Pandemija novega koronavirusa je ustavila svet športa. Foto: Reuters
Pandemija novega koronavirusa je ustavila svet športa. Foto: Reuters

"Odpoved bi uničila sanje 10.000 športnikov iz 206 držav in bi bila najmanj pravična odločitev," je dejal Bach v pogovoru za nemški radio SWR.

Dodal je, da je zaradi zapletenosti organizacije iger preložitev izredno zahtevna naloga. "Igre niso nogometna tekma, ki se enostavno preloži na naslednjo soboto. Za vsako odločitev so potrebne zanesljive in jasne informacije, mi pa takih še nimamo. Seveda pa razmišljamo tudi o različnih drugih scenarijih," trdi Nemec, nekdanji olimpijski sabljaški prvak.

Nacionalno ameriško združenje za olimpijski in paraolimpijski šport je eno redkih, ki je izrazilo popolno podporo Mednarodnemu olimpijskemu komiteju pri stališču, da še ni napočil čas za sprejemanje radikalnih odločitev o usodi letošnjih olimpijskih iger na Japonskem.

S takšnim mnenjem se ne strinjajo v vrstah ameriške plavalne zveze, ki ima precejšnjo težo, upoštevajoč izjemne uspehe v olimpijskih bazenih.

Predsednik USA Swimminga Tim Hinchey je od generalne sekretarke ameriškega Olimpijskega in paralimpijskega komiteja (USOPC) Sarah Hirshland v pismu "spoštljivo zahteval", naj se USOPC zavzame za preložitev olimpijskih iger Tokio 2020 za eno leto, na leto 2021. "Pozivamo USOPC, da kot vodja olimpijskega gibanja v Združenih državah uporabi svoj glas in se zavzame za športnike," je zapisal.

Za zdaj še niso odpovedali ali prestavili ameriških olimpijskih kvalifikacij, ki bodo na sporedu od 21. do 28. junija v Omahi v zvezni državni Nebraska. Foto: EPA
Za zdaj še niso odpovedali ali prestavili ameriških olimpijskih kvalifikacij, ki bodo na sporedu od 21. do 28. junija v Omahi v zvezni državni Nebraska. Foto: EPA

Ameriška plavalna zveza se je za preložitev zavzela po posvetovanju s 85 reprezentanti, ki so izrazili zaskrbljenost zaradi trenutnih razmer, ko so zaradi vpeljanih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa zaprti bazeni in s tem so moteni njihov trenažni proces in priprave na olimpijske igre. "Pravilno in najodgovornejše bi bilo dati prednost našemu zdravju in varnosti ter prepoznati davek, ki ga pandemija že terja ob pripravah športnikov. Naši športniki so pod velikim pritiskom, stresom, spopadajo so tudi s tesnobo, njihovo duševno zdravje in dobro počutje pa bi morali biti med najvišje ocenjenimi prednostnimi nalogami," je opozoril Hinchey.

Stisko, v kateri so se znašli športniki, je v pogovoru za USA Today skušal opisati Bob Bowman, trener, ki je Michaela Phelpsa vodil do 28 olimpijskih odličij, 23 od teh je zlatih. "S preložitvijo iger bi v tem trenutku poslali jasen signal, da priznavamo položaj, v katerem so se znašli športniki, ki jim negotove razmere načenjajo tudi duševno zdravje. Bojim se, da so zaradi trenutne negotovosti prisiljeni iskati načine, kako trenirati, s čimer pa dejansko od njih zahtevamo prav nasprotno od priporočil, ki se nanašajo na preprečevanje širjenja koronavirusa, in jih silimo, da teh ukrepov ne upoštevajo," je dejal Bowman.

Sorodna novica MOK meni, da je prezgodaj za prestavitev OI, OKS odločno proti

Vse glasnejši pozivi k preložitvi OI
Tudi predsednik nemške atletske zveze Jürgen Kessing je MOK pozval k preložitvi iger. "Želim si, da bi sledili zgledu Evropske nogometne zveze in bi, podobno kot so v nogometu na prihodnje leto prestavili evropsko prvenstvo, tudi v Mednarodnem olimpijskem komiteju za eno leto preložili olimpijske igre," je dejal vodja nemške atletike v izjavi za nemško tiskovno agencijo DPA.

Vodilne predstavnike svetovne olimpijske družine sta k preložitvi oziroma odpovedi OI v Tokiu v petek v ločenih izjavah pozvala predsednika olimpijskih komitejev Slovenije in Norveške Bogdan Gabrovec in Berit Kjoell. Za odpoved je tudi francoska plavalna zveza.

V zadnjih urah sta se pozivu za prestavitev pridružila še ameriška atletska zveza in brazilski olimpijski komite. "Ljudje se spopadamo z novimi občutki in čustvi, zato zdaj ni čas za pripravo na največje športno tekmovanje," so poudarili Brazilci.