Naveza iz San Joseja Heatley-Thornton je prva ukanila vratarja Greissa, ki prav tako igra za Sharkse. Foto: Reuters
Naveza iz San Joseja Heatley-Thornton je prva ukanila vratarja Greissa, ki prav tako igra za Sharkse. Foto: Reuters
Sidney Crosby in Thomas Greiss
Hokejski svet je pripravljen na nov obračun med Sidneyjem Crosbyjem in Aleksandrom Ovečkinom. Foto: Reuters
Sergej Kosticin in Jonas Hiller
Zmagovita obramba Jonasa Hillerja z nogo, medtem ko Sergej Kosticin ni zmogel dvigniti ploščka prek ležečega Švicarja. Foto: Reuters
Romano Lemm in Andrej Mezin
Razpoloženi Andrej Mezin je ves čas ohranjal Belorusijo v igri, a je bil pri kazenskih strelih nemočen ob poskusu Derunsa in Lemma. Foto: Reuters
David Krejči
David Krejči je pokopal upe Latvijcev. Foto: EPA
Miroslav Šatan
Miroslav Šatan je Slovakom priboril četrtfinale proti Švedom. Foto: EPA

V kanadskih vratih je srečanje proti Nemčiji pričakovano začel Roberto Luongo, ki je zamenjal Martina Brodeurja. "Javorjevi listi" so potrebovali 11 minut, da je Danny Heatley izza gola našel Joea Thorntona, ki je kot prvi ukanil Thomasa Greissa.

Weber prestrelil nemško mrežo
Dokončno so se gostitelji razleteli v 2. tretjini, ko sta v razmaku 69 sekund zadela Shea Weber in Jerome Iginla. Drugi gol je bil priznan šele po ogledu posnetka, saj je strel branilca Nashvilla prestrelil mrežo! Kasneje je svoj že peti gol na turnirju dosegel Iginla, ki se je po dveh tekmah vrnil na krilo Sidneyja Crosbyja.

Kdo bo brez medalje - Kanada ali Rusija?
Po visokem vodstvu s 4:0, so se Kanadčani malo sprostili. Najprej je Crosby zapravil kazenski strel, kar je s prvim nemškim golom kaznoval Marcelo Goc, ki je obkrožil gol in kot prvi na olimpijskih igrah premagal Luonga. Zadnjih 20 minut so gledalci videli strelski šov, v kateri so igralci podvojili izid iz prvih 40 minut. Zdaj Kanado čaka četrtfinale z Rusijo, kar bo ponovitev četrtfinalnega obračuna iz Torina, kjer je "zbornaja komanda" z 2:0 izločila "javorjeve liste".

Belorusi povedli že v 1. minuti
Prvi so se v ogenj podali Švicarji in Belorusi. Vzhodnjaki so povedli že v 59. sekundi, ko je veliko napako ob navidez nedolženem posredovanju naredil vratar Jonas Hiller, kar je kaznoval vztrajni Aleksej Kaljužni. Švica je izenačila v 13. minuti prek Juliena Sprungerja, medtem ko je bil izključen prvi beloruski strelec. Obe moštvi sta v 2. tretjini po enkrat izkoristili številčno premoč, najprej je za "Eisgenossen" zadel Hnat Domenichelli, za drugo izenačenje na tekmi pa je bil natančen Konstantin Zaharov.

S. Kosticin imel na palici izenačenje
Niti v zadnji tretjini niti v 10-minutnem podaljšku ni bilo golov, zato so bili na vrsti kazenski streli. Švicarji so bili prvi na vrsti in Andrej Mezin (40 obramb) je klonil pred streloma Thomasa Derunsa in Romana Lemma, medtem ko je Hillerja (20 obramb) ukanil le Dmitrij Maleškov. Priložnost za izenačenje in četrto serijo "loterije" je zapravil beloruski zvezdnik Sergej Kosticin.
Češki junak Krejči, Jagr predčasno z igrišča
Češka ni dovolila presenečenja, a je šele v podaljšku s 3:2 premagala Latvijo, tako da se bo v četrtfinalu spopadla s Finsko. Prvi zadetek je ob številčni prednosti dosegel Tomaš Rolinek v 6. minuti, na 2:0 pa je šest minut pozneje povišal Tomaš Fleischmann. V drugi tretjini ni bilo zadetkov.
Sedem minut in pol pred koncem tekme je za razburljivo končnico poskrbel Martins Cipulis, ki je znižal na 1:2. Tedaj se je tekma šele prav razživela, Latvijci pa so tri minute in 41 sekund pred koncem prišli celo do izenačenja. Zadel je Mikelis Redlihs. V podaljšku je bila bolj zbrana češka postava in David Krejči je z golom v 66. minuti rešil češko čast.

Manj vesela novica za Čehe je, da je moral Jaromir Jagr zaradi poškodbe v zgornjem delu telesa, ki jo je skupil na prejšnji tekmi z Rusijo, v drugi tretjini predčasno z igrišča. Na klopi se potem ni pojavil niti v zadnji tretjini.

Slovaško v četrtfinale popeljal Šatan
Podobno kot Čehi so se mučili Slovaki z Norvežani. Njihov odpor so strli šele v 49. minuti in slavili s 4:3. Odločilni zadetek je v 49. minuti dosegel Miroslav Šatan. Prvo tretjino so Slovaki suvereno dobili s 3:1, razmerje v strelih je bilo kar 21:2. V nadaljevanju je bila Norveška bolj enakovreden tekmec. V 28. minuti je Tore Vikingstad znižal na 2:3, v zadnji sekundi druge tretjine pa je izenačil Anders Bastiansen. Slovake v četrtfinalu čaka Švedska.

Repasaž za četrtfinale:
ŠVICA
- Belorusija 3:2 (1:1, 1:1, 0:0) - kazenski streli
Sprunger 13., Domenichelli 28.; Kaljužni 1., Zaharov 36.
Kazenski streli: Deruns, Lemm; Maleškov
Obrambe: Hiller 20; Mezin 40

KANADA - Nemčija 8:2 (1:0, 3:1, 4:1)
Thornton 11., Weber 23., Iginla 24., 29., Crosby 42., Richards 47., Niedermayer 52., Nash 57.; Goc 37., Klinge 59.
Obrambe: Luongo 21; Greiss 31

ČEŠKA - Latvija 3:2 (2:0, 0:0, 0:2) - v podaljšku
Rolinek 6., Fleischmann 12., Krejči 66.; Cipulis 53., Redlihs 57.
Obrambe: Vokoun 24; Masalskis 47

SLOVAŠKA - Norveška 4:3 (3:1, 0:2, 1:0)
Handzuš 8., Gaborik 10., Zednik 19., Šatan 49.; Zuccarello Aasen 19., Vikingstad 28., Bastiansen 40.
Obrambe: Halak 16; Grotnes 36

ČETRTFINALE:
Sreda ob 21.00 (posnetek na TVS 2):
ZDA - ŠVICA (A)

Četrtek ob 1.30 (TVS 2):
RUSIJA - KANADA (B)

Ob 4.00:
FINSKA - ČEŠKA (C)

Ob 6.00 (TVS 2):
ŠVEDSKA - SLOVAŠKA (D)

POLFINALE:
Petek ob 21.00 (posnetek na TVS 2):
ZMAGOVALEC A - ZMAGOVALEC C

Sobota ob 3.30 (TVS 2):
ZMAGOVALEC B - ZMAGOVALEC D

ZA 3. MESTO, nedelja ob 4.00 (TVS 2)

FINALE, nedelja ob 21.15 (TVS 2)