Veliki zmagovalci spektakularnega hokejskega turnirja Kanadčani z zasluženimi zlatimi odličji. Foto: Reuters
Veliki zmagovalci spektakularnega hokejskega turnirja Kanadčani z zasluženimi zlatimi odličji. Foto: Reuters
Veliko veselje kanadskih hokejistov. Foto: Reuters
Ryan Miller
Razočarani prvi igralec olimpijskega turnirja vratar ZDA Ryan Miller. Foto: Reuters

Mož odločitve je bil v osmi minuti dodatka prvi kanadski zvezdnik Sidney Crosby, ki sicer na turnirju ni izstopal, a se bo z zlatimi črkami zapisal v olimpijsko in zgodovino hokejske nacije Kanade. 22-letni superzvezdnik je Ryana Millerja med nogama premagal po dvojni podaji z Jeromom Iginlo. Crosby je dokazal, da gre za izjemnega hokejista, ki je sposoben zares z eno samo potezo odločiti ne le tekmo temveč najprestižnejše hokejsko tekmovanje.
Igre ponovno v znamenju vratarja
Ameriški vratar Miller, na koncu eden izmed tragičnih junakov, je bil izbran za najboljšega igralca turnirja. Za najboljšega napadalca so izbrali zlatega Jonathana Toewsa, za branilca pa še enega Američana Briana Rafalskega. Čuvaj ameriške mreže je tretji vratar na zadnjih štirih olimpijskih igrah, od kar igrajo tudi hokejisti iz Lige NHL, ki je bil izbran za najboljšega posameznika (Čeh Dominik Hašek leta 1998 v Naganu in Finec Antero Niittymäki leta 2006 v Torinu).
Kanadčani skoraj zapravili prednost 2:0
Po boljšem začetku Američanov so v 13. minuti povedli Kanadčani, ki so sicer zadržano pričeli tekmo. Po veliki napaki branilcev Erika Johnsona in predvsem najboljšega strelca ZDA 36-letnega Rafalskega je zadetek dosegel golobradi kapetan Chicaga Toews.
Vodstvo so "javorjevi listi" povišali prek Coreyja Perryja, ki je kaznoval nespretno izbijanje ploščka Ryana Whitneyja. Protinapad je sicer začel Perryjev soigralec pri Anaheimu Ryan Getzlaf, ki je "iz igre vrgel" kar tri nasprotnike. ZDA so se v igro vrnile v 33. minuti, ko je strel Patricka Kana v mrežo preusmeril Ryan Kesler, ki je premagal svojega vratarja pri domačih Vancouver Canucksih Roberta Luonga. Na začetku zadnje tretjine so gostitelji iger dvakrat zatresli vratnico Millerja. Najprej je silovito streljal Shea Weber, še v isti minuti pa je močno sprožil še izkušeni Chris Pronger.
Neopazna Crosby in Parise odločala
Crosby bi lahko tri minute pred koncem zapečatil usodo ZDA, a je bil zvezdnik Pittsburgha premalo zbran in mu je Miller brez težav izbil ploščico. Napad na vse ali nič se je Američanom izplačal. Zaigrali so brez vratarja, povsem stisnili svoje nasprotnike pred njihova vrata, najbolj iznajdljiv pred Luongovim golom pa je bil 24 sekund pred iztekom rednega dela do tedaj neopazni Zach Parise, ki je izsilil podaljšek.
Bronasti "levi" in grešnik Višnovsky
Tekmo za tretje mesto so s 5:3 proti Slovakom dobili Finci, ki so se tako okitili z bronom. Slovaški uspeh pa ima veliko črno piko. Na doping testu je bil pozitiven branilec Lubomir Višnovsky, pri katerem so našli prepovedani psevdoefedrin. Višnovsky, sicer član Edmonton Oilersov, jo je odnesel le z opozorilom.

Finale:
ZDA - Kanada
*2:3 (0:1, 1:1, 1:0)
Kesler 33., Parise 60.; Toews 13., Perry 28., Crosby 68.
Obrambe: Miller 36; Luongo 34
* - v podaljšku

Za 3. mesto:
FINSKA - Slovaška
5:3 (1:0, 0:3, 4:0)
17.322; Salo 19., Hagman 45., Jokinen 47., 49., Filppula 60.; Gaborik 30., Mari. Hossa 35., Demitra 39.
Obrambe: Kiprusoff 19; Halak 28