Jerome Iginla je dvakrat zatresel norveško mrežo. Foto: EPA
Jerome Iginla je dvakrat zatresel norveško mrežo. Foto: EPA
Corey Perry
Corey Perry je povišal na 7:0. Foto: EPA
ZDA
Veselje ZDA ob prvem zadetku. Foto: Reuters
Aleksander Ovečkin
Ovečkin je dosegel dva zadetka. Foto: Reuters

V izjemnem vzdušju gostitelji v prvi tretjini niso blesteli. Zanesljiv je bil norveški vratar Pal Grotnes, ki je obranil vseh 14 strelov na vrata. V 23. minuti je bil z igralcem več od daleč natančen Jerome Iginla. Le dve minuti zatem je na 2:0 povišal Dany Heatley, Mike Richards pa je po pol ure že odločil srečanje.
Popolna prevlada javorjevih listov
Odpor Norvežanov je bil strt in v zadnji tretjini so navdušeni gledalci videli pravi šov Kanadčanov. Po četrtem golu Ryana Getzlafa je vrata zapustil Grotnes, priložnost je dobil Andre Lysenstön, a je hitro prejel štiri zadetke. Drugič sta se med strelce vpisala Heatley in Iginla, nato pa sta bila natančna še Corey Perry in Rick Nash. O premoči Kanadčanov priča tudi razmerje v strelih na gol (42:15).
Prvi dve tretjini v znamenju ZDA
Američani so pred tekmo s Švico veljali za nesporne favorite. Brian Burke je v Kanado pripeljal pomlajeno ekipo, ki jo krasita mladost in hitrost. ZDA sodijo v šesterico svetovnih velesil in veljajo za tihe favorite turnirja.
Na samem začetku so vlogo upravičili. Silovito so Američani pritisnili proti vratom prvega zvezdnika Švice Jonasa Hillerja. Vratarju Racmanov iz Anaheima je vse do 19. minute uspelo ubraniti vse napade nasprotnika, nato pa ga je vsega sekundo pred iztekom predzadnje minute prve tretjine premagal klubski soigralec Bobby Ryan.

V drugi tretjini so ameriški hokejisti zagospodarili na ledeni ploskvi, premoč pa jim je uspelo kronati v 26. minuti. Najboljši vratar Lige NHL v letošnji sezoni Ryan Miller je odbil nevaren poskus Švicarjev, plošček je "pobral" David Backes, ki je po levi strani kot blisk "švignil" proti nasprotnemu golu in plošček mojstrsko popeljal mimo Hillerja. Čez tri minute je ZDA uspelo izkoristiti igralca več. Z modre črte je silovito streljal Ryan Suter, odbito ploščico pa je v gol porinil Ryan Malone.
Švicarji vzpostavili ravnotežje
Na začetku zadnje tretjine so bili Švicarji Američanom povsem enakovredni, če ne celo boljši. Edini zadetek je v 50. minuti dosegel Roman Wick, ki je z desne strani podal pred vrata, Miller pa je nerodno posredoval in prvič se je zatresla tudi ameriška mreža. Štiri minute pred iztekom igralnega časa je Malone imel "na palici" še četrti zadetek, a je v zadnjem trenutku posredoval kapetan Švicarjev in član Islandersov Mark Streit.

Rusi kraljevali proti Latviji
Rusija, ena glavnih favoritinj turnirja, je odpor Latvijcev strla že v prvi tretjini. Natančni so bili Danis Zaripov, Aleksander Radulev in Aleksander Ovečkin. Premoč 'zbornaje komande', ki želi osvojiti prvo zlato olimpijsko medaljo po razpadu Sovjetske zveze, kaže tudi razlika v strelih; na nasprotnikova vrata so streljali petinštiridesetkrat, baltski hokejisti pa na ruska le dvjsetkrat.

Skupina A:
ZDA -
ŠVICA
3:1 (1:0, 2:0, 0:1)
Ryan 19., Backes 26., Malone 29.; Wick 50.

KANADA - NORVEŠKA
8:0 (0:0, 3:0, 5:0)
Iginla 23., 48., Heatley 25., 47., Richards 32., Getzlaf 45., Perry 52., Nash 59.

Četrtek, 18. februarja:
Ob 21.00: ZDA - NORVEŠKA
Petek, 19. februarja:
Ob 1.30: ŠVICA - KANADA

Sobota, 20. februarja:
Ob 21.00:
NORVEŠKA - ŠVICA
Ponedeljek, 22. februarja:
Ob 1.40:
KANADA - ZDA

Skupina B:
RUSIJA
- LATVIJA
8:2 (3:0, 1:0, 4:2)
Zaripov 3., 42., Radulev 8., Ovečkin 20., 41., Malkin 39., Kovalčuk 44., Morozov 59.; Vasiljevs 41., Ankipans 44.

Četrtek, 18. februarja:
Ob 6.00:
ČEŠKA - SLOVAŠKA

Petek, 19. februarja:
Ob 6.00:
SLOVAŠKA - RUSIJA
Sobota, 20. februarja:
Ob 1.30:
ČEŠKA - LATVIJA

Nedelja, 21. februarja:
Ob 1.30:
LATVIJA - SLOVAŠKA
Ob 21.00: RUSIJA - ČEŠKA

Skupina C:
Sreda, 17. februarja:
Ob 21.00:
FINSKA - BELORUSIJA
Četrtek, 18. februarja:
Ob 1.30:
ŠVEDSKA - NEMČIJA

Petek, 19. februarja:
Ob 21.00:
BELORUSIJA - ŠVEDSKA
Sobota, 20. februarja:
Ob 6.00:
FINSKA - NEMČIJA

Nedelja, 21. februarja:
Ob 6.00:
NEMČIJA - BELORUSIJA
Ponedeljek, 22. februarja:
Ob 6.00:
ŠVEDSKA - FINSKA