Jasey Jay Anderson je zlato medaljo proslavil s hčerkicama Jy in Joro. Foto: EPA
Jasey Jay Anderson je zlato medaljo proslavil s hčerkicama Jy in Joro. Foto: EPA
Benjamin Karl, Jasey Jay Anderson in Mathieu Bozzetto
Benjamin Karl, Jasey Jay Anderson in Mathieu Bozzetto so se najbolje znašli v težkih razmerah. Foto: EPA
Rok Flander, Sylvain Dufour
Rok Flander je bil v izvrstni formi, zato je bilo razočaranje po izpadu iz četrtfinala še toliko bolj pristno. Na koncu je brez boja osvojil osmo mesto. Foto: EPA
Jasey Jay Anderson
Jasey Jay Anderson ni prikrajšal za užitke premočenih domačih navijačev. Foto: Reuters
Slovenski deskar
Eden izmed Slovencev si je takole ogledal progo pred začetkom paralelnega veleslaloma. Foto: Reuters

Košir ga je osvojil po nekaj odličnih vožnjah. V boju za razvrstitev od petega do osmega mesta je najprej ugnal Chrisa Kluga, nato pa po prednosti 1,20 sekunde po prvi vožnji izgubil boj za peto mesto s Simonom Schochom.

V četrtfinalu edini z dvema adutoma
Skupaj z Rokom Flandrom sta se prebila vse do četrtfinala, kjer je imela Slovenija edina kar dva predstavnika, nato pa klonila pred poznejšima finalistoma. Košir je v četrtfinalu v obeh vožnjah napravil napako in gladko izgubil s favoriziranim Benjaminom Karlom, Flander pa v drugo ni zmogel nadomestiti zaostanka 0,64 sekunde za izkušenim domačim adutom Jaseyjem Jayem Andersonom.

Šesti že Košir, vendar Dejan, pred štirimi leti
Flander si je v tem obračunu tudi izpahnil prst na roki in na koncu brez boja osvojil osmo mesto. Košir je izenačil šesto mesto soimenjaka Dejana Koširja iz Torina.

Košir prek Morisona, Flander prek Dufourja
Žan Košir je v osmini finala s prednostjo 0,58 sekunde v dveh vožnjah izločil Matthewa Morisona, ki je imel po napaki v prvo zaostanek 1,36 sekunde. Flander je bil po prvi vožnji v prednosti pred Sylainom Dufourjem, v izenačeni drugi pa nato le zadržal prednost.
Žan zadovoljen, čeprav se mu vožnje niso posrečile
"S samim rezultatom sem zadovoljen, šesto mesto na olimpijskih igrah je izvrsten dosežek. Z vožnjami pa ne morem biti zadovoljen, saj najboljšim nisem bil konkurenčen. Sploh ne Karlu, ki je bil za razred boljši. Očitno so slabše vožnje posledica vseh težav, ki sem jih imel lani spomladi, ko so me zaradi težav s hrbtom morali operirati. Vsekakor mi manjka nekaj treninga, a lahko sem zadovoljen, da sem sploh tukaj," je prve vtise opisal Tržičan, ki pred tekmo o kolajni ni razmišljal, saj ne bi bila realna: "Če bi me to vprašali lani, bi gotovo izrazil želje po kolajni, letos pa to ni bilo mogoče. To je bil moj maksimum, saj vidite, da so pred mano sami asi tega športa. Je pa tudi res, da po izpadu iz boja za kolajne pravega motiva ni bilo več pri nikomur, čeprav le ni vseeno ali si peti ali šesti.”

Zmaga ostala v Kanadi
Na koncu je na veliko zadovoljstvo gostiteljev s prednostjo 35 stotink zmagal Anderson pred Karlom, tretji je bil še en veteran Mathieu Bozzetto, ki je v četrtem poskusu le prišel do olimpijskega odličja in ugnal senzacijo iz Rusije Stanislava Detkova.
Anderson sijajni karieri dodal piko na i
34-letni Kanadčan iz Quebeca se bo po tej sezoni poslovil, z zlatom pa je kronal kariero. Lastnik farme borovnic in štirikratni svetovni prvak (dvakratni v paralelnem veleslalomu, po en naslov pa ima v paralelnem slalomu in klasičnemu veleslalomu) se ni oziral na razmere, saj zna voziti na vseh podlagah. V prvi vožnji finala proti Karlu je zaostajal, nato pa je silovito posprešil.

"Enkratno. Zmagati pred svojimi navijači, družino in prijatelji je fantastično. Bil sem že v izgubljenem položaju, toda v drugi vožnji sem napadel na vso moč. Razmere so bile težke, toda enakovredne," je po tekmi dejal Anderson, prav nič manj zadovoljstva pa nista kazala tudi druga dobitnika kolajn. Še posebno Bozzetto, ki se je pred lansko sezono že upokojil, a se letos zaradi lova na svojo prvo olimpijsko kolajno vrnil.

V kvalifikacijah obstala Marguč in Šušteršič
V kvalifikacijah so bili Slovenci polovično uspešni. Košir je bil s časom 1:18,31 12., mesto med najboljših 16 in osmino finala pa je s 15. mestom in časom 1:18,64 ujel še Flander. V zahtevnih razmerah in ob zaradi megle omejeni vidljivosti je bil najboljši Andreas Prommegger s časom 1:16,49. Rok Marguč je bil 23. v kvalifikacijah (1:21,09), Izidor Šušteršič pa po napaki že na prvi progi (42,55) 25. (1:22,01). Padel je eden prvih zvezdnikov Siegfried Grabner.

Paralelni veleslalom (M):

 1. J. ANDERSON     KAN 
2. B. KARL AVT
3. M. BOZZETTO FRA
6. Ž. KOŠIR SLO
8. R. FLANDER SLO


Kvalifikacije:

 1. A. PROMMEGGER   AVT      1:16,49 
2. S. DUFOUR FRA 1:16,79
3. S. SCHOCH ŠVI 1:16,95
...
12. Ž. KOŠIR SLO 1:18,31
15. R. FLANDER SLO 1:18,64
23. R. MARGUČ SLO 1:21,09
25. I. ŠUŠTERŠIČ SLO 1:22,01