Bo Simon Ammann naslednji teden poziral še s štirimi prsti? Švicar je vse olimpijske medalje osvojil v Severni Ameriki. Foto: EPA
Bo Simon Ammann naslednji teden poziral še s štirimi prsti? Švicar je vse olimpijske medalje osvojil v Severni Ameriki. Foto: EPA
Teja Gregorin
Teja Gregorin na zasledovalnih tekmah zadnja leta kot po pravilu popravi uvrstitev s šprintov. Foto: EPA
Peter Prevc
Peter Prevc je pokazal izjemen talent in jeklene živce. V finalu je pridobil kar šest mest. Foto: EPA
Ciljni iztek
Tribune na prizorišču tekem za alpsko smučanje za zdaj še samevajo. Foto: EPA

V Italiji so elitno deseterico ujeli deskarja na snegu Dejan Košir (6. mesto v paralelnem veleslalomu) in Rok Flander (7. v isti disciplini), tekačica Petra Majdič (6. na 10 km in 8. v šprintu) ter Ana Drev (9. v veleslalomu).

Odlično izhodišče za zasledovalno tekmo
Biatlonka Teja Gregorin se je na šprinterski tekmi z ničlo zavihtela na deveto mesto in si s tem pripravila odlično izhodišče za torkovo zasledovalno tekmo, za odličen uvod pa je poskrbela slovenska skakalna reprezentanca na srednji napravi.

Med sedmimi kar dva Slovenca
Pred štirimi leti se je v finale uvrstil le Primož Peterka in osvojil 30. mesto, tokrat pa sta v elitni deseterici presenetljivo kar dva - Robert Kranjec je navdušil s šestim mestom, kar je odlična napoved za preostalo posamično tekmo, saj se Gorenjec tradicionalno veliko bolje znajde na večjih napravah. A kaj potem poreči na Petra Prevca, ki je s 17 leti najmlajši olimpijec med svetovno srenjo? S sedmim mestom je dokazal, da ima oguljena fraza "sproščenost" res ogromen vpliv na smučarske skoke. Če uporabimo "avstrijsko" štetje - Slovenija je edina, ki je imela med sedmerico dva tekmovalca.

Že tretja zlata medalja Ammanna
Simon Ammann je s tretjo zlato medaljo že postal eden izmed simbolov smučarskih skokov na zimskih olimpijskih igrah. S tremi zlatimi (posamičnimi medaljami) je ujel legendarnega Mattija Nykänena in ne bi bilo nikaršno presenečenje, če bi v Vancouvru osvojil še četrto.

Ruud medalje osvajal v razponu 16 let
V spodnji tabeli si lahko ogledamo vse smučarje skakalce, ki so na olimpijskih igrah osvojili vsaj dve posamični medalji (pri tem vsaj eno zlato). Primerjava je sicer rahlo krivična, saj je bila do iger 1964 na sporedu le ena posamična tekma, leta 1988 pa se je pridružila še moštvena tekma. Iz te perspektive je tako še bolj izjemen rezultat Norvežana Birgerja Ruuda, ki je bil zlat na igrah leta 1932 in 1936 (ko je bila torej na sporedu le ena posamična tekma), nato so dvoje igre zaradi druge svetovne vojne odpadle, leta 1948 pa je pri 37 letih osvojil še srebro v St. Moritzu.

tekmovalec zlatosrebro bron moštveno
Matti Nykänen 3 1 0 zlato 1988
Simon Ammann 3 0 0 /
Jens Weissflog 2 1 0 zlato 1994
Birger Ruud 2 1 0 /
Espen Bredesen 1 1 0 /
Toralf Engen 1 1 0 /
Kazujoši Funaki 1 1 0 zlato 1998
Toni Innauer 1 1 0 /
Veikko Kankkonen 1 1 0 /
Jirši Raška 1 1 0 /
Jani Soininen 1 1 0 /
Lars Bystöl 1 0 1 bron 2006
Toni Nieminen 1 0 1 zlato 1992
Karl Schnabl 1 0 1 /

Alpski smučarji še čakajo na dobro vreme
Prvi dan tekmovanja bi moral biti na sporedu tudi eden izmed vrhuncev iger - moški smuk, a je zaradi dežja in zmehčane proge odpadel. Nov termin je ponedeljek, a organizatorji imajo številne težave, saj je zaradi istega razloga odpadel tudi nedeljski ženski trening smuka, ki bo po novem v ponedeljek.