Olimpijske igre so preložene na prihodnje leto. Foto: Reuters
Olimpijske igre so preložene na prihodnje leto. Foto: Reuters

Vodilni predstavniki vseh vpletenih strani so v današnji videokonferenci uskladili nov datum prestavljenih iger, ki bodo čez natanko 512 dni, ter hkrati določili tudi nov termin paraolimpijskih iger, ki bodo med 24. avgustom in 5. septembrom 2021.

Olimpijske igre bi morale biti letos od 24. julija do 9. avgusta, a so jih prejšnji teden zaradi pandemije koronavirusa preložili na naslednje leto. Krizna skupina, ki se ukvarja z reorganizacijo iger, je s terminom tako dobila najpomembnejše izhodišče za nadaljnje delo.

Spomladanski termin neustrezen zaradi nogmeta in ameriških športov
Čeprav se je sprva govorilo tudi o spomladanskem terminu, odločitev o praktično nespremenjenem datumu začetka ni presenetljiva. To je termin, ki najbolj ustreza ameriškim televizijam. Američani so za pravice MOK-u odšteli več kot milijardo dolarjev.

To tudi pomeni, da bodo igre potekale v najbolj vročem obdobju, kar je že prej dvigovalo veliko prahu. Maraton so prav zaradi bojazni pred vročino že pred tem prestavili severneje, organizatorji pa so pripravili vrsto ukrepov, da bi bilo športnikom in gledalcem prijetnejše.

Nekatere zveze, kot so plavalna, konjeniška, namiznoteniška in triatlonska, so izrazile željo po spomladanskem terminu, a bi takrat olimpijske igre morale "tekmovati" z zaključkom nogometnih lig in bogatih ameriških športov. MOK prav tako ni želel termina, ki bi sovpadal z evropskim prvenstvom v nogometu. Ta bo od 11. junija do 11. julija.

Julijsko-avgustovski termin pomeni tudi, da bodo na olimpijske igre prišli vsi najboljši športniki, tudi NBA-košarkarji, kar bi bilo sicer težko izvedljivo. Predsednik MOK-a Thomas Bach je potrdil, da bodo že kvalificirani športniki imeli zagotovljeno mesto v Tokiu.

Bach: Človeštvo se trenutno nahaja v temnem tunelu
Potrdila so se ugibanja, da bo nov termin približno ob istem času kot igre, ki bi morale biti letos. "S tem smo na najmanjšo možno raven zmanjšali morebitne motnje, ki jih bo odlog povzročil mednarodnemu športnemu koledarju. Poleg tega bomo zagotovili dovolj časa za dokončanje kvalifikacijskega postopka. Izvajali se bodo enaki ukrepi za ublažitev vplivov vročine, kot smo jih načrtovali za letos," so zapisali pri MOK-u.

"Želim se zahvaliti mednarodnim zvezam za njihovo soglasno podporo in združenju nacionalnih olimpijskih komitejev za veliko partnerstvo in njihovo podporo v postopku posvetovanja v zadnjih nekaj dneh. Prav tako bi se rad zahvalil komisiji športnikov pri Moku, s katero smo stalno v stiku. Prepričan sem, da lahko v sodelovanju z organizacijskim odborom Tokio 2020, metropolitansko vlado Tokia, japonsko vlado in vsemi našimi zainteresiranimi stranmi obvladamo ta izziv brez primere. Človeštvo se trenutno nahaja v temnem tunelu. Olimpijske igre so lahko luč na koncu tega predora," je poudaril prvi mož mednarodnega olimpijskega gibanja.

Tudi paraolimpijci zadovoljni z novim terminom
Odločitev je pozdravil tudi Andrew Parsons, predsednik Mednarodnega paralimpijskega komiteja: "Fantastična novica je, da smo lahko tako hitro našli nov datum. S tem športnikom zagotavljamo gotovost, pomirjamo vse vpletene in dajemo nekaj, česar se lahko veseli ves svet."

"Olimpijske in paraolimpijske igre v Tokiu bodo poseben prikaz človeštva, združenega v eno, svetovno praznovanje človeške odpornosti in senzacionalna predstavitev športa," je še poudaril Parsons.

SP v atletiki v Eugenu bo avgusta 2022
Predsednik svetovne atletske zveze Sebastian Coe je že v petek povedal, da so pripravljeni zamakniti svetovno prvenstvo, ki bi moralo biti avgusta prihodnje leto, v leto 2022. "Leta 2022 bi bili v Eugenu, 2023 v Budimpešti, nato 2024 na olimpijskih igrah v Parizu. Atletika bi bila tako v središču pozornosti tri leta. Nimam nič proti," je povedal Coe.

Guvernerka prefekture Tokia Juriko Koike je bila zadovoljna z dogovorom, ki prinaša gotovost v teh negotovih časih: "Priprave na OI bodo potekale brez težav, saj se datumi ujemajo z enakim časovnim okvirom kot prvotni datumi tekmovanja, tudi glede izdaje vstopnic, kadrov, prostovoljcev in prevoza. V sodelovanju z mestnimi oblastmi in vlado bomo poskrbeli, da bodo igre uspešne in varne."

Izpolnjene kvote za nastop bodo obveljale
Pred tem je MOK potrdil, da bodo vsi športniki, ki so se že uvrstili na OI, ter kvote za nastop, obveljali za prihodnje poletje. To je posledica dejstva, da bodo olimpijske igre Tokio 2020 v dogovoru z Japonsko ostale igre 32. olimpijade.

Olimpijske igre v Tokiu točno leto dni kasneje od prvotnega termina