Defago je zablestel tudi na velikih tekmovanjih, z zlato smukaško olimpijsko medaljo se je vpisal med legende. Foto: Reuters
Defago je zablestel tudi na velikih tekmovanjih, z zlato smukaško olimpijsko medaljo se je vpisal med legende. Foto: Reuters
Andrej Jerman
Največji slovenski smukaški adut je tudi na tretjih olimpijskih igrah ponovil izid iz prvih dveh - 28. mesto. Foto: STA

Kdor čaka, dočaka. Pregovor v primeru Diderja Defaga, po izobrazbi arhitekta visokih stavb, ja prav ste slišali, drži kot pribit. Kljub mnogim razočaranjem, ki jih je bil na svoji športni poti deležen, nekaj časa je bil celo v švicarski B-reprezentanci, je vztrajal in svoje prve zvezdne trenutke je pričakal v lanski sezoni, ko mu je uspel veliki met – v tednu dni je pobral obe najuglednejši smukaški lovoriki svetovnega pokala, zmago je slavil najprej pred domačimi navijači v slovitem Wengnu, potem pa ugnal elito še na slovitem Streifu v Kitzbühlu.

Jerman razočaral
Zdelo se je, da je ujel pravi, zmagovalni ritem v najbolj pomembnem trenutku – sezono pred svojimi tretjimi olimpijskimi igrami, a letos mu znova ni šlo vse po načrtih. Resda je v Bormiu stopil na drugo stopničko, za zmagovalcem Andrejem Jermanom, ki je včeraj izredno razočaran osvojil še tretje 28. smukaško mesto na tretjih olimpijskih igrah.

Defago je bil 35. v Val Gardeni, pa 16. na začetku sezone v Lake Louisu, tako da si je moral mesto v olimpijski smukaški reprezentanci v Whistlerju priboriti šele na treningu. K sreči je bil peti, tako da je dobil priložnost ob Cucheu, Janki in Hoffmanu, ki so bili na tekmo uvrščeni že prej. Ampak 32 letnik se ni dal in dočakal je največji trenutek kariere.

Švicarji 22 let čakali ... in dočakali
In po vseh razočaranjih je končno na njegovi strani tudi sreča. Sedem stotink prednosti pred Norvežanom Akslom Lundom Svindalom ter še dve več pred Američanom Bodejem Millerjem je res zelo malo, ni pa najmanjša razlika v zgodovini smukov na igrah – le en napačen gib bi Defaga spet oddaljil od zmagovalnega odra, tako kot do zdaj še vedno na velikih tekmovanjih – pa je šlo. Postal je najstarejši smukaški zmagovalec v zgodovini iger, leto dni je starejši od Francoza Jeana Luca Cretiera, ki je v Naganu zmagal pri 31. Verjeli ali ne, postal je tudi šele tretji Švicar z naslovom olimpijskega smukaškega zmagovalca, narod, ki se upravičeno šteje med največje alpske, je moral čakati kar 22 let, da je znova dobil tekmovalca na smukaškem tronu. Zanimivo, Pirmin Zurbriggen je drugo švicarsko smukaško zlato – prvega je dobil legendarni Bernhard Russi leta 72 v Saporu – osvojil prav na kanadskem snegu – na igrah v Calgariju. Res, kdor čaka dočaka.