Filip Gartner je bil 30 let del svetovnega pokala v alpskem smučanju in je med drugim zaslužen za uspehe Bojana Križaja, Borisa Strela in Jureta Franka. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Filip Gartner je bil 30 let del svetovnega pokala v alpskem smučanju in je med drugim zaslužen za uspehe Bojana Križaja, Borisa Strela in Jureta Franka. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Andrej Jerman
Andrej Jerman, ki letos v Vancouvru ni imel uspeha, je prepričan, da je bila prestavitev finalne vožnje na četrtek po meri izkušenejših smučark, kot je Tina Maze. Foto: Reuters
Katja Koren
Katja Koren je bila leta 1994 tretja na olimpijskem slalomu, potem ko je celo vodila po prvi vožnji. Tudi sama ima izkušnje s tekmo v dveh dnevih, saj so morali prireditelji Zlate lisice leta 1995 drugo vožnjo slaloma izpeljati v ponedeljek. Na tisti tekmi je bila Korenova druga. Foto: MMC RTV SLO
Viktoria Rebensburg
Rosa "Ossi" Reichert, ki je Nemčiji priborila zlato na olimpijskem veleslalomu leta 1956, je naslednico dobila v Viktorii Rebensburg. Foto: EPA

Še Tina sama je v cilju rekla, da je škoda, ker so ji do naslova olimpijske veleslalomske prvakinje zmanjkale le štiri stotinke. Filip Gartner, od leta 1978 do 1986 trener slovenske reprezentance v tehničnih disciplinah (pozneje je poveljeval norveški in avstrijski ekipi), je za MMC povedal, da je treba enostavno priznati, da je bila Viktoria Rebensburg boljša, res pa je, da bi bila Tina še hitrejša, če bi nekatere zavoje začenjala nekoliko pozneje. Smukač Andrej Jerman meni, da je Tina zlato izgubila na zadnji prelomnici, kjer bi lahko bolj spustila smuči. Katja Koren, bronasta v Lillehammerju leta 1994, je novo medaljo čutila in je prepričana, da ima Tina Maze velike možnosti tudi na petkovem slalomu.

Filip Gartner: Pred prvo vožnjo se je Tina zavedala, da je vidljivost slaba in da v takšnih razmerah težje napade, zato se je proge lotila previdneje. V srednjem delu, kjer je bilo največ megle, je želela le "preživeti" in to ji je uspelo, saj je bila v cilju povsem blizu najboljšim. Tudi danes je bilo megleno, a manj kot včeraj, kar je že bila ena svetla točka. Vedela je, da bo lahko smučala tako, kot zna. To ji je res uspelo, treba pa je priznati, da je Rebensburgovi še bolj. Tako mlada je, da se sploh ni zavedala, kaj je v igri.

Izkušenejše tekmovalke so bile očitno bolj obremenjene. Tanja Poutiainen bi lahko uprizorila podoben juriš kot na moškem veleslalomu Norvežan Kjetil Jansrud, vendar ji ni uspelo. Kje je Tina izgubila zlato medaljo? Pravzaprav nikjer, Nemka je bila enostavno boljša. Če že moram biti ob tem uspehu kritičen: če bi Mazejeva nekatere zavoje začela še malo pozneje in ne tako visoko, bi imela morda res nekaj več težav, toda bila bi hitrejša. Vsega gotovo ni tvegala. Boris Strel bi rekel: bolje, da malo zamujam in sem hiter, kot da zavoje jemljem previsoko, a sem počasen.

Andrej Jerman: To je fenomenalen uspeh. Takoj, ko je prišla skozi cilj, sem dvomil, če bo to dovolj za medaljo. Izkazalo se je, da so bile od četverice smučark, ki so bile še na štartu, z izjemo Zettlove vse premalo izkušene. Prepričan sem, da bi bilo za mlajše tekmovalke lažje, če bi bila druga vožnja po prvotnem sporedu, tako pa so jo prestavili za en dan in so mlade tekmovalke ves dan le razmišljale, kakšna priložnost se jim ponuja. To je bila voda na mlin Tini Maze in vsem izkušenejšim smučarkam.

Priznam, da na Rebensburgovo nikoli ne bi stavil, čeprav je treba vedeti, da je vsa nemška reprezentanca zelo močna. Tudi lani je bilo za nekatere presenečenje, ko je Kathrin Hölzl postala svetovna prvakinja, a je nato še nekajkrat dokazala svojo kakovost. Viktoria Rebensburg je imela letos dobro sezono, konstantno je bila med deseterico. Če je tako, se hitro vse poklopi in uspeh je tu. Menim, da je Tina zlato medaljo izgubila na zadnjem prehodu, kjer je morda smučala z malenkost preveč rezerve. Tam bi lahko smuči malo bolj spustila.

Katja Koren: Kar pričakovala sem nov uspeh, saj je bila po osvojeni medalji v superveleslalomu lahko sproščena. Na olimpijske igre je prišla optimalno pripravljena, tudi psihično je dozorela. Vse se ji je poklopilo, ampak ni še konec. Tudi v slalomu je sposobna doseči vrhunski rezultat. Nekatere smučarke še niso dosegle ničesar in vse stavijo na zadnjo disciplino, medtem ko bo Tina povsem neobremenjena.

Vesela sem, da ji je tudi druga vožnja odlično uspela. Takoj ko je prišla v cilj, sem rekla, da bo dobila medaljo. Videla sem namreč, da je Viktoria Rebensburg progo izpeljala perfektno in ker je bila Tina le štiri stotinke za njo, sem bila prepričana, da bo to dovolj za medaljo. Slabše razmere Tine očitno niso motile. Sama vem, da ko si v formi in zlasti psihično dobro pripravljen, slabe razmere odmisliš, ko si pa malenkost slabši, te vsaka malenkost moti in iščeš izgovore.