Jakov Fak ima pri 22 letih že dve medalji z velikih tekmovanj. Foto: MMC RTV SLO
Jakov Fak ima pri 22 letih že dve medalji z velikih tekmovanj. Foto: MMC RTV SLO
Jakov Fak, Klemen Bauer
Bosta Jakov Fak in Klemen Bauer že prihodnjo sezono tekmovala pod isto zastavo? Foto: MMC RTV SLO

"Več bom vedel po koncu sezone. Takrat bom imel odgovor tako zase kot za vas. Verjel sem obljubam po svetovnem prvenstvu in mi je žal, da niso izpolnjene. Ne vem, ali imam še čas, čeprav sem še mlad, da bi tistim, ki so mi vse obljubljali, še dal priložnost," je dejal 22-letni hrvaški dobitnik bronaste olimpijske medalje glede nastopanja za Slovenijo.

Jakova bi si želele tudi velesile
S tem bi slovenska ekipa dobila poleg leto dni starejšega Bauerja še enega izjemno obetavnega biatlonca. "Vsaka močna biatlonska nacija, kot so Rusija, Norveška in Nemčija, bi želela Jakova v svoji ekipi. Videli smo, kaj je sposoben. Jaz sem mu že ob prihodu v cilj dejal, da ima zagotovo medaljo in sem se veselil tega uspeha. Verjamem, da bo tudi po tem uspehu sledil svoji poti in se odločil po svoji vesti. Normalno, da se veselim," je morebitno nastopanje v isti štafeti z Jakovom pokomentiral četrtouvrščeni iz šprinterske preizkušnje.

Dve leti pod vodstvom Velepca
Specialist za velika tekmovanja, ki ima poleg olimpijske še medaljo s svetovnega prvenstva, trenira s slovensko ekipo pod vodstvo Uroša Velepca. Že lansko sezono je zaradi slabih pogojev v hrvaški ekipi celo izrazil željo, da bi zamenjal reprezentanco, a z olimpijskim odličjem se je položaj spremenil. "Na svetovnem pokalu na Pokljuki sem izrazil željo trenerju Urošu Velepcu, da bi se rad pridružil slovenski reprezentanci, ker so tu boljši pogoji. Zdaj že dve leti treniram s Slovenijo in sodelovanje je zelo uspešno," se je svojega priključka k slovenskemu moštvu spomnil hrvaški športnik.

Talent za slovenščino
Fak je v šali še pokomentiral svoje znanje slovenščine: "Imeli smo dogovor, da če narobe povem kakšno besedo, sem tepen. Mogoče sem pa talent za slovenščino." Jakov je na odprtju iger tudi nosil hrvaško zastavo. "To je velika čast za športnika, da nosi svojo zastavo. Sem bil zelo napet. Sem se kar močno trudil, da sem pravilno mahal z zastavo," je ob koncu pogovora dejal biatlonec iz Mrkopalja.