Organizatorji OI so po seznanitvi MOK-a z najnovejšimi podatki v Tokiu pripravili novinarsko konferenco. Foto: EPA
Organizatorji OI so po seznanitvi MOK-a z najnovejšimi podatki v Tokiu pripravili novinarsko konferenco. Foto: EPA

Vsa tekmovanja bodo potekala na istih prizoriščih, ki so bila predvidena za letošnje OI. Kot je znano, so igre konec marca zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 preložili z letošnjega na naslednje leto. Potekale bodo med 23. julijem in 8. avgustom 2021. Nekaj manjših sprememb v koledarju bodo naredili le zaradi logističnih razlogov.

Tisti obiskovalci, ki so že kupili vstopnice, pa se iger naslednje leto ne bodo mogli udeležiti, bodo denar začeli dobivati nazaj ob koncu letošnjega leta, je dejal pooblaščenec OI za logistiko Hidemasa Nakamura.

"Pred nami je še precej dela, toda enega od temeljnih kamnov smo postavili. Zdaj športnice in športniki vedo, kdaj bodo imeli tekmovanja in se bodo lahko nanje ustrezno pripravili," je poudaril Nakamura.

Nova članica MOK-a tudi Grabar Kitarovićeva

MOK je na skupščini potrdil seznam svojih petih novih članov. Med njimi sta tudi nekdanja predsednica Hrvaške (2015–2020) Kolinda Grabar Kitarović in predsednik Svetovne atletike in dvakratni olimpijski prvak v teku na 1500 metrov Sebastian Coe.

Bach: Mamutski izziv
Predsednik MOK-a Thomas Bach je v uvodu v skupščino povedal, da bo na naslednjih volitvah spomladi prihodnje leto verjetno kandidiral še za en mandat, posvaril pa je proti mogočim bojkotom olimpijskih iger. Poudaril je, da so tovrstna dejanja zgolj kazen, naložena nič krivim športnikom v državah, ki bojkotirajo igre.

Izvedbo preloženih OI je ocenil kot "mamutski izziv", ki ga skušajo opraviti skupaj z japonskimi organizatorji. "Nihče ne ve, kakšen bo svet julija in avgusta naslednje leto. Zato moramo pripraviti več mogočih scenarijev za izvedbo teh iger," je navedel Bach.

Že pred dnevi je dejal, da jih bodo poskušali pripraviti z gledalci. Nakazal je, da je zelo nenaklonjen igram pred praznimi tribunami, kar je trenutno ob pandemiji covida-19 običajno za športna tekmovanja, ki se vračajo po prisilnih prekinitvah.

66-letni Nemec je na čelu organizacije leta 2013 nasledil Belgijca Jacquesa Roggeja. Njegov drugi mandat bo lahko dolg štiri leta.

Na skupščini so potrdili preložitev mladinskih olimpijskih iger, predvidenih za poletje 2022 v Dakarju, na leto 2026.

Spomin na Kocijančiča

Na začetku skupščine so spomnili tudi nedavno umrlega dolgoletnega predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije in Evropskih olimpijskih komitejev Janeza Kocijančiča ter nekaterih drugih preminulih visokih funkcionarjev in športnikov, med njimi košarkarske legende Kobeja Bryanta.

Rekordno število okužb
V petek so v Tokiu potrdili 293 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največje dnevno število okužb od izbruha epidemije. To se je zgodilo že četrtič v zadnjih desetih dneh, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Guvernerka Tokia Juriko Koike je nevarnost okužb dvignila na najvišjo stopnjo in 14 milijonov prebivalcev prestolnice pozvala, naj ne hodijo na nenujna potovanja v druge prefekture.

Na Japonskem so do zdaj potrdili 24.900 primerov okužbe z novim koronavirusom. Covid-19 je zahteval približno tisoč življenj, kažejo podatki ministrstva za zdravje.