So v avstrijskem taboru upravičeno skeptični glede opreme olimpijskega prvaka Simona Ammanna? Foto: Reuters
So v avstrijskem taboru upravičeno skeptični glede opreme olimpijskega prvaka Simona Ammanna? Foto: Reuters

Avstrijci so sicer zatrdili, da ne bodo vložili protesta in da ne želijo zmanjševati uspeha Švicarja, vendar bi bilo treba zadevo še testirati. Pri smučarskih skokih se je že večkrat zgodilo, da so vpeljali neko novost, pozneje pa jo opustili in prepovedali, je to pojasnil glavni trener Avstrije Alexander Pointner. Naši severni sosedi naj bi imeli podoben izdelek pripravljen že dalj časa. Ammann opremo uporablja od tekme svetovnega pokala v Klingenthalu, kjer je tudi ugnal Gregorja Schlierenzauerja.

Tako kot skače, se zdi, da mu zagotavlja prednost
“Slišal sem, da je pri teh vezeh zatič upognjen in hitreje pošlje povratno informacijo o smučeh. To pomeni, da skakalec lahko skoči v natančnejšo smer, ker se smučke hitreje priključijo na sistem. Če je res tako, pa je vprašanje. Tako, kot zdaj skače, bi rekel, da je res tako in da mu to zagotavlja prednost. Prepričan sem, da ni materiala, ki bi letel sam od sebe. Pri materialu pa si lahko pridobiš takšno ali drugačno prednost in si tako zelo olajšaš življenje,” je "sporne" vezi pokomentiral Wolfgang Loitzl.

Če bi organizatorji ugotovili, da Ammann uporablja neodobrene vezi, bi lahko vodilni skaklec v svetovnem pokalu in trikratni olimpijski prvak celo ostal brez zlatega odličja, ugotavlja AFP. Zlato bi v tem primeru romalo v roke Adama Malyzsa, srebro bi pripadlo avstrijskemu "čudežnemu dečku" Schlierenzauerju, bron pa finskemu šampionu Janneju Ahonenu.