Sidney Crosby je že pri 22 letih izpolnil največje otroške sanje. Le kaj ga še čaka v karieri? Foto: Reuters
Sidney Crosby je že pri 22 letih izpolnil največje otroške sanje. Le kaj ga še čaka v karieri? Foto: Reuters
Sidney Crosby
Izbruh čustev Sidneyja Crosbyja po zlatem golu je videlo 26,5 milijona Kanadčanov in 34,8 milijona Američanov. V povprečju si je tekmo sicer ogledalo 16,6 mio. prebivalcev Kanade in 27,3 mio. prebivalcev ZDA. Foto: Reuters
Sidney Crosby
Mogoče na turnirju res ni prevladoval, kot je marsikdo pričakoval, a vseeno je kot prvi center na sedmih tekmah zbral sedem točk (4+3), nase je vezal najboljše nasprotne branilce, hkrat pa je bil še izjemen v obrambnih nalogah. Foto: Reuters
Sidney Crosby in  Aleksander Ovečkin
Veliko rivalstvo med Crosbyjem in Ovečkinom 'cveti' v NHL-u, a v olimpijskem četrtfinalu sta nepričakovano razočarala oba. Foto: Reuters
Crosby s Stanleyjevim pokalom
Ko je Sid leta 2005 prišel v Pittsburgh je blestel v najslabšem moštvu lige, pet let kasneje blesti v najboljšem. Foto: EPA
Sidney Crosby
Na 351 tekmah v rednem delu Lige NHL je Crosby zbral 475 točk (174+301), medtem ko je v končnici odigral 49 tekem in zbral 63 točk (24+39). Foto: EPA

Sidney Crosby je osem mesecev po tem, ko je kot najmlajši kapetan v 117-letni zgodovini dvignil Stanleyjev pokal, v podaljšku z golom odločil olimpijski finale, ki je postal najbolj gledana hokejska tekma v zadnjih treh desetletjih in takojšnja klasika. V nobenem primeru ni bil najboljši mož moštev, v Pittsburgha je bil to Jevgenij Malkin, pri Kanadi pa Jonathan Toews, a brez njega bi se Pingvini in "javorjevi listi" veliko težje dokopali do tako želenega naslova.

Crosby je po naravi skromen in prijazen fant, ki pa ima zaradi okoliščin sila nenavadno javno podobo, saj je hkrati najbolj priljubljen in osovražen hokejist na svetu. Z najnovejšim velikim uspehom je dobil korak prednosti pred Aleksandrom Ovečkinom v boju za naslov najboljšega hokejista na svetu, predvsem pa se je dokončno zapisal v srca Kanadčanov, za katere je postal eden izmed božanstev domovine hokeja.

1972 Henderson, 1987 Lemieux, 2010 Crosby
Z zlatim golom - podajalec je bil v 68. minuti srečanja s tekmeci iz ZDA neutrudni Jarome Iginla - na domačih tleh v Vancouvru se je Crosby postavil ob bok dveh največjih trenutkov v kanadskem reprezentančnem hokeju.

Leta 1972 je Paul Henderson dobre pol minute pred koncem 8. tekme "superserije" med Sovjetsko zvezo in Kanado sredi Moskve zadel za zmago "javorjevih listov", s čimer je "Summit Series" pripadla gostom. Leta 1987 je bil odigran najkakovostnejši Pokal Kanade, na katerem so igrali vsi najboljši igralci sveta, vključno s tistimi iz Lige NHL. Prvič v karieri sta skupaj zaigrala Wayne Gretzky in Mario Lemieuxu. Na tretji finalni tekmi s Sovjeti je ravno naveza dveh najboljših igralcev v zgodovini prinesla odločitev, "Super Mario" je minuto in pol pred koncem dobil sodniški met v svoji tretjini in podal naprej, "The Great One" je šel v protinapad in nato podal nazaj do Lemieuxa, ki je z natančnim strelom pod prečko zadel za končnih 6:5.

Najbolj nepriljubljen hokejist?
Na drugi strani je Crosby po anketi združenja igralcev Lige NHL prepričljivo najmanj priljubljen igralec med hokejisti v elitni druščini! Prekaša tudi tako zloglasne in umazane igralce, kot sta Sean Avery in Jarkko Ruutu. Nepriljubljenost oz. osovraženost pa je še veliko bolj izrazita pri navijačih preostalih moštev, za katere je "Cry Baby", kot ga posmehljivo označujejo, prva tarča.

Čeprav je 180 cm visoki in 91 kg težki hokejist "poster boy" NHL-a, s svojim deškim obrazom in "polikanim" videzom zelo težko prepriča zaprisežene privržence hokejske igre, saj s svojim umirjenim vedenjem zunaj ledenih ploskev in vnetim pritoževanjem na njih le stežka ubeži oznaki "maminega sinčka", kar v "moškem" svetu ravno ni najbolj zaželena kategorija.

Sid the Kid - Aleksander Veliki 2:0
Nekako je že tako, da je "bad guy" Ovečkin, kljub manjkajočemu zobu in vzhodnjaškemu videzu, s svojo energijo na ledu in zunaj dvorane pravi magnet za nepristranske ljubitelje hokeja. Vendar ima zdaj otrok ("Kid"), ki je postal mož, že dve veliki moštveni lovoriki, kar na koncu koncev tudi največ šteje.


Kdo je Sidney Crosby?
Rodil se je 7. avgusta 1987 (po severnoameriškem zapisu 8/7/1987), zaradi česar tako v klubu kot v reprezentanci nosi neobičajno visoko številko 87, pri čemer ni naključje niti to, da po trenutni pogodbi v obdobju 2008-2013 prejema v povprečju 8,7 milijona ameriških dolarjev na leto. Prihaja iz mesteca Cole Harbour v provinci Nova Škotska, ki leži ob atlantski obali. Hokej je začel igrati pri dveh letih v kleti družinske hiše, v letih vadbe v prostem času je povsem razbil sušilec za perilo, ki je bil njegov nadomestek za gol. Pri treh je že drsal, od malih nog pa je bil navijač Montreal Canadiensov. Njegov oče Troy, ki je bil vratar, je bil na naboru leta 1984 s strani "habsov" izbran kot 240. igralec, a ni nikoli zaigral zanje.

Pri sedmih je Sid že dal svoj prvi časopisni intervju, pri 14 ga je že predstavila nacionalna televizija CBC, potem ko je v ligi z dve leti starejšimi igralci zbral kar 217 točk. V sezoni 2002/03 se je preselil v ZDA, kjer je v Minnesoti igral na elitni hokejski šolli Shattuck St. Mary's. Sledila je mladinska liga QMJHL, kjer je že na prvi tekmi za Rimouski Oceanic dosegel osem točk!

Po loteriji postal Pingvin
Po blesteči dveletni mladinski karieri (303 točke na 121 tekmah) je postal prvi izbranec NHL-nabora 2005, kjer pa so zaradi "lock outa" organizirali posebno loterijo, na kateri je zmagal Pittsburgh. Pingvini so bili takrat najslabše moštvo lige in na robu bankrota, zato je klub prevzel legendarni Mario Lemieux, ki je vzel Sidneyja pod svoje okrilja, in to dobesedno, saj Crosby še zdaj med sezono stanuje pri njem.

V prvi sezoni v ligi NHL je že dosegel 102 točki, a so bili Pensi kljub vsemu predzadnji, kar jim je za nagrado prineslo 2. izbor na naboru oz. Jordana Staala, četrti temelj šampionskega moštva. Leta 2003 je bil kot drugi izbran vratar Marc-Andre Fleury, leta 2004 pa je Pittsburgh kot drugi izbral Malkina, prvi je bil Ovečkin (Washington).

Sledila je preobrazba Pingvinov v elitno moštvo, najprej je Crosby s 120 točkami postal najučinkovitejši strelec sezone 2006/07 in edini najstnik dozdaj, ki je bil najboljši strelec v kakšni elitni severnoameriški ligi. Ob koncu sezone je postal najmlajši kapetan v zgodovini lige. Že naslednjo leto je št. 87 popeljala Pense do velikega finala, kjer je bil na 6. tekmi boljši Detroit.

Od poraza do zmage
A poraz je Pittsburgh le še okrepil in znova so se prebili v finale Stanleyjevega pokala, kjer so po dramatičnih sedmih tekmah le ugnali Rdeča krila in tretjič v zgodovini postali prvaki lige. Letos je že po treh četrtinah rednega dela dosegel osebni rekord po številu golov, z 42 zadetki si skupaj z "Oviejem" deli prvo mesto, medtem ko je po točkah tretji (78). Kljub ne preveč dominantnim predstavam bodo zdaj že prekaljeni Pingvini tudi letos favoriti za naslov.


Vsekakor je Sidney Crosby igralec za velike tekme in prvenstva, kar bo na veselje ljubiteljev hokeja dokazoval še veliko let.