Nodar Kumaritašvili je sklenil svojo kratko življenjsko pot v 16. ovinku olimpijske ledene steze v Whistlerju. Foto: EPA
Nodar Kumaritašvili je sklenil svojo kratko življenjsko pot v 16. ovinku olimpijske ledene steze v Whistlerju. Foto: EPA
Nodar Kumaritašvili je podlegel hudim poškodbam.
Na najhitrejši progi na svetu so nameravali železne nosilce v zadnjem ovinku zaščititi šele tik pred prvo tekmovalno vožnjo. Po nesreči so kljub veliko manjši hitrosti dvignili ograjo do samega vrha nosilcev. Kljub očitni malomarnosti so jo tako mednarodna zveza kot prireditelji odnesli brez obtožbe za sokrivdo za tragično nesrečo. Foto: EPA

12. februarja, ledena steza v Whistlerju, nekaj ur pred slovesnim odprtjem XXI. zimskih olimpijskih iger: "Gruzijski sankač Nodar Kumaritašvili je na petkovem treningu na olimpijski progi v Whistlerju doživel hudo nesrečo in umrl."

S 145 km/h v v nezaščiten železni nosilec
Kumaritašvili je bil po nesreči nezavesten in so ga morali oživljati, nato pa so ga z reševalnim vozilom in helikopterjem odpeljali v bolnišnico, kjer je zaradi poškodb umrl. 21-letni Gruzijec je pri hitrosti približno 144,3 km/h s proge zletel v zadnjem, 16. zavoju in s hrbtom in zatiljem trčil v nezaščiten železni nosilec ob progi. Nosilce so nameravali zaščititi tik pred tekmo, pozneje pa so dvignili ograjo do samega vrha. Dogodek je zaznamoval odprtje in celotne igre v Britanski Kolumbiji, na prireditelje, ki so se ponašali z najhitrejšo progo na svetu, pa se je usul kup kritik.

Nesreča posledica več dejavnikov
Preiskovalci so v Whistlerju sklenili polletno preiskavo z ugotovitvijo, da je bila smrtna nesreča plod Kumaritašvilijeve neizkušenosti in nepoznavanja nove proge ter neupoštevanja možnosti takšne nesreče.

"Nesreča je posledica več dejavnikov: velike hitrosti, tehnične zahtevnosti in fizikalnih sil ... Vse to je premagalo športnika, ki je izgubil nadzor nad sankami," je izsledke preiskave predstavil glavni mrliški oglednik Britanske Kolumbije Tom Pawlowski, ki je dodal, da nima pristojnosti, da bi razsojal o konstrukciji proge, njeni varnosti in ustreznosti za prirejanje tekem za olimpijske igre.

Sledijo spremembe proge?
"Pri gradnji in varovanju so bili uporabljeni vsi znani in najboljši načini, ki pa so se po Kumaritašvilijevi smrti izkazali za pomanjkljive," je sklenil vodja preiskave in priporočil temeljit varnostno-konstrukcijski pregled proge, na podlagi katerega bi lahko zagotovili optimalno varnost Whistler Sliding Centru. Družba, ki zdaj upravlja z olimpijsko progo, je že potrdila, da bodo opravili pregled in tudi morebitne spremembe proge.

Zveza in prireditelji so si umili roke
Mednarodna sankaška zveza je takoj nesrečo označila za človeško napako, nato pa so skupaj s prireditelji spustili štartna mesta, s čimer se je v zahtevnem zadnjem ovinku zmanjšala hitrost.

Predsednik organizacijske komiteja vancouvrskih olimpijskih iger John Furlong se je na poročilo odzval z izjavo, da so zgradili objekte, ki so jih zahtevale in predpisale panožne zveze, pri tem pa izrazil upanje, da se bodo športniki, trenerji in predvsem tehnični strokovnjaki učili iz okoliščin nesreče in s tem v prihodnje preprečili, da bi še kdo doživel Gruzinčevo usodo.