Bronasta četverica, ki je slovenskemu športu priskakala zadnjo zimsko olimpijsko medaljo. Foto: Reuters
Bronasta četverica, ki je slovenskemu športu priskakala zadnjo zimsko olimpijsko medaljo. Foto: Reuters
Olimpijski spomini Žonte v oddaji NLP
Moštveni bron iz Salt Lake Cityja
Izjave po skakalnem bronu
Spomin na Nagano, Salt Lake City in Torino

Damjan Fras, Primož Peterka, Robert Kranjec in Peter Žonta je četverica, ki je v Salt Lake Cityju zaostala samo za Nemci in Finci. Vodilni ekpi je ločila minimalna razlika desetinke točke (!), Slovenija pa je zaostala slabih 28 točk. Na četrtem mestu so tekmo končali razočarani Avstrijci, na petem pa Japonci, oboji 20 točk za slovenskimi junaki.


Kranjec v prvi seriji dosegel daljavo dneva

"Letos sem po dolgem času razstavil medaljo, da je doma na vidnem mestu. Do zdaj sem jo imel spravljeno drugje, a ljudje, ki so prihajali na obisk, so me večkrat vprašali, kje je ta medalja. Tako sem dobil idejo, da jo potegnem na plano, da jo bom tudi jaz večkrat videl in se spomnil na lepe trenutke v mojem življenju," je v nedeljski oddaji NLP ob obujanju olimpijskih spominov z zanimivostjo postregel Žonta (celoten pogovor si lahko ogledate v videonovici na desni strani).

V Utah Olympic Parku je tistega februarskega ponedeljka Slovencem vse šlo kot po maslu. Fras in Peterka sta že v prvi seriji dobro opravila svoje delo. Sledil je odličen skok Kranjca, ki je s 133 metri postavil najdaljšo daljavo dneva. Tedaj 20-letni Kranjčan je v drugo pristal pri 124,5 metra in Žonta je moral samo še potrditi bron Slovencev. Skočil je le pol metra manj kot Kranjec in veselje v slovenskem taboru se je lahko začelo.
Pomembni so štirje konstantni skakalci
"Bil sem miren in zbran. Skoncentriral sem se na svoj skok. Vedel sem, da gre za odličje in dobro se spomnim, da sem naredil zelo dober skok tudi pod vsem tem pritiskom. Po sedmem skoku sem se zavedal, da nam z mojim normalnim skokom medalja ne uide, a skoki so vseeno tak šport, da lahko gre kaj narobe. Na ekipnih tekmah je pomembno, da imaš štiri skakalce, ki so konstantni in ne delajo večjih napak. Mi smo tedaj spadali nekam od 3. do 5. mesta. Na koncu smo si bron povsem zaslužili. Avstrijci so težko preboleli, da so se z olimpijskih iger vrnili brez kolajne," se danes spominja Žonta, ki je kariero končal pred tremi leti.

Dodaten motiv so bili navijači
Uvrstitve Peterke, Kranjca in Žonte med petnajsterico in Frasa v finale na obeh posamičnih tekmah so že napovedovale, da bi Slovenci na ekipni tekmi znali mešati štrene najboljšim, čeprav sami v to niso bili prepričani. "Peter Žonta je šel dan pred ekipno preizkušnjo pogledat, kaj v Sloveniji pišejo o nas. Ugotovil je, da vsi pričakujejo medaljo, vendar mi nismo verjeli. Prepričevali so nas tudi alpski smučarji, s katerimi smo bili skupaj v olimpijski vasi, a še kar nismo hoteli verjeti. Na koncu pa je bil to naš dan, vse se nam je izšlo. Dodaten motiv so bili navijači. Spodbujat so nas prišli alpski smučarji, skupaj z družino pa je prišel še Nik, ki živi v Ameriki in smo ga poznali s poletnih tekem Celinskega pokala. Vsekakor so bile številne slovenske zastave med množico za nas vzpodbuda," je v nedavnem intervjuju povedal Kranjec.

Dobitnik malega kristalnega globusa v razvrstitvi letošnjih poletov bo edini izmed četverice junakov nastopil tudi v Vancouvru. Znova pod vodstvom trenerja Matjaža Zupana, ki ga je Kranjec po medalji v Salt Lake Cityju označil za pravega "duhovnega vodjo" reprezentance. "On je te izkušnje že doživel in zelo pozitivno vplival na nas, seveda pa smo se tudi fantje med sabo zelo dobro spodbujali in verjeli eden v drugega," je dejal pred osmimi leti takoj po koncu tekme.

Peterka izjemno vesel
Peterka, ki mu je v Naganu 1998 za olimpijsko kolajno zmanjkal kanček sreče (na veliki skakalnici je bil peti, na srednji pa šesti), se je v sezoni 2001/2002 pobiral po dveh izjemno slabih letih. Medalja v ZDA je bila najbrž dodatna spodbuda, da je v sezoni 2002/03 še dvakrat slavil v svetovnem pokalu. "Tega uspeha sem do zdaj najbolj vesel, saj je potrditev trdega dela v zadnjih letih. To se lahko kosa s katero koli zmago iz mojega prejšnjega obdobja, ko sem bil še mlad," je v Salt Lake Cityju z velikim nasmeškom na obrazu izjavil Moravčan.

V Torinu leta 2006 so slovenski skakalci razočarali in ekipno tekmo končali na 10. mestu.

 
Salt Lake City, ekipna tekma:
1. NEMČIJA 974,1
Hannawald/Hocke/Uhrmann/Schmitt
2. FINSKA 974.0
M. Hautamäki/Lindström/
Jussilainen/Ahonen
3. SLOVENIJA 946,3
Fras/Peterka/Kranjec/Žonta
4. AVSTRIJA 926,8
Widhölzl/Horngacher/Höllwarth/
Loitzl
5. JAPONSKA 926,0
Mijahira/Jamada/Harada/Funaki
6. POLJSKA 848,1
7. ŠVICA 818,3
8. JUŽNA KOREJA 801,6

Olimpijski spomini Žonte v oddaji NLP
Moštveni bron iz Salt Lake Cityja
Izjave po skakalnem bronu
Spomin na Nagano, Salt Lake City in Torino