,85
6. O. BANK ČEŠ 0,90
7. S. ZURBRIGGEN ŠVI 0,99
8. J. LIZEROUX FRA 1,03
9. M. HIRSCHER AVT 1,13
10. A. MYHRER ŠVE 1,24
11. M. JANYK KAN 1,39
12. R. HERBST AVT 1,44
13. M. HARGIN ŠVE 1,48
14. A. SASAKI JAP 1,62
15. S. MISSILLIER FRA 1,70
Odstop: Miller, Vajdič, Skube,
Dragšič ...